Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
Νέα πιο μελανή σελίδα στην Ιστορία

Η αναμενόμενη οικογενειακή φωτογραφία

Associated Press

Η αναμενόμενη οικογενειακή φωτογραφία
ΡΩΜΗ.--

Κατά τη δεκαετία του '90, όταν ο παγκόσμιος χάρτης άλλαξε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, ακόμη και οι πλέον ανίδεοι, που έλεγαν πως ο «πιο επιτυχής αμυντικός σχηματισμός δεν έχει λόγο ύπαρξης»... Εν μέσω του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και με την είσοδο νέων μελών από την Ανατολική Ευρώπη καθώς και με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, στην Ουάσιγκτον καθορίστηκε ο νέος ρόλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας...

Ενα από τα βήματα ήταν και η σύσταση του Μεικτού Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που έγινε πραγματικότητα χτες με την υπογραφή της συμφωνίας συγκρότησης από τους ηγέτες των 19 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Με αυτήν την απόφαση που λάβατε δώσατε και τυπικά υπόσταση στο Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, στο οποίο όλα τα μέλη θα συνεργάζονται ως ίσα», είπε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, κατά την πανηγυρική τελετή υπογραφής της συνθήκης, και σύσσωμος ο Τύπος έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία ιστορική, καθώς «μπήκε οριστική τελεία και τυπικά στον Ψυχρό Πόλεμο».

Ωστόσο, παρά τις τυμπανοκρουσίες και τους πανηγυρισμούς, για τη νέα σελίδα που ανοίγει αφού «η Δύση ανασυγκροτείται», σύμφωνα με τη ρήση του οικοδεσπότη της συνάντησης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν υπέρ του δέοντος αποκαλυπτικές. Χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως «έναρξη εταιρικής σχέσης»... «με στόχο την υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων».

Η «ιστορική» συμφωνία

Θεωρούμενη ως «ιστορική», η συμφωνία θα επιτρέψει στις δύο πλευρές, ΝΑΤΟ και Ρωσία, να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις σε ορισμένους προδιαγραμμένους τομείς, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διαχείριση των κρίσεων, η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η αντιπυραυλική άμυνα, οι θαλάσσιες διασώσεις, έκτακτα σχέδια πολιτικής άμυνας, η στρατιωτική συνεργασία, δηλαδή κοινές ασκήσεις, μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάντως, παρά την «ομοψυχία» που επικρατεί επιφανειακά, οι αντιθέσεις μεταξύ τους είναι δεδομένες. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, έσπευσε να δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και μάλιστα το ΝΑΤΟ θα καλέσει και άλλες χώρες να ενταχθούν σε αυτό, κατά τη διάρκεια της συνόδου στην Πράγα, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη, ενώ τόνισε πως η Ρωσία δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα του «βέτο» στη διαδικασία ένταξης.

Ως απάντηση ενδεχομένως μπορεί να θεωρηθεί η κατηγορηματική δήλωση Πούτιν ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους οργανισμούς ασφάλειας με τις πρώην 12 Σοβιετικές Δημοκρατίες, που έχουν γίνει ανεξάρτητα κράτη, όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, και παραίνεσε τους νέους «συμμάχους» του να εργαστούν από κοινού με άλλους περιφερειακούς ασιατικούς οργανισμούς.

Το νόημα είναι σαφές... Κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο ο «πολεμικός βραχίονας» να επεκταθεί αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι μόνον ένας ο κερδισμένος ή να μην είναι προκλητικός ο τρόπος, ώστε να μην εγείρονται οξύτατες αντιδράσεις...

«ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ»

Μπορεί τα πλατιά χαμόγελα να κρύβουν τις δικές τους αντιθέσεις, προς το παρόν τουλάχιστον. Αλλά η αντίθεση με τους λαούς τους δεν κρύβεται...

Ενδεικτικό είναι ότι η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στην αεροπορική βάση Πράτικα ντι Μάρε, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νότια της Ρώμης. Κρίθηκαν αναγκαία εξαιτίας των «στοιχείων» για ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ομως, και η «αιώνια πόλη» έχει μετατραπεί σε ένα απόρθητο φρούριο, με δεκαπέντε χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να ελέγχουν τα πάντα. Και κυρίως τους χιλιάδες διαδηλωτές, που εδώ και μέρες είχαν δηλώσει ότι οι δρόμοι της Ρώμης θα γίνουν το βήμα των ανθρώπων, που δηλώνουν ξεκάθαρα «ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ», «ΟΧΙ στον Μπους». ΟΧΙ στον πόλεμο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, χτες, στη Μέση Ανατολή σήμερα, αύριο στο Ιράκ, στην Κολομβία ή όπου υπάρχουν συμφέροντα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ