Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
«Σφυρίζουν» αδιάφορα ευχολόγια

Θλιβεροί θεατές των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή οι Ευρωπαίοι εταίροι σφυρίζουν αδιάφορα ευχολόγια, ελπίζοντας να μη χρειαστεί να κάνουν κάτι όσο παρακολουθούν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα χτες στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών με τους Ευρωπαίους επιτρόπους για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κρις Πάτεν, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νιλ Κίνοκ. Οι επαφές αφορούσαν στην προετοιμασία της Ελλάδας για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν προκύπτει η σαφέστατη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην αντιδράσει κατά του Ισραήλ, έστω κι αν η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι έντονη.

Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πάουελ την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και ελπίζουν να υπάρξει κάποια πρόοδος, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα υποχρεωθούν, έστω για τα μάτια του κόσμου, να ξεκινήσουν συζήτηση περί λήψης μέτρων κατά του Ισραήλ, κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο ούτε επιθυμητό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κρις Πάτεν, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στάση του Ισραήλ, που καταπατά όλες τις διεθνείς συνθήκες. Σημείωσε επίσης ότι η διάλυση των δομών της Παλαιστινιακής Αρχής οδηγεί την περιοχή στην αναρχία, κάτι που δε συμφέρει κανέναν, ούτε και το Ισραήλ. Πέραν τούτων, όμως, ουδέν.

Ο Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, πρόβαλε την ελληνική «ελεημοσύνη» μιλώντας για το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει προκληθεί και ανακοίνωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει βοήθεια 500.000 ευρώ και αναζητεί τρόπους προώθησης ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων. Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για τη συμβολική αξία της ελληνοτουρκικής πρωτοβουλίας, που προβλέπει κοινή επίσκεψη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή η πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί εφόσον εξασφαλιστεί συνάντηση και με τον Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ