ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Σε λαϊκή επαγρύπνηση για την Ειρήνη

Ανησυχία γεννούν στους λαούς οι τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Η ένταση που επικρατεί στα σύνορα Ινδίας -Πακιστάν και ιδιαίτερα στην περιοχή του Κασμίρ φέρνει τις δυο χώρες στο χείλος γενικευμένης σύρραξης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή και όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες γίνεται λόγος για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, που θα προκαλέσουν ολέθρια αποτελέσματα με εκατομμύρια νεκρούς και ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον του πλανήτη.

Οι εξελίξεις αυτές συνοδεύονται από τις τελευταίες δηλώσεις του Τζ. Μπους ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» ενάντια σε 60 χώρες και ότι θα επεμβαίνουν και θα βομβαρδίζουν, όπου και όποτε κρίνουν ότι διακυβεύονται τα συμφέροντά τους.

Η θηριωδία που διαπράττει στην Παλαιστίνη η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστών συνεχίζεται.

Η πρόσφατη συμφωνία NATO - Ρωσίας, που υπογράφηκε στη Ρώμη, σε καμιά περίπτωση δεν προοιωνίζεται το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» όπως διατυμπανίστηκε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προσεταιρισμό της Ρωσίας στο άρμα των ΗΠΑ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με όρους ανισοτιμίας, με βάση την ασθενέστερη θέση της Ρωσίας στο διεθνή ιμπεριαλιστικό καταμερισμό.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί πλήγμα για την παγκόσμια ειρήνη και περίοδος νέων τραγωδιών απειλεί την ανθρωπότητα αν οι λαοί δεν ανακόψουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Τα 9 σημεία της συμφωνίας αποτελούν δραματική προειδοποίηση. Κινούνται στην κατεύθυνση «Αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας», «Διαχείριση Κρίσεων», «Αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών πολιτικού χαρακτήρα» κλπ.

Είναι γεγονός ότι μεγαλώνει η λαϊκή οργή και αντίσταση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ηπείρους. Το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα φουντώνει. Στη χώρα μας με αφορμή το Μήνα Αντιπολεμικής Δράσης που κήρυξε η ΕΕΔΥΕ, το Μάη, δεκάδες αντιπολεμικές μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις πόλεις, με κορύφωση τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών που φέρνουν το θάνατο, την πείνα, τη δυστυχία και την καταστροφή.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλες τις επιτροπές ειρήνης να συνεχίσουν και να εντείνουν τις δραστηριότητές τους το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα. Το οργανωμένο αναπτυσσόμενο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα κάνει πιο ορατή την προοπτική της σύγκρουσης και της ανατροπής των δυνάμεων του πολέμου και της βαρβαρότητας.


ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δικαστικές περιπέτειες;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στα δικαστήρια περιμένει να... βρει τη λύση το κόμμα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, μετά τις προχτεσινές εξελίξεις που ώθησαν όλους τους βουλευτές του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (ΔΚΣ) να αποχωρήσουν απ' το Σερβικό Κοινοβούλιο...

Η τελευταία ανακοίνωση του ΔΚΣ το επισημαίνει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην εκλογική επιτροπή της Σερβικής Βουλής, χαρακτηρίζοντάς την «ακριβές αντίγραφο της ανίκανης προεδρίας» του κυβερνητικού πολυκομματικού συνασπισμού της DOS! Ομως, πέραν του παραπάνω λεκτικού πυροτεχνήματος, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας δεν είπε τίποτε άλλο. Ούτε καν ο - λαλίστατος προχτές - αντιπρόεδρος της παράταξης, Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν, ο οποίος (μετά την αποχώρηση των βουλευτών απ' τη Βουλή) είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο «πορειών διαμαρτυρίας στους δρόμους του Βελιγραδίου και απεργίες».

Τζίντζιτς - δικαστές σε... διαμάχη

Ενώ το κόμμα του Κοστούνιτσα αναζητεί τη λύση στα δικαστήρια, ο πρωθυπουργός έρχεται σε αντιπαράθεση με τους δικαστικούς... Χτες, η Βίντα Πέτροβιτς - Σκέρο, πρόεδρος δικαστηρίου του Βελιγραδίου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό (Σερβίας) Ζόραν Τζίντζιτς πως άσκησε άμεσα πιέσεις στο σώμα των δικαστικών στην τελευταία τους συνάντηση. Η Πέτροβιτς - Σκέρο επικαλέστηκε μάλιστα και τις μαρτυρίες και άλλων συναδέλφων της, που της είπαν πως ποτέ δεν ένιωσαν τόσο ταπεινωμένοι ή απειλημένοι «ούτε καν υπό το καθεστώς του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

«Παρά το διακριτό ρόλο που υποτίθεται πως υπάρχει ανάμεσα σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία», υποστήριξε η Πέτροβιτς, μιλώντας στην εφημερίδα «ΜΠΛΙΤΣ», «σήμερα η εκτελεστική εξουσία επιχειρεί να νουθετήσει ή ακόμη και να κάνει διαλέξεις στη δικαστική».

Κατά σύμπτωση, χτες, παράλληλα με την κυκλοφορία του φύλλου της «ΜΠΛΙΤΣ» (που φιλοξενούσε τις δηλώσεις της Πέτροβιτς -Σκέρο), ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς, επέκρινε... τους δικαστές, επειδή, κατά τη γνώμη του, είναι πολύ μαλθακοί στην επιβολή ποινών έναντι των εγκληματιών... Ο Τζίντζιτς μάλιστα επιχείρησε να υποστηρίξει την πεποίθησή του επικαλούμενος τα δικά του στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 20% των καταδικαστικών αποφάσεων καταλήγουν σε ποινές κάθειρξης, το 65% σε ποινές με αναστολή και το 10-15% σε εξαγοράσιμες ποινές. «Αυτές οι επιδόσεις πυροδοτούν το έγκλημα... επειδή οι εγκληματίες γνωρίζουν πως έχουν ελπίδες να αποφύγουν ποινές κάθειρξης». Και ο Τζίντζιτς κατέληξε: «Ανθρωποι που συζητούν για ανεξάρτητο δικαστικό σώμα στη Σερβία θα πρέπει καλύτερα να τα πουν αυτά στον πλανήτη Αρη»(!).


ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Η κατάθεση του στρατηγού Νάουμαν

Η χτεσινή κατάθεση του ΝΑΤΟικού στρατηγού, Κλάους Νάουμαν είχε ως βασικό στόχο τη στήριξη εκείνης της κατηγορίας της ενάγουσας αρχής έναντι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πως ο πρώην Πρόεδρος γνώριζε τα πάντα και είχε τον ολοκληρωτικό έλεγχο για ό,τι αποτρόπαιο συνέβαινε στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι τα τέλη της περασμένης δεκαετίας.

Ο Γερμανός στρατηγός κατέθεσε, λοιπόν, πως κατά τη διάρκεια τριών συναντήσεών του με τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο τελευταίος του είχε πει με σαφήνεια πως μία ήταν η λύση για το Κοσσυφοπέδιο: να εξισορροπηθεί ο πληθυσμός ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς...

«Ο Μιλόσεβιτς είχε μια λύση για το Κόσσοβο: να σκοτώσει τους Αλβανούς. Είπε πως η λύση θα έπρεπε να ήταν ανάλογη μ' αυτό που έκαναν οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στην Ντρένιτσα το 1945 και το 1949. Είπε πως τότε τους είχαμε συγκεντρώσει και σκοτώσει» είπε ο στρατηγός Νάουμαν, αναφερόμενος σε συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι τον Οκτώβρη του '98 ΝΑΤΟικοί αξιωματικοί με τον πρώην Πρόεδρο.

Ακολούθως, ο Νάουμαν αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε το 1999 (πριν την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών) με τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγό Μομτσίλο Πέρισιτς, λέγοντας πως ο τελευταίος του είχε πει πως «εάν ήθελε συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα έπρεπε να απευθυνθεί στον Μιλόσεβιτς».

Και ο επίλογος του Νάουμαν ήταν ενδεικτικός του βασικού στόχου της κατάθεσής του. «Μετά απ' αυτή τη συνάντηση αναχώρησα απ' το Βελιγράδι με το συναίσθημα ότι ο Μιλόσεβιτς ήταν ο άνθρωπος που έλεγχε την κατάσταση»...

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντεξέταση του στρατηγού απ' τον πρώην Πρόεδρο...


ΡΩΣΙΑ
Να προστατευτεί η ελευθερία δράσης των κομμάτων

Δήλωση συμπαράστασης στο ΚΕΚΡ - ΕΚΚ από το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ--

Το προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην Κρατική Δούμα προέβησαν σε κοινή Δήλωση σχετικά με την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας να επανακαταγράψει ως πολιτικό κόμμα το «Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών» (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ). Αφού απορρίπτει τον αστείο λόγο που διατύπωσαν οι υπάλληλοι του εν λόγω υπουργείου, ότι το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ χρησιμοποιεί στο Καταστατικό και στον τίτλο του τους όρους «επανάσταση» και «επαναστατικό», ερμηνεύοντάς τους μονόπλευρα με βάση παλιό λεξικό ως «βίαιη αλλαγή των βάσεων του συνταγματικού συστήματος και της παραβίασης της ακεραιότητας της Ρωσίας», το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην Κρατική Δούμα θεωρούν ότι αυτή η άρνηση της επανακαταγραφής ενός πολιτικού κόμματος είναι αβάσιμη και έκνομη. «Αν τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης έριχναν μια ματιά σε οποιοδήποτε σύγχρονο εγχειρίδιο Πολιτειολογίας, θα έβλεπαν ότι η έννοια "επανάσταση" και "επαναστατική διαδικασία" έχουν ευρύτατο νόημα και σημαίνουν, πριν απ' όλα, ριζική αλλαγή, ποιοτικό άλμα στη ζωή της κοινωνίας. Αυτό ακριβώς αναφέρεται στο Καταστατικό του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, όπου λέγεται ότι σκοπός αυτού του κόμματος είναι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης με το πνεύμα της διδασκαλίας του επιστημονικού κομμουνισμού για την αναγκαιότητα του επαναστατικού (με την έννοια του ριζικού) μετασχηματισμού της κοινωνίας με βάση την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και της ολόπλευρης ανάπτυξης και ανόδου της ευημερίας όλων των πολιτών. Επομένως, στο Καταστατικό του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ γίνεται λόγος για την προάσπιση των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία σύμφωνα με το νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα" (παρ. 2, άρθρο 9) "δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπόθαλψη της κοινωνικής διχόνοιας"», τονίζεται στη Δήλωση.

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και οι κομμουνιστές βουλευτές στην Κρατική Δούμα επιμένουν κατηγορηματικά να επανεξεταστεί η απόφαση των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άρνηση με τυπικό, επινοημένο πρόσχημα της επανακαταγραφής του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, το οποίο δρα στη χώρα πάνω από 10 χρόνια. «Απαιτούμε από το υπουργείου Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, με σκοπό την προστασία των κοινωνικών κινημάτων και των πολιτών από τις προσπάθειες τεχνητής δημιουργίας μορφής εχθρού για πολιτικές οργανώσεις που δεν είναι τέτοιες», καταλήγει η Δήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ