Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας το νέο «όραμα» Μπους

Πρώτη συνεδρίαση του νέου παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τη Ραμάλα

Ετσι έμεινε ο χώρος έξω από το αρχηγείο του Γ. Αραφάτ μετά και την τελευταία εισβολή στη Ραμάλα

Associated Press

Ετσι έμεινε ο χώρος έξω από το αρχηγείο του Γ. Αραφάτ μετά και την τελευταία εισβολή στη Ραμάλα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Η εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, έκλεισε τον κύκλο των επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος, που προετοιμάζεται να προβεί σε «ανακοινώσεις για το όραμά του για τη Μέση Ανατολή» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στα αυτόνομα εδάφη συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς.

«Θερμή» χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπους - αλ Φαϊσάλ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες και αρκούμενος να δηλώσει ότι «ανταλλάχτηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες». Ο αλ Φαϊσάλ, που είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ και σήμερα αναμένεται να συναντήσει και τον ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε «ικανοποιημένος» και φέρεται να επανέλαβε την αραβική θέση για τάχιστη αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα και στη συνέχεια συνομιλίες για τη διευθέτηση των τελικών συνόρων, της Ιερουσαλήμ και του θέματος των προσφύγων. Στην Ουάσιγκτον φτάνει, σήμερα, και ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, Νάμπιλ Σάαθ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πάουελ.

Στο μεταξύ σύγχυση, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, επικρατεί στην Ουάσιγκτον μετά την ανοιχτή διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Μπους και Πάουελ για τις κινήσεις της «επόμενης ημέρας», την οποία οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως «άλλο ένα επεισόδιο στην έντονη διαμάχη τακτικής που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της αμερικανικής διοίκησης, χωρίς απαραίτητα να συνεπάγεται κάποια ουσιαστική διαφορά στην ουσία της πολιτικής». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που σε συνέντευξή του στην αραβική «Αλ Χαγιάτ» τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός «προσωρινού» παλαιστινιακού κράτους πιθανότατα υπό τον Αραφάτ και στην πραγματοποίηση, συντόμως, περιφερειακής διάσκεψης, προσπάθησε, χτες, να χαμηλώσει τους τόνους, τονίζοντας ότι επρόκειτο για προσπάθεια «να δείξει ότι υπάρχουν πολλές ιδέες που έχουν, ήδη, διατυπωθεί και εξετάζονται».

Λακωνικότερος, πλην σαφέστερος, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Φλάισερ, που ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για ιδέες του Πάουελ» και όχι για επίσημη αμερικανική θέση, την οποία, όταν διαμορφωθεί οριστικά, θα διατυπώσει ο Πρόεδρος Μπους. Με τις ιδέες του Πάουελ, όμως, έσπευσε να συμφωνήσει ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, που δήλωνε ότι «μόνο ο Αραφάτ είναι, σήμερα, εκλεγμένος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού». Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωνε ότι δεν κατανοεί «τι ακριβώς σημαίνει προσωρινό κράτος» και ότι το βασικό σημείο είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής.

Πρώτη συνεδρίαση

Συνεδρίασε, χτες, για πρώτη φορά, και υπό τον ήχο των εκσκαφέων που απομάκρυναν τα συντρίμμια από το αρχηγείο του Αραφάτ, το νέο παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση της ισραηλινής αποχώρησης από τη Ραμάλα, το βράδυ της Τετάρτης. Ο Αραφάτ, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, επανέλαβε ότι η Π. Αρχή παραμένει δεσμευμένη στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι στόχος του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση της παλαιστινιακής διοίκησης σε όλους τους τομείς μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις και να οδηγήσει σε τοπικές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2003.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 21 αντί για 31 βουλευτές, συμμετέχουν 5 νέα πρόσωπα και το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για τα σώματα ασφαλείας, πέρασε από τα χέρια του Αραφάτ στον παλαίμαχο μαχητή της Φατάχ, Αμπντούλ Ραζάκ αλ Γιαχία, με το καθήκον να συμπτύξει τα, σήμερα, 12 σώματα το πολύ σε 6. Επταμελής υπουργική επιτροπή έχει αναλάβει την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης ανοικοδόμησης και προτάσεων για τις εκλογές.

Καθημερινότητα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Αποχωρώντας από τη Ραμάλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε «η αντιτρομοκρατική του επιχείρηση» με τη σύλληψη 50 Παλαιστινίων, την ανακάλυψη ενός «εργοστασίου παρασκευής εκρηκτικών» και 2 αυτοκινήτων έτοιμων για παγίδευση. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «αν υπάρξει νέα πρόκληση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις, οι επιχειρήσεις θα επαναληφθούν στη Ραμάλα».

Παράλληλα, εισβολή έγινε με τανκς, βορείως της Τζενίν, στην πόλη Τουμπάς, των 15.000 κατοίκων, που τελικά ανακαταλήφθηκε. Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και 3 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά την κατάληψη κτιρίου ασφαλείας, όπου έγιναν και 15 συλλήψεις. Επιχειρήσεις έγιναν και στην περίμετρο της Βηθλεέμ, όπου συνελήφθησαν δύο Παλαιστίνιες (η μία 15χρονη) ως ύποπτες για καμικάζι αυτοκτονίας. Στην Λωρίδα της Γάζας, 3 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από όλμο στον εποικισμό Γκους Κατίφ και 5 Παλαιστίνιοι από τα πυρά που ακολούθησαν. Αλλοι 5 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένας αξιωματούχος της Φατάχ, συνελήφθησαν μετά από εισβολή στη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Τέλος, ένα 24ωρο μετά τη Χαμάς, και οι Ταξιαρχίες του αλ Ακσα διεκδικούν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στη Χερτζγίλια, την Τρίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανήλθε δυναμικά με υποσχέσεις και πιέσεις ο Πάουελ (2004-11-23 00:00:00.0)
... Τηλεφωνικές πιέσεις (2003-05-21 00:00:00.0)
Φάσκει και αντιφάσκει απέναντι στον αδιάλλακτο Σαρόν (2002-04-13 00:00:00.0)
Σαρόν προς ΗΠΑ: «Πιέστε τον Αραφάτ» (2001-12-01 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες εισβολές και διπλωματικά διφορούμενα (2001-05-17 00:00:00.0)
Σαρόν: Προτεραιότητα οι σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ (2001-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ