Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Καρέ καρέ τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή

«O Ούγο Τσάβες παραιτήθηκε υπό το βάρος των γεγονότων, καθώς προσπάθησε να καταπνίξει την ελευθερία του Τύπου, προς ίδιον όφελος αλλά και της ομάδας του οδήγησε τη χώρα στο χάος και στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Προσπάθησε ακόμη και να σκοτώσει τους αντιπάλους, όπως το έπραξαν οι άνδρες του κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της Πέμπτης. Ηταν η έκκληση και η απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών να παραδώσει τα σκήπτρα της εξουσίας».

Εν ολίγοις και επιγραμματικά, με τα λόγια αυτά σκιαγραφούν το πραξικόπημα που έγινε τη νύχτα της Πέμπτης -τοπική ώρα- στη Βενεζουέλα, οι νέοι «ηγέτες», και που εντέχνως ξεχνούν να το ονομάσουν έτσι τα διεθνή ΜΜΕ. Οπου νέοι ηγέτες, δεν είναι άλλοι από το στρατό και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων. Είναι πολύ νωρίς κάποιος να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, αλλά σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Γουίλπερτ, αυτόπτη μάρτυρα όπως τονίζει ο ίδιος σε ανταπόκρισή του από τη Βενεζουέλα, αλλά και με βάση τα στοιχεία που παραθέτουν τόσο η κουβανική εφημερίδα «Granma» αλλά και η «Correos para la Emancipacion», τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Πρώτα και κύρια, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας, διά στόματος του αρχηγού τους, Εφρέν Βάσκες Βελάσκο, δήλωσαν ότι δεν μπορούν πια να καλύπτουν μια κυβέρνηση ειδικά μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 250, με αφορμή τη συγκέντρωση που οργάνωσε «η Κοινωνία των πολιτών» - έτσι ονομάζουν τον εαυτό τους οι δυνάμεις που ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα, δηλαδή οι βιομήχανοι που ελέγχουν τα συγκεκριμένα συνδικάτα, τα μεγάλα ΜΜΕ και η εκκλησία - όπου συμμετείχαν γύρω στις 150.000 άνθρωποι.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το πρωί - μετά τη δεύτερη μέρα απεργίας που είχαν κηρύξει τα Συνδικάτα και η «Fedecamaras», δηλαδή ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων - που είχε προγραμματιστεί να κατευθυνθεί στα κεντρικά γραφεία της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, της PDVSA, διαμαρτυρόμενοι -όπως τόνιζαν- για την απόλυση της διοίκησης. Τη διαδήλωση διαφήμιζαν συνεχώς τα ιδιωτικά κανάλια, κάθε δέκα λεπτά, ενώ κάλυπταν σε όλη της τη διάρκεια τη διαδήλωση.

Πράγματι, ήταν μια μεγάλη διαδήλωση απολύτως ειρηνική και χωρίς καμία ανάμειξη ή ενόχληση της κυβέρνησης. Μέχρι τη στιγμή που - παρά τη ρητή απαγόρευση που υπήρχε - η διαδήλωση άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο Μιραφλόρες, το προεδρικό Μέγαρο. Την ώρα που έφτασε η «Κοινωνία των Πολιτών», περίπου 5.000 οπαδοί του Ούγο Τσάβες είχαν ήδη συγκεντρωθεί μπροστά στο Μιραφλόρες. Μεταξύ τους παρεμβαλλόταν η τοπική αστυνομία υπό τον έλεγχο του δημάρχου, που είναι από τα προβεβλημένα στελέχη της αντιπολίτευσης, δηλαδή της «Κοινωνίας των Πολιτών», και η Εθνοφρουρά, που φέρεται να είναι στον έλεγχο του Τσάβες.

Μέλη της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης κινήθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο. Τότε άρχισε η μάχη, καθώς κάποιοι πέταγαν πέτρες και έπεφταν δακρυγόνα από την Εθνοφρουρά. Εννοείται ότι ποτέ κανείς σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος έκανε την πρώτη κίνηση. Ενας τηλεοπτικός σταθμός που κατόρθωσε να αποτυπώσει τις «μάχες που ακολούθησαν», όπως αναφέρει και το «Ρόιτερ», έδειξε ότι τρεις πλευρές πήραν μέρος στα γεγονότα. Κάποιοι από το προεδρικό μέγαρο, η Εθνοφρουρά και διάφοροι, ίσως και η τοπική αστυνομία, από τη συγκέντρωση κατά του Τσάβες.

Αυτό που δείχνουν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, που κοπιάρουν τα φιλμ, είναι οπαδούς του Τσάβες να πυροβολούν. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι οπαδοί του Τσάβες. Υπήρξαν ακόμη ελεύθεροι σκοπευτές στη στέγη του προεδρικού μεγάρου και δεν ήταν άλλοι από μέλη της οργάνωσης «Bandera Roja», μιας μαοϊκής οργάνωσης που αντιτίθεται στον Τσάβες. Θεωρείται πολύ πιθανόν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ