Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιρρήσεις εκατέρωθεν για την «ειρηνευτική πρόταση»

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έξω από τη Νάμπλους

Associated Press

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έξω από τη Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΙΕΡΙΧΩ.--

Με ενστάσεις και δυσπιστία υποδέχτηκαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, τη νέα ειρηνευτική πρόταση του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου που μεταφέρει ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες, και προς το παρόν αρκέστηκε να καλέσει τους Παλαιστινίους να καταβάλουν «πραγματικά σοβαρή προσπάθεια για να ελέγξουν τους τρομοκράτες».

Με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, συναντήθηκε, χθες, ο Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ για το βράδυ έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Στο ενδιάμεσο, μετέβη στην Ιεριχώ, όπου συναντήθηκε με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι και ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Αργά το βράδυ, επρόκειτο να γίνει και μια συνάντηση Ερακάτ - Σιμόν Πέρες, με θέμα τη χαλάρωση των απαγορεύσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, όμως, το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό, σε καμία από τις δύο πλευρές. Η ισραηλινή ηγεσία εκφράζει αντιρρήσεις υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον τερματισμό της δράσης των Παλαιστινίων μαχητών σε περίπτωση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε στον Μπερνς ο Μπεν Ελιέζερ, που συμπλήρωσε, επίσης, ότι το Ισραήλ διατηρεί, πάντα, το δικαίωμα αυτοάμυνας και δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα σχετικό περιορισμό.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί «στα χέρια των καμικάζι αυτοκτονίας και των τρομοκρατών, η ατζέντα του ειρηνευτικού σχεδίου». Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν έχει αποφύγει να σχολιάσει άμεσα το σχέδιο, αλλά δήλωνε, μιλώντας σε Αμερικανο-Εβραίους επιχειρηματίες που επισκέπτονται το Ισραήλ, ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπογράμμιζε ότι στην ειρηνευτική πρόταση δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων που προτείνονται ούτε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Επισήμανε, επίσης, ότι δε γίνεται λόγος για προεδρικές εκλογές, κάτι που σημαίνει παραγκώνιση του Γιάσερ Αραφάτ, άρα και ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά των Παλαιστινίων.

Η παλαιστινιακή πλευρά φοβάται ότι η όλη προσπάθεια δεν είναι παρά μια αμερικανική απόπειρα προσωρινής «ανακωχής» προκειμένου να κατευναστούν οι αραβικές αντιρρήσεις για επικείμενο πλήγμα στο Ιράκ, η οποία, τελικά, δεν πρόκειται να καταλήξει σε τίποτε συγκεκριμένο αφού το Ισραήλ θα ακολουθήσει τη γνωστή τακτική των υπαναχωρήσεων από τα συμπεφωνημένα. Χτες, ο ισραηλινός στρατός, που παραμένει εντός της Δ. Οχθης, σκότωσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έναν 16χρονο Παλαιστίνιο στην Τζενίν.

Δεκάδες συλλήψεις

Κεκλεισμένων των θυρών απαγγέλθηκαν στον Ισραηλινό αντισυνταγματάρχη, που είναι ύποπτος για κατασκοπία υπέρ της Χεζμπολάχ, οι κατηγορίες που τον βαρύνουν από τη στρατιωτική δικαιοσύνη. Εκτός από τον ίδιο, συνελήφθησαν και άλλοι 10 Ισραηλινοί στρατιώτες. Ολοι οι συλληφθέντες είναι Ισραηλινοί Βεδουίνοι, το μοναδικό κομμάτι των Ισραηλινών Αράβων που υπηρετούν στο στρατό. Ο αρχηγός ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, πάντως, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι δε θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση να βαρύνει το σύνολο των Βεδουίνων, που έχουν πολύ καλές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ