Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Δε λειτουργεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Επικίνδυνο περιβάλλον δουλιάς για τους εργαζόμενους του Θριάσιου Νοσοκομείου, δημιουργεί η συστηματική παραβίαση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, απ' τις εκάστοτε διοικήσεις του.

Τις παραβιάσεις καταγγέλλει, με επιστολή της, προς το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου, η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) Θριάσιου Νοσοκομείου. Οι καταγγελίες έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες που έχουν κάνει η παράταξη, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, αλλά και η Κομματική Οργάνωση Υγείας Ελευσίνας του ΚΚΕ για την ύπαρξη αμιάντου, υλικού εξαιρετικά επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία, στην εξωτερική επένδυση του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου.

Στην επιστολή της, η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και τεχνικός Ασφαλείας και ότι δε γίνεται γραπτή εκτίμηση των κινδύνων κατά την εργασία, αν και υπάρχει τμήμα Ιατρικής της Εργασίας. Παράλληλα, δεν υπάρχει ατομικός ιατρικός φάκελος των εργαζομένων και δε γίνονται περιοδικές ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων ανάλογα με τους βλαπτικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθενται. Η παράταξη υπογραμμίζει ακόμα ότι δε λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε βλαπτικούς παράγοντες στη δουλιά τους (π.χ το προσωπικό που ασχολείται με τις χημειοθεραπείες ή οι εργαζόμενοι σε οθόνες οπτικής απεικόνισης). Πέραν των άλλων, καταγγέλλεται ότι δε γίνεται καμία καταγραφή τυχόν περιστατικών επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στο νοσοκομείο ή σε εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής.

Ετσι, η ΕΣΑΚ Θριασίου νοσοκομείου ζητάει απ' το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου να προβεί άμεσα σε επιτόπιο έλεγχο και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι ήδη απ' το Μάη του 2001, από μελέτες του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος» και της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει αποδειχτεί η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων ινών αμιάντου στην εξωτερική επένδυση του νοσοκομείου. Παρά τις σχετικές καταγγελίες, οι διοικήσεις του νοσοκομείου και οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας έχουν δείξει εγκληματική αδράνεια για το πρόβλημα. Σ' αυτά τα πλαίσια, την περασμένη βδομάδα, το σωματείο των εργαζομένων του Θριάσιου πραγματοποίησε γενική συνέλευση και αποφάσισε εξάωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Παρασκευή 17 Δεκέμβρη και παράσταση στο υπουργείο Υγείας.

Μετά από αυτά, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια Επερώτησης παραδέχτηκε την ύπαρξη αμιάντου στο νοσοκομείο και υποσχέθηκε ότι το 2005 θα διαθέσει ενάμισι δισεκατομμύριο δρχ. για να γίνει η αφαίρεση του αμιάντου και η μεταφορά του εκτός Ελλάδας για ταφή. Οι εργαζόμενοι όμως επιμένουν, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ