ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδικαιολόγητα πρόστιμα του ΙΚΑ στους ΕΒΕ

Την ανάκλησή τους ζητά η ΓΣΕΒΕΕ, με υπόμνημά της προς τον υπουργό Εργασίας

Αδικαιολόγητα χαρακτηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) τα πρόστιμα, μέχρι και 50%, που επιβάλλει το ΙΚΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δήθεν εκπρόθεσμες καταβολές των εισφορών τους και ζητά - με υπόμνημα που έστειλε στον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα - την άρση όλων των προστίμων και την επίλυση του προβλήματος.

Το υπόμνημα της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει:

«Σοβαρό ζήτημα έχει δημιουργηθεί σε πολλές ΜΜΕ από την επιβολή προστίμων για τεχνική καθυστέρηση, λόγω ευθύνης του ΙΚΑ, της υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των ΑΠΔ που εγκατέστησε το ΙΚΑ. Οι επιχειρήσεις παρότι υπέβαλαν κανονικά τις ΑΠΔ και κατέβαλαν τα αντίστοιχα ποσά εισφορών εμφαίνονται ως εκπρόθεσμες και καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα μέχρι και 50%.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από υποκαταστήματα του ΙΚΑ, το οποίο αμέσως πρέπει να άρει τα πρόστιμα και να θεωρήσει εμπρόθεσμη την υποβολή των ΑΠΔ για τις οποίες αποδεικνύεται ότι κατατέθηκαν εμπρόθεσμα οι εισφορές στις τράπεζες, ανεξάρτητα αν δεν έφθασε στο ΙΚΑ η ηλεκτρονική υποβολή τους. Αυτή τη στιγμή ένας άγνωστος αριθμός ΜΜΕ κινδυνεύει με πρόστιμα, χωρίς να έχει κάνει καμία παράβαση. Παρακαλούμε για την άμεση άρση των προστίμων και την επίλυση του προβλήματος της έγκυρης ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ στο ΙΚΑ».


ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Συνεχή διεύρυνση των ελλειμμάτων

Βουλιάζουν στις «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων οι εξωτερικές συναλλαγές της χώρας. Το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος το εμπορικό έλλειμμα τινάχτηκε στα 14,7 δισ. ευρώ

Στα 4.806,4 και τα 14.663,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν αντίστοιχα τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ελλείμματος την περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Πρόκειται για τα υψηλότερα ελλείμματα της τριετίας 2000 - 2002, τα οποία, κατά κύριο λόγο οφείλονται στην επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας που απεικονίζει τους άνισους όρους συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων καπιταλιστικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναλυτικότερα, από τα επιμέρους ισοζύγια για την περίοδο του οκταμήνου Γενάρη - Αυγούστου προκύπτει ότι:

  • Το εμπορικό ισοζύγιο (στο οποίο αποτυπώνεται η πορεία των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων και πρώτων υλών) έκλεισε με έλλειμμα 14.663,4 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 14.273,5 και 14.251,8 εκατ. ευρώ. αντίστοιχα τα έτη 2001 και 2000. Οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 6.838 εκατ. ευρώ (από αυτά τα 761,8 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές πετρελαιοειδών), ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν στα 21.501,4 εκατ. ευρώ (οι εισαγωγές καυσίμων ανήλθαν στα 2.970,8 εκατ. ευρώ).
  • Το ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 7.168,1 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο της τριετίας και οφείλεται τόσο στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, όσο και στη μείωση των πληρωμών για υπηρεσίες.
  • Το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφανίζει έλλειμμα 1.436,3 εκατ, ευρώ, το υψηλότερο της τριετίας, το οποίο οφείλεται στη μεγάλη μείωση των εισπράξεων από αμοιβές, μισθούς, τόκους, μερίσματα, κέρδη
  • Το ισοζύγιο μεταβιβάσεων εμφανίζει πλεόνασμα 4.125,2 εκατ. ευρώ. Το σχετικό πλεόνασμα εμφανίζεται μειωμένο ως προς τα δύο προηγούμενα έτη, εξέλιξη η οποία οφείλεται στη μείωση των μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση (από 3.589 στα 3.361 εκατ. ευρώ), όπως και στη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών εμβασμάτων (από 2.061,1 εκατ. ευρώ το 2001 στα 1.543 εκατ. ευρώ το 2002). Αυξημένες στα 779 εκατ. ευρώ (έναντι 594,8 εκατ. ευρώ το 2001) εμφανίζονται και οι μεταβιβαστικές πληρωμές.

Το ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών εμφανίζει την ακόλουθη εικόνα: Οι άμεσες (παραγωγικές) επενδύσεις των κατοίκων της Ελλάδας στο εξωτερικό ανήλθαν το οκτάμηνο στα 369,6 εκατ. ευρώ, έναντι 550,4 και 2.077,3 εκατ. ευρώ τα έτη 2001 και 2000. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση της τάσης εξαγωγής κεφαλαίου. Οι επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, ανήλθαν μόλις σε 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1.200 και 545 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα έτη. Οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου (τοποθετήσεις σε ομόλογα, μετοχές) εμφανίζουν καθαρή εισροή 8.340 εκατ. ευρώ.


ΕΥΡΩΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Μισθούς Ασίας για να είμαστε «ανταγωνιστικοί»

Ο συντονισμός του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που διεκδικεί την ικανοποίηση μιας σειράς απαιτήσεων σε βάρος της εργατικής τάξης ήταν χθες το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, και ειδικά σε μια περίοδο διεύρυνσης της ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο επιζητεί τη λήψη αντιλαϊκών αποφάσεων, όπου θα βελτιώσει τη θέση των επιχειρηματιών έναντι των αμερικανικού κεφαλαίου, αλλά και αυτών που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλο, η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των αποφάσεων της Λισαβόνας. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την καινοτομία και την ευρεσιτεχνία, τις αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές που κωδικοποιούνται στην κατά γράμμα τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την ενοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ.ά. Οι βασικότερες, όμως, πτυχές των αποφάσεων της Λισαβόνας αφορούν την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και την αναγόρευση της ανταγωνιστικότητας στον κυρίαρχο στόχο των βιομηχάνων.

Ολες οι παραπάνω δράσεις, κατά τους Ευρωπαίους βιομηχάνους, έχουν «μείνει πίσω», γι' αυτό η χθεσινή ημερίδα και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν απ' αυτήν, κινούνται στην κατεύθυνση σκλήρυνσης της στάσης του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης. Η ελληνική προεδρία κατά τους βιομηχάνους θα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση των αποφάσεων της Λισαβόνας.

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του γενικού γραμματέα της UNICE (Ευρωπαϊκό Συνδικάτο των Βιομηχάνων) Phillipe de Buck. Αναφερόμενος στην επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ, ο P.de Buck σημείωσε ότι η UNICE έχει αξιολογήσει τις ευκαιρίες που δίνονται στους Ευρωπαίους βιομηχάνους από τη διεύρυνση, όπως επίσης έχουν αξιολογηθεί και οι δυσκολίες. Σ' αυτά τα πλαίσια, έκανε λόγο για μεγαλύτερο άνοιγμα των αγορών προς τις χώρες - μη μέλη, ζήτησε να εκτοπιστούν οι φραγμοί στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά και συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού και κάλεσε τους βιομηχάνους να προετοιμαστούν για μείζονες αλλαγές στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Δανικών Βιομηχανιών, Hans Skov Christensen, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και σε τοπικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικότερη μεταρρύθμιση, κατά τον Δανό βιομήχανο, πρέπει να είναι η ευελιξία στην αγορά εργασίας και της αποδοτικότητας. Επ' αυτού κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση της ελαστικότητας των εργασιακών σχέσεων. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε για την ...υποχώρηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου έναντι του αμερικανικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει ως ομάδα να ενισχύσουμε την Ευρώπη, αλλιώς θα χάσουμε» Κατά τον H. Skov Christensen, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο κινδυνεύει από το αμερικανικό κεφάλαιο, αλλά και τον ανταγωνισμό που υφίστανται οι Ευρωπαίοι από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου δεν υπάρχουν εργατικά κεκτημένα, και τα μεροκάματα είναι εξευτελιστικά.


ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Θα πάρουν αποζημιώσεις;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στη Βουλή έφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί του Ν. Λάρισας, των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση, στην οποία καλείται να απαντήσει ο υπουργός Γεωργίας, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να καταβάλει αποζημίωση στους πατατοπαραγωγούς για τις ζημιές που έχουν πάθει λόγω των βροχοπτώσεων. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης: «Οι πατατοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και γενικότερα του Νομού Λάρισας έπαθαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή τους από τις συνεχείς βροχοπτώσεις κατά την περίοδο πριν τη συγκομιδή της πατάτας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας έχει οδηγήσει τους πατατοπαραγωγούς σε απόγνωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ