Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Στον «αέρα» η συνάντηση Πάουελ - Αραφάτ
  • Εξι νεκροί και 90 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας γυναίκας καμικάζι των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά»
  • Ισως όχι συνάντηση Πάουελ - Αραφάτ προειδοποιεί η Ουάσιγκτον, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωνε ότι θα μεταβεί κανονικά στη Ραμάλα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εξι νεκροί και τουλάχιστον ενενήντα τραυματίες είναι ο απολογισμός της χτεσινής επίθεσης αυτοκτονίας στο κέντρο της Δυτικής Ιερουσαλήμ.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της υπαίθριας αγοράς Μαχάνε Γιεχούντα, που έχει γίνει στόχος επιθέσεων αυτοκτονίας πολλές φορές στο παρελθόν. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, η κομάντος αυτοκτονίας προσπάθησε να εισέλθει στην αγορά, η οποία ήταν γεμάτη από κόσμο που έκανε τις τελευταίες αγορές ενόψει της αργίας του εβραϊκού Σαββάτου, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη εξαιτίας της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας. Η έκρηξη έγινε σε στάση λεωφορείου μπροστά ακριβώς στην αγορά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά», με μήνυμά της προς το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ», της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο Νότιο Λίβανο. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι, κάτοικο του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν.

Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε την επίθεση «καλωσόρισμα των Παλαιστινίων τρομοκρατών στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Κόλιν Πάουελ». Ο Αριέλ Σαρόν τόνιζε ότι «η τρομοκρατία των καμικάζι αυτοκτονίας δεν απειλεί μόνο το Ισραήλ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι «στο Ισραήλ, το μοναδικό δημοκρατικό κράτος της περιοχής, υπάρχουν στρατιώτες και αστυνομικοί σε κάθε σχολείο, σε κάθε νηπιαγωγείο, σε κάθε κτίριο για να προστατεύουν τα παιδιά μας από τους τρομοκράτες».

Από την Π. Αρχή δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός και μόνον ο επικεφαλής των υπηρεσιών Προληπτικής Ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που συνομιλεί με τον Αντονι Ζίνι, Μοχάμαντ Ντάχλαν, έκανε δηλώσεις. «Νομίζω ότι η επίθεση είναι μια απάντηση σε όσα έκανε ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν», είπε ο Ντάχλαν, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την επίσκεψη Πάουελ στην περιοχή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να δει τη σκηνή της επίθεσης από ψηλά, καθώς εκείνη τη στιγμή μεταφερόταν με ελικόπτερο από την Ιερουσαλήμ στις ισραηλινές βάσεις στο Βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με το Ν. Λίβανο, καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, συμπληρώνοντας ότι «δείχνει τον κίνδυνο που υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή και αποδεικνύει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να βρει άμεσα μια λύση και ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επανέλθουν σύντομα στο τραπέζι των συνομιλιών».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, εξέφρασε την κατηγορηματική καταδίκη του Αμερικανού Προέδρου και επανέλαβε ότι περιμένει από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να καταδικάσει άμεσα και κατηγορηματικά την τρομοκρατία. Εντούτοις, υπογράμμισε, «ο Πρόεδρος Μπους επιμένει στο δρόμο της ειρήνης και θα συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες».

Αργά το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί, τελικά, σήμερα, η προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον Πάουελ και στον Αραφάτ, στη Ραμάλα. Ο Μπάουτσερ δήλωνε ότι «ο Πάουελ αφέθηκε ελεύθερος από τον Πρόεδρο Μπους να εκτιμήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση, μετά και από την επίθεση, και να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια». Λίγο νωρίτερα, όμως, ο ίδιος ο Πάουελ δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι «δεν τίθεται θέμα αναβολής της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Γιάσερ Αραφάτ», ενώ καθιστούσε σαφές ότι θα μείνει στην περιοχή «όσο χρειαστεί».

Στις εξελίξεις παρενέβη με δηλώσεις σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αναγνώρισε το καθήκον του Ισραήλ να προστατεύεται και αναγνώρισε «κοινά σημεία» ανάμεσα στην τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, στις 11 του Σεπτέβρη, και στις επιθέσεις των καμικάζι. Συμπλήρωσε, όμως, πως η κατάσταση είναι περίπλοκη και το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι είναι μια μικρή χώρα με λίγο πληθυσμό ανάμεσα σε πληθυσμούς που δεν επιθυμούν το καλύτερο γι' αυτό. Συνεπώς, θα πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να ανοίξει ο δρόμος για συνολική ειρήνευση στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ