Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Μισθούς Ασίας για να είμαστε «ανταγωνιστικοί»

Ο συντονισμός του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που διεκδικεί την ικανοποίηση μιας σειράς απαιτήσεων σε βάρος της εργατικής τάξης ήταν χθες το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, και ειδικά σε μια περίοδο διεύρυνσης της ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο επιζητεί τη λήψη αντιλαϊκών αποφάσεων, όπου θα βελτιώσει τη θέση των επιχειρηματιών έναντι των αμερικανικού κεφαλαίου, αλλά και αυτών που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλο, η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των αποφάσεων της Λισαβόνας. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την καινοτομία και την ευρεσιτεχνία, τις αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές που κωδικοποιούνται στην κατά γράμμα τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την ενοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ.ά. Οι βασικότερες, όμως, πτυχές των αποφάσεων της Λισαβόνας αφορούν την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και την αναγόρευση της ανταγωνιστικότητας στον κυρίαρχο στόχο των βιομηχάνων.

Ολες οι παραπάνω δράσεις, κατά τους Ευρωπαίους βιομηχάνους, έχουν «μείνει πίσω», γι' αυτό η χθεσινή ημερίδα και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν απ' αυτήν, κινούνται στην κατεύθυνση σκλήρυνσης της στάσης του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης. Η ελληνική προεδρία κατά τους βιομηχάνους θα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση των αποφάσεων της Λισαβόνας.

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του γενικού γραμματέα της UNICE (Ευρωπαϊκό Συνδικάτο των Βιομηχάνων) Phillipe de Buck. Αναφερόμενος στην επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ, ο P.de Buck σημείωσε ότι η UNICE έχει αξιολογήσει τις ευκαιρίες που δίνονται στους Ευρωπαίους βιομηχάνους από τη διεύρυνση, όπως επίσης έχουν αξιολογηθεί και οι δυσκολίες. Σ' αυτά τα πλαίσια, έκανε λόγο για μεγαλύτερο άνοιγμα των αγορών προς τις χώρες - μη μέλη, ζήτησε να εκτοπιστούν οι φραγμοί στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά και συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού και κάλεσε τους βιομηχάνους να προετοιμαστούν για μείζονες αλλαγές στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Δανικών Βιομηχανιών, Hans Skov Christensen, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και σε τοπικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικότερη μεταρρύθμιση, κατά τον Δανό βιομήχανο, πρέπει να είναι η ευελιξία στην αγορά εργασίας και της αποδοτικότητας. Επ' αυτού κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση της ελαστικότητας των εργασιακών σχέσεων. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε για την ...υποχώρηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου έναντι του αμερικανικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει ως ομάδα να ενισχύσουμε την Ευρώπη, αλλιώς θα χάσουμε» Κατά τον H. Skov Christensen, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο κινδυνεύει από το αμερικανικό κεφάλαιο, αλλά και τον ανταγωνισμό που υφίστανται οι Ευρωπαίοι από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου δεν υπάρχουν εργατικά κεκτημένα, και τα μεροκάματα είναι εξευτελιστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ