Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά κόπων και βασάνων οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι το πραξικόπημα υποκινήθηκε εάν δεν ενορχηστρώθηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Εκείνο που σίγουρα δεν κρύβουν είναι την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις...

Μερικές ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος και τη σύλληψη του ανατραπέντος - δις απολύτως νόμιμα εκλεγμένου - Προέδρου Ούγο Τσάβες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, εγκαταλείποντας την αρχική στάση «περιμένουμε να δούμε», απέδωσε επισήμως την ευθύνη της πρόκλησης της κρίσης στην κυβέρνηση Τσάβες. Μία κρίση, που, κατά την Ουάσιγκτον, ξέσπασε «όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να καταστείλει διά της βίας μία ειρηνική συγκέντρωση... γεγονός που πυροδότησε τις εξελίξεις, υπό το βάρος των οποίων παραιτήθηκε», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αισθάνεται αλληλέγγυα προς τον λαό της Βενεζουέλας και προσβλέπει στη συνεργασία με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον τονίζουν ότι ο Λευκός Οίκος «ικανοποιήθηκε» με την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Τσάβες, εξαιτίας της «αριστερής» πολιτικής που αυτή ακολουθούσε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Πικέ, κάλεσε εκ μέρους της ΕΕ τη Βενεζουέλα να αποφύγει τη βία και να διατηρήσει ενεργούς τους δημοκρατικούς θεσμούς έπειτα από «τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Προέδρου Ούγο Τσάβες υπό την πίεση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας».

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τα θύματα και να απευθύνουμε έκκληση για την αποφυγή της βίας και της κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών. Δεν υπάρχει λύση εκτός των ορίων της λαϊκής βούλησης και του δημοκρατικού συστήματος και είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε σε αυτό το σημείο αυτή τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Πικέ στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Interekonomia και πρόσθεσε: «Ολοι γίναμε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο η Βενεζουέλα βυθιζόταν σε μία σοβαρή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση και του γεγονότος ότι η θέση του Προέδρου Τσάβες δεν ήταν δυνατόν να τύχει υποστήριξης. Η υπομονή πολλών ανθρώπων, περιλαμβανομένων και των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε εξαντληθεί».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της κάλεσε τις Ενοπλες Δυνάμεις «να σεβαστούν το κράτος δικαίου», ελπίζοντας σε μία «ειρηνική λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις δημοκρατικές αρχές και θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατόν»... Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ελπίζει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα μπορέσει να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής το συντομότερο δυνατόν και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε μία χρηστή οικονομική διαχείριση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ