Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Σε λαϊκή επαγρύπνηση για την Ειρήνη

Ανησυχία γεννούν στους λαούς οι τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Η ένταση που επικρατεί στα σύνορα Ινδίας -Πακιστάν και ιδιαίτερα στην περιοχή του Κασμίρ φέρνει τις δυο χώρες στο χείλος γενικευμένης σύρραξης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή και όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες γίνεται λόγος για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, που θα προκαλέσουν ολέθρια αποτελέσματα με εκατομμύρια νεκρούς και ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον του πλανήτη.

Οι εξελίξεις αυτές συνοδεύονται από τις τελευταίες δηλώσεις του Τζ. Μπους ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» ενάντια σε 60 χώρες και ότι θα επεμβαίνουν και θα βομβαρδίζουν, όπου και όποτε κρίνουν ότι διακυβεύονται τα συμφέροντά τους.

Η θηριωδία που διαπράττει στην Παλαιστίνη η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστών συνεχίζεται.

Η πρόσφατη συμφωνία NATO - Ρωσίας, που υπογράφηκε στη Ρώμη, σε καμιά περίπτωση δεν προοιωνίζεται το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» όπως διατυμπανίστηκε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προσεταιρισμό της Ρωσίας στο άρμα των ΗΠΑ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με όρους ανισοτιμίας, με βάση την ασθενέστερη θέση της Ρωσίας στο διεθνή ιμπεριαλιστικό καταμερισμό.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί πλήγμα για την παγκόσμια ειρήνη και περίοδος νέων τραγωδιών απειλεί την ανθρωπότητα αν οι λαοί δεν ανακόψουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Τα 9 σημεία της συμφωνίας αποτελούν δραματική προειδοποίηση. Κινούνται στην κατεύθυνση «Αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας», «Διαχείριση Κρίσεων», «Αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών πολιτικού χαρακτήρα» κλπ.

Είναι γεγονός ότι μεγαλώνει η λαϊκή οργή και αντίσταση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ηπείρους. Το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα φουντώνει. Στη χώρα μας με αφορμή το Μήνα Αντιπολεμικής Δράσης που κήρυξε η ΕΕΔΥΕ, το Μάη, δεκάδες αντιπολεμικές μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις πόλεις, με κορύφωση τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών που φέρνουν το θάνατο, την πείνα, τη δυστυχία και την καταστροφή.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλες τις επιτροπές ειρήνης να συνεχίσουν και να εντείνουν τις δραστηριότητές τους το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα. Το οργανωμένο αναπτυσσόμενο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα κάνει πιο ορατή την προοπτική της σύγκρουσης και της ανατροπής των δυνάμεων του πολέμου και της βαρβαρότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ