Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Φάσκει και αντιφάσκει απέναντι στον αδιάλλακτο Σαρόν

Εντονο παρασκήνιο και αβεβαιότητα στη συνάντηση Πάουελ - Σαρόν ενόψει και της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Γιάσερ Αραφάτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μετά από αρκετά λεπτά φιλοφρονήσεων, που, σύμφωνα με δημοσιογραφικά σχόλια δεν έκρυβαν κάποια αμηχανία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, αρκέστηκαν σε ολιγόλογες δηλώσεις και απάντησαν, μόνο, σε δύο ερωτήσεις. Ο Πάουελ συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο οποίος περιορίστηκε να εγκωμιάσει την περιοδεία του και το «σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ», ενώ αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη τόνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να παραμείνει στα παλαιστινιακά εδάφη, γι' αυτό και θα αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό».

Ο Αριέλ Σαρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε τις γνωστές φράσεις: Ο ισραηλινός στρατός μάχεται ενάντια σε μια τρομοκρατική υποδομή και δεν μπορεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις του πριν ολοκληρώσει το έργο του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» ότι οι επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν «το γρηγορότερο δυνατό» και κατέστησε σαφές ότι «είναι πρόθυμος να εργαστεί για την ειρήνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχει τρομοκρατία».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, από την άλλη, ήταν ελαφρώς πιο ομιλητικός αν και, όπως πολλοί παρατήρησαν, το περιεχόμενο των δηλώσεών του βρισκόταν σε αντίφαση με όσα δήλωνε αναχωρώντας από το Αμμάν, όπου είχε συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, το βράδυ της Πέμπτης. Τότε ο Κόλιν Πάουελ επαναλάμβανε όσα δήλωνε καθόλη τη διάρκεια της βδομάδας, περί ανάγκης άμεσης αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη παράλληλα με τη δημόσια αποκήρυξη της τρομοκρατίας και της βίας από τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Από την άλλη, ο Ιορδανός μονάρχης φέρεται να υπογράμμισε στον Πάουελ ότι «περιμένει ακριβές και σαφές χρονοδιάγραμμα της ισραηλινής αποχώρησης και της επανάληψης των διαπραγματεύσεων».

Χαμογελάκια και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...

Associated Press

Χαμογελάκια και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...
Χθες, όμως, μετά τη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν, ο Κόλιν Πάουελ δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι τρομοκρατία και κατανοούν το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στην τρομοκρατία. Το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουμε πέρα από αυτήν την απάντηση». Ο Πάουελ τόνισε ότι η φιλία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ «δεν πρόκειται ποτέ να πάψει να υπάρχει» και υπογράμμισε ότι επισημάνει και στον Γιάσερ Αραφάτ ότι «οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στον έλεγχο της βίας και σκοπεύουν να αποδείξουν ότι υπάρχει ελπίδα ειρήνευσης». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε «να αποσπάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων, αλλά το θέμα θα ξανασυζητηθεί» και συμπλήρωσε ότι «προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες που θα έχει μια μακρόχρονη στρατιωτική επιχείρηση».

Πιο αδιάλλακτη από ποτέ η ισραηλινή ηγεσία

Σήμερα, ο Κόλιν Πάουελ πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Το γεγονός αυτό και μόνο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής ηγεσίας που αν και δεν του απαγόρευσε μια τέτοια μετακίνηση, δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι «πρόκειται για τεράστιο λάθος». Ο Αριέλ Σαρόν, με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χτες στον Ισραηλινό Τύπο, επαναλάμβανε ότι «η Π. Αρχή είναι η τρομοκρατία και ο Γιάσερ Αραφάτ η κεφαλή της. Οι Παλαιστίνιοι πίστεψαν ότι θα κέρδιζαν περισσότερα με την τρομοκρατία. Γι' αυτό και θα πρέπει να υποστούν μεγάλα και απανωτά πλήγματα για να κατανοήσουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Είμαστε σε πόλεμο και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες το θέμα τίθεται ως εξής: ή εμείς ή αυτοί».


Associated Press

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ισραηλινή ηγεσία, μέχρι και την ώρα της άφιξης του Κόλιν Πάουελ στο Ισραήλ, φερόταν απρόθυμη να επιτρέψει τελικά τη μετάβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Ραμάλα. Δημοσίως, η στάση αυτή άλλαξε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, όταν ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι εισέβαλε, κυριολεκτικά, στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, προειδοποιώντας τον ότι «αν φέρει σε τόσο δύσκολη θέση τον Πάουελ, οι ΗΠΑ θα αφήσουν το Ισραήλ μόνο του απέναντι στη διεθνή κοινότητα».

Ασχέτως, πάντως, του παρασκηνίου αυτού, οι ισραηλινές αρχές δεν έπαψαν, ούτε χθες, να θέτουν θέμα «ασφάλειας» για τη μετάβαση Πάουελ στη Ραμάλα. Πάντως, ο Λευκός Οίκος χαρακτήριζε, χτες, «άνθρωπο της ειρήνης» τον Αριέλ Σαρόν, προσπαθώντας να διαψεύσει δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Σαρόν χειροτερεύουν.

Η εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» χαρακτήριζε τη συνάντηση Πάουελ με τον Αραφάτ «γέφυρα στην τρομοκρατία» και εκτιμούσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βιάζεται να καθησυχάσει τους Αραβες για να συνεχιστεί η αμερικανική αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Η «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι η επιμονή του Πάουελ να επισπευσθεί μια πολιτική λύση, προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στις επαφές του με την ισραηλινή ηγεσία.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ και με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Ο Νετανιάχου «παρουσίασε τις απόψεις του», σύμφωνα με τις οποίες ο Αραφάτ θα «πρέπει να εκδιωχθεί από τη Μέση Ανατολή γιατί σχετίζεται με όλα τα πλοκάμια της τρομοκρατίας, όπως το Ιράκ και το Ιράν, και οι ΗΠΑ να επισπεύσουν το πλήγμα τους στο Ιράκ».


Associated Press

Αποκαλυπτικότατος ήταν, μιλώντας στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο «φρέσκος» συγκυβερνών ηγέτης του ακροδεξιού «Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος», Ερι Εϊτάμ, που δήλωνε ότι «ο Αραφάτ δεν αξίζει να ζει, ενσαρκώνει τη δολοφονικότερη τρομοκρατία. Δεν ξέρω αν θα γίνει εδώ ή αλλού, από εμάς ή από άλλον, αλλά πρέπει να πεθάνει. Οι Παλαιστίνιοι ποτέ δε θα έχουν εθνική κυριαρχία, κράτος ή στρατό σε κανένα τμήμα του Μεγάλου Ισραήλ». Για να «συμπληρωθεί» το «τοπίο», δεν μπορεί να παραληφθεί η αναφορά μιας νέας δημοσκόπησης, που δημοσίευσε, χτες, η εφημερίδα «Μααρίβ», όπου το 62% των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ της εκδίωξης, με κάποιον τρόπο, του Αραφάτ και το 75% υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πρώτη αραβική επίσκεψη

Χθες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός παρείχε προστασία στον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, προκειμένου να μεταβεί στο ημικατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα. Ο Μάχερ συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησής τους, που φέρεται να σχετίζεται με την επικείμενη συνάντηση του Αραφάτ με τον Πάουελ. Η ισραηλινή ηγεσία αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ήταν μια κίνηση διευκόλυνσης της επίσκεψης Πάουελ». Από την άλλη, πλευρά, η παλαιστινιακή ηγεσία απηύθυνε νέα έκκληση προς τη Μόσχα να αποστείλει στην περιοχή τον ΥΠΕΞ της. Μετά τη συνάντηση με τον Αραφάτ, ο Πάουελ αναμένεται να έχει νέο γύρο συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ