Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Μαρτυρία συνδικαλιστή από το Καράκας

Μια μαρτυρία συνδικαλιστή από το Καράκας, με τον οποίο είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία στις 6 χτες το απόγευμα (τοπική ώρα 12 το μεσημέρι) δίνει μια ιδέα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής: «Ο στρατός ελέγχει την κατάσταση, είμαστε ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρόλο που τυπικά ανακοινώνεται ως "μεταβατική περίοδος με τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης που στηρίζεται στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα". Επικεφαλής έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων Βενεζουέλας, Pedro Carmona Estanga, που ήταν επικεφαλής μαζί με τα ελεγχόμενα συνδικάτα του και την αντίδραση, στην πορεία ανατροπής του Τσάβεζ. Αυτό που είναι φανερό είναι ότι η ολιγαρχία, τα αφεντικά επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να καταργήσουν ό,τι θετικά είχε πετύχει η κυβέρνηση του Μετώπου».

Η γνώμη του συνδικαλιστή σχετικά με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι σαφής: «Φαίνεται ότι ήταν μια καλά προσχεδιασμένη προβοκάτσια τα όσα βίαια συνέβησαν στις διαδηλώσεις του Καράκας, ιδιαίτερα οι σκοτωμοί των ανθρώπων, αλλά αποτέλεσαν μόνο την αφορμή. Πίσω υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο που τώρα περιμένουμε τις συνέπειές του. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που είναι δυσαρεστημένος από τα γεγονότα, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να εκφραστεί, και με το στρατό στους δρόμους είναι τουλάχιστον τώρα δύσκολο».

Στην ερώτησή μας, για το αν γίνονται συλλήψεις, η απάντηση που εισπράξαμε είναι ότι «τουλάχιστον μέχρι στιγμής στον τομέα μας δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα. Ωστόσο προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Πάντως έρχονται αντιδράσεις από το λαό, όταν θα αρχίσουν να γκρεμίζονται κατακτήσεις που κερδήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Εμείς θα είμαστε μπροστά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ