Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνονται οι εισβολές και οι ανακαταλήψεις

Τα τανκς μπήκαν πάλι στην Τζενίν και άφησαν ερείπια

Associated Press

Τα τανκς μπήκαν πάλι στην Τζενίν και άφησαν ερείπια
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Στην τακτική των αλλεπάλληλων εισβολών επιμένει ο ισραηλινός στρατός, που, ασχέτως δηλώσεων, παραμένει πάντα εντός της Δυτικής Οχθης. Η Π. Αρχή καταδίκασε την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των σχεδίων Τένετ - Μίτσελ.

Πριν τα ξημερώματα, ισραηλινά τανκς με την υποστήριξη ελικοπτέρων εισέβαλαν, εκ νέου, στην πόλη και στον καταυλισμό της Τζενίν, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες, ενώ καταιγισμό πυρών δέχτηκαν δεκάδες κτίρια. Σκοτώθηκε ένας 55χρονος Παλαιστίνιος άμαχος και τραυματίστηκαν 3, ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε το νέο τοπικό ηγέτη της «Χαμάς», Ραμί Αουάντ, και στελέχη των «Τζιχάντ» και «Φατάχ», πριν αποχωρήσει.

Υπό κατάληψη παραμένει η Καλκίλια, ενώ εισβολές έγιναν στον προσφυγικό καταυλισμό Αϊντα, έξω από τη Βηθλεέμ, σε συνοικίες της Χεβρώνα, στη Χαλχούλ και στο Μπέιτ Ουμάρ, επιβάλλοντας παντού απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι εισβολές έγιναν λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Πετάχ Τίκβα, όπου σκοτώθηκαν μια γιαγιά και η δίχρονη εγγονή της, εκτός από το 18χρονο καμικάζι. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα, γνωστοποιώντας ότι ο καμικάζι ήταν ανιψιός του ηγέτη της οργάνωσης που δολοφονήθηκε, την περασμένη βδομάδα, στη Νάμπλους.

Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά αγνώστων ενόπλων, ενώ οδηγούσαν έξω από τη Ραμάλα.

Η Π. Αρχή καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό και τις οργανώσεις του «να ξεκαθαρίσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιες επιχειρήσεις, που δίνουν πρόσχημα στον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει την κατοχή και τις επιθέσεις». Ο Σάεμπ Ερακάτ προσέθετε ότι είναι απορίας άξιον «πώς η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να σταματήσει την καταστροφική πορεία του Ισραήλ», ενώ ο επικεφαλής των εθελοντικών οργανώσεων ιατρικής αρωγής, Μουστάφα Μπαργκούτι, εκτιμούσε ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως στόχος των επιχειρήσεων είναι η ανακατάληψη».

Πονοκέφαλος τακτικής

Ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας και, σύμφωνα με τους «New York Times», δήλωσε ότι «ο Αραφάτ είχε την ευκαιρία και την έχασε». Κατά την εφημερίδα, εντός της αμερικανικής ηγεσίας, αναδύθηκαν αντιθέσεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα πρέπει ανοιχτά να συνταχθεί με το ισραηλινό αίτημα για περιθωριοποίηση του Αραφάτ ή να επιμείνει στη στάση των επικρίσεων και της «αναγκαίας συνεννόησης, αφού φαίνεται ότι έχει λαϊκό έρεισμα», όπως δήλωνε η Κοντολίζα Ράις.

Τα σχόλια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, Ζιάντ Αμπού Αμρ, να επαναλαμβάνει ότι «οι ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι λαϊκό αίτημα και ο Αραφάτ θα κριθεί για το κατά πόσο θα επιτύχει ή θα υποχωρήσει στα αμερικανο-ισραηλινά αιτήματα. Αυτό, όμως, είναι παλαιστινιακό θέμα, όχι αμερικανικό, και όπως φαίνεται η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να μετατρέψει τους Παλαιστινίους σε σωματοφύλακες των Ισραηλινών και όχι για πολιτική λύση».

Ο Αραφάτ τασσόταν υπέρ της άμεσης επανέναρξης συνομιλιών με συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και του αραβικού κόσμου ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, μειώνοντας σε 20 τους υπουργούς του, εντός των επομένων ημερών. Για την περιοχή αναχώρησε, χτες, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται και ο διευθυντής της CIA (για την ανασύσταση των παλαιστινιακών Σωμάτων Ασφαλείας) μετά από συνάντηση που θα έχει, σήμερα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Στην περιοχή θα μεταβεί και ο Χαβιέ Σολάνα, ενώ πληθαίνουν οι δηλώσεις Αμερικανών ανώνυμων αξιωματούχων, παρά τις διαψεύσεις Πάουελ, ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνεννόηση με συμμάχους, κυρίως Αραβες, εξετάζοντας το ενδεχόμενο «αλλαγής τακτικής» και παρουσίασης, πλέον, συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος συνομιλιών, εγκαταλείποντας τη ρήση Μπους ότι το θέμα «εξαρτάται από τις δύο πλευρές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ