Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χρήση φλόγας χωρίς καθαρισμό!

Μνήμες «Ανατζελ Γκρέιτνες», όπου χάθηκαν 16 εργάτες, ανακαλεί η σημερινή πραγματικότητα της Ζώνης καθώς το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο μόνος οδηγός

Την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία και με χημικό ναυτιλίας, επαναφέρουν επιτακτικά τα ταξικά Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στο δεξαμενόπλοιο «SEKAVIN» του Βαρδινογιάννη, το οποίο επισκευάζεται στο ναυπηγείο Καράγιωργα.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι μεταλλεργάτες εκτελούσαν εργασίες με χρήση φλόγας σε δεξαμενή φορτίου χωρίς αυτή να έχει καθαριστεί πλήρως από τα υπολείμματα πετρελαιοειδών!

Οι εργαζόμενοι κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να λαμπαδιάσουν και όμως το πλοίο διέθετε πιστοποιητικό «γκαζ φρι» (καθαρισμού από υπολείμματα) από χημικό! Να σημειωθεί ότι τόσο οι χημικοί όσο και οι Τεχνικοί Ασφαλείας προέρχονται από ιδιωτικά γραφεία τα οποία είναι σε άμεση «συνεργασία» με τους εφοπλιστές και συνήθως τα σχετικά πιστοποιητικά στέλνονται με... φαξ, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος. Αλλωστε είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του «γκαζωμένου» δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ» το 2002, το οποίο ενώ διέθετε τα κατάλληλα πιστοποιητικά, ανατινάχτηκε με αποτέλεσμα να γίνουν κομμάτια 5 μεταλλεργάτες.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική καταγγελία των Σωματείων την οποία στέλνουν στους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Απασχόλησης, στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, το ΚΕΠΕΚ και αλλού, «δεν υπάρχει δυνατότητα επανελέγχου των πιστοποιητικών gas free, αφού και η αρμόδια Εισαγγελέας της οποίας η συνδρομή ζητήθηκε από το λιμεναρχείο Περάματος, δήλωσε αδυναμία στο να οριστεί πραγματογνώμονας Χημικός Ναυτιλίας να επανελέγξει το πλοίο και το πιστοποιητικό gas free που είχε εκδώσει ο Χημικός, όπου επέτρεπε τη χρήση φλόγας σε δεξαμενές χωρίς αυτές να έχουν καθαριστεί».

Τα σωματεία απαιτούν άμεσα να δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΥΕΝ μηχανισμός επανελέγχου των πιστοποιητικών γκαζ φρι, οι Τεχνικοί Ασφαλείας «να μην αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία, αλλά να παίζουν το ρόλο τους και να μην επιτρέπουν εργασίες εκεί που υπάρχει κίνδυνος». Απαιτούν ακόμα, άμεσα οι Επιτροπές «να στελεχωθούν από Χημικούς Ναυτιλίας και από την απαιραίτητη υλικοτεχνική υποδομή», να γίνονται έλεγχοι και μετά του πρωινού εργάσιμου 8ώρου και από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές να σταματήσουν το καθεστώς ατιμωρησίας σε αυτούς που θέτουν ζωές σε κίνδυνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προφυλακίστηκαν οι υπεύθυνοι του συνεργείου (2008-07-30 00:00:00.0)
Παλεύουν με τα θηρία (2007-07-22 00:00:00.0)
Αποκαλύπτονται οι εφοπλιστικές ευθύνες (2006-09-29 00:00:00.0)
Δημόσιος έλεγχος της ασφάλειας των εργασιών (2001-10-30 00:00:00.0)
Με κυβερνητικές πλάτες η ασυδοσία (2001-10-23 00:00:00.0)
Παίζουν με τη ζωή των εργατών! (1998-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ