Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Τζενίν: τόπος μαρτυρίου

Για εκατοντάδες νεκρούς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, έκανε λόγο ακόμη και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού

Ισραηλινός στρατός στον καταυλισμό στην Τζενίν

Associated Press

Ισραηλινός στρατός στον καταυλισμό στην Τζενίν
«Καλούμε τον Κόλιν Πάουελ να επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Τον καλούμε να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τις σφαγές και τα εγκλήματα» δήλωνε, χθες το πρωί, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ καθώς το δράμα στον προσφυγικό καταυλισμό που έγινε σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης, δεν έχει τελειωμό. Σήμερα, ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις διοργανώνουν πορεία προς την Τζενίν, όπου θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον στρατιωτικό κλοιό, να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να καταγράψουν εικόνες.

Ακόμη και χθες παρά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, σποραδικά πυρά ακούγονταν από ορισμένα σημεία του προσφυγικού καταυλισμού, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν θύλακες αντίστασης. Οι καταγγελίες για μαζικούς τάφους, θάψιμο νεκρών, τραυματιών και ζωντανών κάτω από τα ερείπια των κτισμάτων, αλλά και για απερίγραπτες ωμότητες του ισραηλινού στρατού που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει τις πιο μεγάλες του βόμβες πάνω από την πυκνοκατοικημένη περιοχή, δε σταματούν.

Χθες, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ρον Κίτρεϊ παραδεχόταν ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό». Λίγο αργότερα, έσπευδε να ανασκευάσει δηλώνοντας ότι «έκανε λάθος και ήθελε να πει ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν». Οι μαρτυρίες για ομαδικές συνοπτικές εκτελέσεις διαδέχονται η μία την άλλη ενώ ισραηλινές στρατιωτικές πηγές μιλούσαν για περισσότερες από 2000 συλλήψεις, μόνο στον προσφυγικό καταυλισμό.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός προπηλάκιζε ντόπιους και ξένους δημοσιογράφους που προσπάθησαν να εισέλθουν στον καταυλισμό. Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι των Gamma, Ασοσιέιτεντ Πρες, Ρόιτερς, εικονολήπτες και φωτογράφοι, από τους οποίους πήραν τις δημοσιογραφικές ταυτότητες, τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους κατέσχεσαν εξοπλισμό και τους κατέστρεψαν τις ταινίες. Από το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης γνωστοποιούνταν ότι «απαγορεύεται αυστηρώς η είσοδος σε όλους τους δημοσιογράφους στις κλειστές στρατιωτικές ζώνες και κυρίως στην Τζενίν».

Τις μαρτυρίες επιβεβαίωνε, χθες, ο επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πίτερ Χάνσεν, υπογραμμίζοντας ότι κακοποιήθηκαν βάναυσα, βασανίστηκαν και εξευτελίστηκαν και υπάλληλοι της υπηρεσίας, οι οποίοι προσπάθησαν να μοιράσουν τρόφιμα και φάρμακα στους χιλιάδες κατοίκους του καταυλισμού που έχουν βρει καταφύγιο στην ύπαιθρο. Ο Σάεμπ Ερακάτ απηύθυνε ειδική έκκληση στον ΟΗΕ να παρέμβει για να διερευνήσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχτηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι προσφυγικοί καταυλισμοί βρίσκονται υπό την εποπτεία του.

Χθες, μετά από ειδική συνάντηση με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός ετοιμάζει, ήδη, επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για τον καταυλισμό. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι αναφορές της αποστολής του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι «τρομακτικές». Τόνισε ότι η βία έχει ξεπεράσει κάθε όριο «ανθρωπίνου νου» και ότι ο ΟΗΕ «δεν μπορεί πλέον να ανέχεται αυτήν την περιφρόνηση σε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, στο διεθνές δίκαιο» συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση «είναι τόσο επικίνδυνη που η αποστολή κυανόκρανων θα πρέπει γίνει άμεσα γιατί έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Λίγο νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ο Κόφι Ανάν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, που του υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ καταστρέφει την αξιοπιστία του ΟΗΕ και υποσκάπτει την ικανότητά του να διασφαλίσει την ειρήνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματοκύλισμα στη Ράφα(2004-05-19 00:00:00.0)
Αιματηρές εισβολές σε Γάζα - Ράφα(2004-02-12 00:00:00.0)
Απελαύνει χωρίς καν κατηγορίες το Ισραήλ(2003-10-15 00:00:00.0)
Αντιρρήσεις εκατέρωθεν για την «ειρηνευτική πρόταση»(2002-10-25 00:00:00.0)
Διαπραγματεύεται «μερική αποχώρηση» ο Πέρες(2002-07-23 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εισβολές και οι ανακαταλήψεις(2002-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ