ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χρήση φλόγας χωρίς καθαρισμό!

Μνήμες «Ανατζελ Γκρέιτνες», όπου χάθηκαν 16 εργάτες, ανακαλεί η σημερινή πραγματικότητα της Ζώνης καθώς το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο μόνος οδηγός

Την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία και με χημικό ναυτιλίας, επαναφέρουν επιτακτικά τα ταξικά Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στο δεξαμενόπλοιο «SEKAVIN» του Βαρδινογιάννη, το οποίο επισκευάζεται στο ναυπηγείο Καράγιωργα.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι μεταλλεργάτες εκτελούσαν εργασίες με χρήση φλόγας σε δεξαμενή φορτίου χωρίς αυτή να έχει καθαριστεί πλήρως από τα υπολείμματα πετρελαιοειδών!

Οι εργαζόμενοι κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να λαμπαδιάσουν και όμως το πλοίο διέθετε πιστοποιητικό «γκαζ φρι» (καθαρισμού από υπολείμματα) από χημικό! Να σημειωθεί ότι τόσο οι χημικοί όσο και οι Τεχνικοί Ασφαλείας προέρχονται από ιδιωτικά γραφεία τα οποία είναι σε άμεση «συνεργασία» με τους εφοπλιστές και συνήθως τα σχετικά πιστοποιητικά στέλνονται με... φαξ, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος. Αλλωστε είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του «γκαζωμένου» δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ» το 2002, το οποίο ενώ διέθετε τα κατάλληλα πιστοποιητικά, ανατινάχτηκε με αποτέλεσμα να γίνουν κομμάτια 5 μεταλλεργάτες.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική καταγγελία των Σωματείων την οποία στέλνουν στους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Απασχόλησης, στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, το ΚΕΠΕΚ και αλλού, «δεν υπάρχει δυνατότητα επανελέγχου των πιστοποιητικών gas free, αφού και η αρμόδια Εισαγγελέας της οποίας η συνδρομή ζητήθηκε από το λιμεναρχείο Περάματος, δήλωσε αδυναμία στο να οριστεί πραγματογνώμονας Χημικός Ναυτιλίας να επανελέγξει το πλοίο και το πιστοποιητικό gas free που είχε εκδώσει ο Χημικός, όπου επέτρεπε τη χρήση φλόγας σε δεξαμενές χωρίς αυτές να έχουν καθαριστεί».

Τα σωματεία απαιτούν άμεσα να δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΥΕΝ μηχανισμός επανελέγχου των πιστοποιητικών γκαζ φρι, οι Τεχνικοί Ασφαλείας «να μην αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία, αλλά να παίζουν το ρόλο τους και να μην επιτρέπουν εργασίες εκεί που υπάρχει κίνδυνος». Απαιτούν ακόμα, άμεσα οι Επιτροπές «να στελεχωθούν από Χημικούς Ναυτιλίας και από την απαιραίτητη υλικοτεχνική υποδομή», να γίνονται έλεγχοι και μετά του πρωινού εργάσιμου 8ώρου και από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές να σταματήσουν το καθεστώς ατιμωρησίας σε αυτούς που θέτουν ζωές σε κίνδυνο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παραμένει στα χέρια των εργατών

«Χαστούκι» στον εργοδοτικό συνδικαλισμό από τους ίδιους τους μεταλλεργάτες

Δυνατό «χαστούκι», στο μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοσίας, έδωσαν οι μεταλλεργάτες του Πειραιά, οι οποίοι, με την ψήφο τους, στις εκλογές του Συνδικάτου τους, τάχτηκαν αταλάντευτα και αποφασιστικά στη γραμμή του ταξικού προσανατολισμού, αναδεικνύοντας και πάλι σε πρώτη δύναμη τις ταξικές δυνάμεις του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» (ΑΕΜ), τους κομμουνιστές μεταλλεργάτες, στους οποίους εδώ και μία 20ετία εμπιστεύονται το τιμόνι του Συνδικάτου τους. Από τις 2.207 έγκυρες ψήφους, οι 1.259 ανήκαν στην ΑΕΜ (στηρίζεται από τις δυνάμεις που μετέχουν στο ΠΑΜΕ), δίνοντάς της ποσοστό 57%, όσο, δηλαδή και στις προηγούμενες εκλογές, διατηρώντας έτσι τις 12 έδρες στην 21μελή διοίκηση!

Η σημασία αυτού του αποτελέσματος είναι τεράστια, καθώς σε αυτές τις εκλογές οι ψηφίσαντες μειώθηκαν κατά 308. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει καταδικάσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε σταδιακή συρρίκνωση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μεταλλεργάτες ήδη να έχουν στραφεί σε άλλα επαγγέλματα, αλλά και των μηχανισμών που έχουν στήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους εργοδότες και κάποιους «αριστερούς», που όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου δούλεψαν ακριβώς για να εμποδίσουν τη μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στις εκλογές και να μετατρέψουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά σε μια συνδικαλιστική οργάνωση αποδυναμωμένη και υποταγμένη.

Στο «μαύρο», καθαρά αντιΚΚΕ μπλοκ, που είχαν συγκροτήσει οι συνδυασμοί ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι συνδυασμοί «συνονθύλευμα», που χωρούσαν από ...«αριστερούς» μέχρι εργοδοτικούς, οι κατανομές είναι οι παρακάτω: «Δημοκρατική Συνεργασία» (δηλαδή ΠΑΣΚΕ - ΕΡΓΑΣ) πήρε 558 και 5 έδρες στη διοίκηση, ΑΣΕΚ 390 και 4 έδρες. Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές το μπλοκ αυτό είχε κατέβει με διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή Ενωτική - ΠΑΣΚΕ και είχε πάρει 333 ψήφους και 3 έδρες, ΕΡΓΑΣ 308 ψήφους και 3 έδρες, ΑΣΕΚ 286 ψήφους και 3 έδρες και, τέλος, «Ανεξάρτητη Κίνηση» (ΔΑΚΕ) 96 ψήφους και καμία έδρα.

Η νίκη των ταξικών δυνάμεων, που καταγράφτηκε, αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η μάχη δόθηκε κυριολεκτικά με άνισους όρους. Οι μεταλλεργάτες ύψωσαν το ανάστημά τους, απέναντι σε αισχρούς εκβιασμούς, ταξίματα και πολλά ακόμα, όπως προτάσεις μομφής από το «μπλοκ» σε βάρος της απερχόμενης ταξικής διοίκησης, επιθέσεις «κάτω από τη μέση», με αφορμή την αντικατάσταση προέδρου στο Συνδικάτο και πάει λέγοντας.

Τα θετικά αποτελέσματα στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά αποτελούν κι ένα θετικό μήνυμα για ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, εγγύηση για τους αγώνες που έρχονται και κυρίως ανεβάζουν σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο τα καθήκοντα του Συνδικάτου. Αυτό, άλλωστε, επισημαίνεται και στη χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η νέα διοίκηση, όπου επισημαίνει ότι: «Οι εκλογές του Συνδικάτου αποτέλεσαν ένα ισχυρό ράπισμα σε όλους αυτούς που πραγματικά πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Συνδικάτο Μετάλλου σε ένα μόρφωμα εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ισχυρή πλειοψηφία, που οι μεταλλεργάτες για μία ακόμα φορά έδωσαν στην ταξική αγωνιστική παράταξη της ΑΕΜ, αποτελεί εντολή να συνεχίσουμε στη δύσκολη, πλην, όμως, τίμια πορεία της ανυποχώρητης υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, την πορεία για τη δημιουργία της πανεργατικής ταξικής ενότητας που θα αμφισβητήσει την επιβολή και κυριαρχία του στυγνού εκμεταλλευτικού συστήματος».

ΞΑΝΘΗ - ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ
Στον αγώνα για να μην κλείσει το εργοστάσιο

Αγωνιστικά παλεύουν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλιά, οι 700 καπνεργάτες στο εργοστάσιο της Καπνικής Μιχαηλίδη στην Ξάνθη, που από τον επόμενο χρόνο κινδυνεύουν να βγουν οριστικά στην ανεργία, επειδή ο εργοδότης σχεδιάζει να μεταφέρει τη μονάδα στο Πολύκαστρο του Κιλκίς. Σήμερα Τρίτη πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης.

Στο πλευρό τους στέκονται οι φορείς του νομού γιατί γνωρίζουν πως οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Μάλιστα σήμερα ετοιμάζονται να συμμετέχουν στην κινητοποίηση δίνοντάς της χαρακτήρα παγκινητοποίησης ενάντια στην ανεργία.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των καπνεργατών εκφράζει το ΠΑΜΕ και τους καλεί να προσανατολίσουν την πάλη ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που χρόνια τώρα στηρίζει την ασυδοσία των εργοδοτών και ικανοποιεί κάθε τους απαίτηση για νέα προνόμια και κίνητρα. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος που στήριξαν και στηρίζουν τις αντεργατικές επιλογές του δικομματισμού. «Να οργανωθούν, να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να δυναμώσουν την πάλη τους για ανάπτυξη, που θα έχει στο επίκεντρο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, όπου ο εργαζόμενος λαός θα γίνει ιδιοκτήτης και διαχειριστής του πλούτου που παράγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ