Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Σενάρια ευρύτερης σύρραξης

Ισραηλινά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στα σύνορα Ισραήλ -Λιβάνου. Η κατάσταση «μπορεί να αναφλεγεί οποιαδήποτε στιγμή»

Associated Press

Ισραηλινά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στα σύνορα Ισραήλ -Λιβάνου. Η κατάσταση «μπορεί να αναφλεγεί οποιαδήποτε στιγμή»
ΒΗΡΥΤΟΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ενώ σε σχεδόν όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να ξεσπούν οργισμένες διαδηλώσεις για τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραηλινού στρατού στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη - χτες οι μεγαλύτερες αναφέρονταν στο Λίβανο, στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν και την Υεμένη - συνεχίζεται η σεναριολογία περί της πρόθεσης που αποδίδουν πολλοί παρατηρητές στην κυβέρνηση Σαρόν να ανοίξει ένα «νέο μέτωπο», εμπλεκόμενη σε ανοιχτή σύρραξη με το Λίβανο, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Στο διπλωματικό επίπεδο, χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, στο δεύτερο μέρος του χτεσινού προγράμματός του, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με το Λίβανο, όπου τις τελευταίες μέρες μαχητές της «Χεζμπολάχ» εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον Ισραηλινών και η Ισραηλινή αεροπορία απαντά με βομβαρδισμούς «πιθανών θέσεων» των ανταρτών. Ο Πάουελ προσγειώθηκε στη Σαφέντ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης του Ισραηλινού στρατού - η οποία «επιβλέπει» το Λίβανο και τη Συρία - για μια συζήτηση με τον υποστράτηγο Γκάμπι Εσκενάζι.

Στα σύνορα «η κατάσταση είναι πολύ λεπτή», είπε ο ταγματάρχης Ντινόρ Σαβίτ, εκπρόσωπος της διοίκησης. «Επαπειλείται κλιμάκωση οποιαδήποτε στιγμή», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» κατά Ισραηλινών μεθοριακών φυλακίων κοντά στην περιοχή των Αγρών Σεμπάα επαναλήφθηκαν και χτες, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Φιούτσερ Νιους» και ο Διαδικτυακός κόμβος Arabicnews.com. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.

Ο Πάουελ κάλεσε όλες τις χώρες της περιφέρειας «με επιρροή στο Λίβανο, ειδικά τη Συρία» να ασκήσουν πίεση για να «περιοριστούν» οι επιθέσεις της «Χεζμπολάχ». Επίσης είπε - στην κοινή συνέντευξη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σαρόν - πως «όλα τα μέρη πρέπει να παίξουν ένα ρόλο και πρέπει να αυτοσυγκρατηθούν». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπάσαρ Ασαντ έλαβε χτες μια επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπους. Το πρακτορείο ανέφερε ότι η επιστολή «αναφέρεται στις περιφερειακές εξελίξεις» χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, αλλά θεωρείται βέβαιο πως περιείχε μια πίεση για να «συγκρατηθεί» η δράση της «Χεζμπολάχ».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί, ο οποίος χτες βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Βηρυτό. Μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μαχμούντ Χαμούντ, ο Χαραζί εξέφρασε την εκτίμηση «οι ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει την περίμετρο του πολέμου στην περιφέρεια (...) καλούν για αυτοσυγκράτηση». Η δήλωση Χαραζί αποτελεί μια μάλλον προσεκτική διατύπωση που πάντως συμφωνεί με τις ανάλογες εκκλήσεις που έχουν απευθύνει οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η Ρωσία αυτήν τη βδομάδα.

Αναλύσεις τόσο της ισραηλινής εφημερίδας «Γιεντότ Αχρονότ» όσο και της «Ουάσινγκτον Ποστ» έκαναν λόγο χτες για «σχέδιο μαζικής επίθεσης» από το Ισραήλ στο Λίβανο, το οποίο «βλέπει θετικά» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σαρόν. Η ισραηλινή εφημερίδα γράφει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξουν πιθανότατα «επιθέσεις σε συριακές εγκαταστάσεις στο Λίβανο (... ενώ) η Συρία μπορεί να κάνει κινήσεις προς τα Υψώματα του Γκολάν».

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μιχαήλ Ουέχμπε κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «προκάλεσε» την τωρινή κρίση με τις επαναλαμβανόμενες χαμηλές πτήσεις των μαχητικών του πάνω από το Λίβανο, που κατά τον ίδιο «δεν έχει καμία πρόθεση» να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο.

Στη Βηρυτό πάντως χτες αναφερόταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους των τελευταίων ετών, που κατέληξε σε βίαια επεισόδια όταν η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους συμμετέχοντες σε αυτήν να προσεγγίσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ. Κατά αυτόπτες μάρτυρες 22 άνθρωποι, 11 διαδηλωτές και 11 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλές για επέκταση των επιθέσεων στον Λίβανο(2023-12-09 00:00:00.0)
Συνεχής κλιμάκωση των συγκρούσεων(2023-11-15 00:00:00.0)
Εκδίκηση υπόσχεται η «Χεζμπολάχ»(2015-12-22 00:00:00.0)
«Στήριξη» και πιέσεις από τη Ράις(2005-07-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνει το Ισραήλ με αμερικανικές «πλάτες»(2003-10-08 00:00:00.0)
Σκληρή απάντηση της Χεζμπολάχ στις δηλώσεις Ισραηλινού στρατηγού(2000-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ