Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προαναγγελθέν πραξικόπημα

Eurokinissi

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Τελικά, οι πολύμηνες προσπάθειες της «αντιπολίτευσης» καρποφόρησαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας εξανάγκασαν τον Τσάβες να... υπογράψει την παραίτησή του, πιθανόν με το πιστόλι στο κρόταφο και κατόπιν οδηγώντας τον στο οχυρό Φουέρτε Τιούνα, όπου κρατείται. Ετσι μέχρι στιγμής έχει ο ταξικός πόλεμος που υποθάλπεται από τις ΗΠΑ, με αιχμή την ολιγαρχία και την ανώτερη μεσαία τάξη, που περνά με μεγάλη ευκολία από τη δημιουργία κοινωνικής έντασης, διπλωματικής απομόνωσης και κινήσεις στρατιωτικών τη νύχτα και έληξε με «νίκη» της καθεστηκυΐας τάξης.

Για άλλη μία φορά υπήρξε μία απεργία στην πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία ξεκίνησε ως 24ωρη και επεκτάθηκε μέχρι να «παραιτηθεί ο Τσάβες». Οργανώθηκε από το σύλλογο βιομηχάνων, την εκκλησία και τα συνδικάτα... Επί μήνες είχαν προηγηθεί διάφορες πολύ «σκοτεινές και δυσοίωνες» κινήσεις στο στρατό, χαμηλών τόνων ρητορική των ΗΠΑ, που επισήμως δε «στήριζε» τις κινήσεις των αξιωματικών. Το σχέδιο ήταν η δημιουργία κλίματος αναταραχής στις γραμμές του στρατεύματος, αλλά και συνολική υπόθαλψη όλου του πολιτικού σκηνικού.

Η διαδήλωση, που οργανώθηκε και αναπάντεχα άλλαξε κατεύθυνση και πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, σημαδεύτηκε με αίμα. Η εικόνα χάους, πανικού και μαχών στους δρόμους του Καράκας, που κόστισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 250, ταξίδεψε στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Τη στιγμή εκείνη ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες έκανε διάγγελμα προς το λαό της Βενεζουέλας, όπου τόνιζε ότι η συγκέντρωση και οι κινήσεις της αντιπολίτευσης είναι «ανεύθυνες» και «προσπάθεια ανατροπής».

Μεταβατική κυβέρνηση από στρατό και βιομηχάνους


Associated Press

Αυτό που ακολούθησε είναι πια γνωστό και έγινε διά στόματος του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, ενώ τα τανκς είχαν κάνει όχι μόνο την εμφάνισή τους, αλλά είχαν ακροβολιστεί σε κάθε μεριά της πρωτεύουσας. «Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί και το δέχτηκε», δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Λούκας Ρινκόν, σε διάγγελμά του «προς το λαό της Βενεζουέλας», που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. «Εμείς, τα μέλη του γενικού επιτελείου του στρατού, λυπούμαστε για τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν χτες στην πρωτεύουσα. Υστερα από τα γεγονότα αυτά ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί και το δέχτηκε», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου των επιχειρηματιών της Βενεζουέλας, Fedecamaras, Πέδρο Καρμόνα, θα ηγηθεί μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έπειτα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Ούγο Τσάβες, ο οποίος κρατείται προς το παρόν στη στρατιωτική βάση Τιούνα νότια του Καράκας.

«Η χώρα εκφράστηκε με πολύ κατηγορηματικό τρόπο ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας. Ο πρόεδρος Τσάβες υπέβαλε την παραίτησή του. Αποφασίστηκε ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης και μου ζητήθηκε να τεθώ επικεφαλής έπειτα από τη δημιουργία συναίνεσης ανάμεσα σε δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Καρμόνα και πρόσθεσε ότι «η χώρα αλλάζει σελίδα», τονίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα εγγυηθεί την αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσω της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πέδρο Καρμόνα, ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς αντιπάλους του Τσάβες, ήταν από τους διοργανωτές, μαζί με ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Βενεζουέλας, το CTV, της γενικής απεργίας που είχε κηρυχτεί στη χώρα και της χθεσινής πορείας στην κέντρο του Καράκας.

Υπό κράτηση Τσάβες και συλλήψεις

Ο ίδιος ο Τσάβες βρίσκεται υπό κράτηση στη στρατιωτική βάση Τιούνα και, σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού του στρατού Εφρέν Βάσκες Βελάσκο, θα παραμείνει εκεί μέχρι να βρεθεί καταλληλότερος τόπος κράτησης. Ο Εφράν Βάσκες διευκρίνισε ότι εντός των επομένων ημερών είναι πιθανόν ο Ούγο Τσάβες να μεταφερθεί στη στρατιωτική φυλακή του Ράμο Βέρντε στην πόλη Λος Τέκες, 25 χιλιόμετρα νοτίως του Καράκας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σύμφωνα με τους νόμους της Βενεζουέλας, δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, χωρίς να διευκρινίσει εάν ο Τσάβες θα δικαστεί από ποινικό δικαστήριο ή στρατοδικείο.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση που ανατράπηκε, ο Αριστόμπουλο Ιστουρις τόνισε πως είπε στους στρατιωτικούς «ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παραιτηθεί», τους είπε επίσης ότι «αν κάνουν πραξικόπημα, αναλαμβάνουν και την ευθύνη», δήλωσε ο πρώην υπουργός, από τους λίγους συνεργάτες του Τσάβες που ήταν μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο, μέχρι τη στιγμή που ο πρώην Πρόεδρος οδηγήθηκε στο οχυρό Φουέρτε Τιούνα τα ξημερώματα.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Ραμόν Ροντρίγκες, αξιωματικός του ναυτικού και στενός συνεργάτης του Τσάβες, που ήταν υπουργός Εσωτερικών μέχρι την Πέμπτη, συνελήφθη και αφέθηκε μάλιστα να λιντσαριστεί από το οργισμένο πλήθος καθώς οδηγούνταν φορώντας χειροπέδες σε αστυνομικό όχημα έξω από ένα κτίριο διαμερισμάτων. Ο Ροντρίγκες ήταν ο μόνος από τους πρώην υπουργούς του που συνελήφθη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ομως η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει αρκετούς άνδρες που πιθανολογείται ότι πυροβόλησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ