Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μόνο στα χέρια των εργατών η αυριανή απεργία

Ανοιχτή υπονόμευση από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Κάλεσμα του ΠΑΜΕ να μετατραπεί η απεργία σε βήμα μαχητικής διεκδίκησης

Να κάνουν υπόθεσή τους την επιτυχία της αυριανής 24ωρης απεργίας στη Θεσσαλονίκη και να τη μετατρέψουν σε βήμα μαχητικής διεκδίκησης των αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους και δεν μπαίνουν στα καλούπια του δήθεν εφικτού, καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην πόλη. Η αυριανή απεργία αποφασίστηκε από το ΕΚΘ, μετά από πρόταση της Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις της δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να απαιτήσουν: κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Πλήρη και σταθερή εργασία, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Προστασία των ανέργων και επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Να διαδηλώσουν ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στις δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη σε όφελος των πολλών και όχι για αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας.

Την ίδια ώρα που ο εργαζόμενος λαός στενάζει κάτω από την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται, η συμβιβασμένη πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΘ, προσπαθεί να εκτονώσει τις αντιδράσεις μέσα από δικομματικές φιέστες και συναντήσεις με τους υπουργούς και τους άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και προσπαθεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε συνένοχους της αντεργατικής πολιτικής που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Παράδειγμα αποτελεί η φιέστα που στήθηκε το περασμένο Σάββατο στο ΕΚΘ, όπου ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος ήρθε, άκουσε για άλλη μια φορά τα προβλήματα των εργαζομένων της «ΒΑΛΚΑΝ», του «ΧΩΝΑΙΟΥ», του «Καματάκη», και απήλθε χωρίς να δώσει απαντήσεις.

Αλλά και η «δουλιά» που κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ για την αυριανή απεργία: ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, προβάλλουν ως διεκδικητικό πλαίσιο το αίτημα για νέες επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, στο όνομα δήθεν της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Και τολμούν να μιλάνε για βελτίωση του εισοδήματος όταν είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν τη σύμβαση ντροπής με κατώτερο μεροκάματο 27 ευρώ.

Το κερασάκι στην τούρτα της συναίνεσης, αποτελεί η ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας που κατά τα άλλα στηρίζουν. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Σωματείο των Λιπασμάτων όπου από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ