Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Καμένη γη αφήνει ο ισραηλινός στρατός

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ανοίγουν το δρόμο για «ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών μόνιμα», υποστηρίζουν αναλυτές

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Εντείνονται και διευρύνονται οι ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, μακριά από τις ενοχλητικές δημοσιογραφικές κάμερες και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που παραμένουν εκτός των «κλειστών στρατιωτικών ζωνών» δηλαδή των κατειλημμένων παλαιστινιακών πόλεων.

Ο ισραηλινός στρατός, που ανά ημέρα αναγγέλλει την αποχώρηση από μία κωμόπολη για να ανακοινώσει την εισβολή σε μια άλλη, παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στις Ραμάλα, Βηθλεέμ, Τζενίν, Νάμπλους, μπαινοβγαίνει στη Χεβρώνα, και έχει αποκλείσει περιμετρικά την Καλκίλια και την Τουλκαρέμ. Οπως σχολίαζαν παλαιστινιακές πηγές, προφανώς, «θέλει να ολοκληρώσει το έργο του σε αυτές τις πόλεις και στη συνέχεια να προχωρήσει στην Ιεριχώ και στη Λωρίδα της Γάζας, για να μην έχει μεγάλη διασπορά δυνάμεων». Διόλου απίθανο.

Χθες, πάντως, 1 Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας Παλαιστίνιος εργάτης, από επίθεση με αυτόματα και χειροβομβίδες που πραγματοποίησε μέλος της «Τζιχάντ» στο φυλάκιο του Ερετζ. Τραυματίστηκαν, επίσης, 4 Ισραηλινοί στρατιώτες και 4 Παλαιστίνιοι πολίτες, πριν ο ένοπλος πέσει νεκρός από ισραηλινά πυρά.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι περιμένουν πότε κάποιος Ισραηλινός στρατιώτης με σπασμένα αραβικά θα ανακοινώσει την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για μερικές ώρες προκειμένου να βγουν από τα σπίτια τους και να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό, στη Βηθλεέμ οι διαβουλεύσεις και η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες και στον ισραηλινό στρατό για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Ναό της Γέννησης, οξύνονται καθημερινά.

Χθες, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απηύθυνε εκ νέου έκκληση για επανασύνδεση του νερού και του ηλεκτρικού στο Ναό, όπου παραμένουν έγκλειστοι 200 Παλαιστίνιοι και, περίπου, 50 κληρικοί και καλόγριες. Ο επικεφαλής της Φραγκισκανικής Εκκλησίας, Τζιάκομο Μπίνι, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να αφήσει τους 200 Παλαιστινίους να φύγουν άοπλοι από το Ναό, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα αποδείξει ότι δεν επιθυμεί μια ανθρωπιστική καταστροφή ή μια αιματηρή σφαγή. Ο εκπρόσωπος της Φραγκισκανικής Εκκλησίας στους Ιερούς Τόπους, απηύθυνε έκκληση «στη μνήμη και στην ανθρωπιά των Εβραίων» υπενθυμίζοντάς τους ότι πολλοί σώθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία χάρη στη βοήθεια του τάγματός του στην έδρα του στην Ασίζη.

Εντούτοις, ο ραδιοσταθμός του Βατικανού μετέδιδε ότι η μοναδική απάντηση που λαμβάνουν οι Εκκλησίες από τον ισραηλινό στρατό είναι «σταματήστε να μας ενοχλείτε». Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο εκπρόσωπος του στρατού παραδεχόταν ότι Ισραηλινός στρατιώτης ευθύνεται για το σοβαρό τραυματισμό ενός Αρμένιου μοναχού, την Τετάρτη, προσπαθώντας, όμως, να δικαιολογήσει την πράξη λέγοντας ότι «ο μοναχός φορούσε πολιτικά ρούχα»!

Το απόλυτο τίποτα

Το «ισοπεδωμένη πόλη» δεν μπορεί να περιγράψει σχεδόν τίποτε από την κατάσταση που επικρατεί στη Ραμάλα, το άλλοτε διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Δυτικής Οχθης, υποστηρίζει η ανταποκρίτρια του BBC, Μπάρμπαρα Πλετ. Η Βρετανίδα δημοσιογράφος τονίζει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει διαλύσει όλες τις τηλεφωνικές γραμμές, όλους τους πυλώνες επικοινωνιών και δεν έχει αφήσει όρθιο κανένα κτίριο ή υπηρεσία της Π. Αρχής, αλλά και σχεδόν κανένα ιατρικό κέντρο ενώ εισβάλλει καθημερινά δύο και τρεις φορές σε διάφορα κτίρια για να βεβαιώσει ότι «κατέστρεψε τα πάντα».

Τελευταίο «θύμα» ήταν το δημαρχείο, όπου καταστράφηκαν τα πάντα: αρχείο ιδιοκτησίας, αδειών οικοδομών, όλοι οι υπολογιστές, ακόμη και το ληξιαρχείο προκαλώντας υπόνοιες ότι «πολλοί εξαφανισμένοι ή νεκροί θα βρεθούν αγέννητοι, αφού πια δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο να πιστοποιήσει την ύπαρξή τους». «Πρόκειται για σχέδιο πλήρους διάλυσης της Π. Αρχής» σχολίαζε ο δημοτικός σύμβουλος της Ραμάλα, Ζιάντ Κχαλάφ.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που δίνει ο αρθρογράφος της «Γιεντότ Αχρονότ», Ρόνι Σχακέντ, που μιλά «για απόλυτη καταστροφή κάθε είδους υπηρεσίας σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις» ενώ ο συνάδελφός του, της «Χααρέτζ», Ούζι Μπέντζμαν, υποστήριζε ότι «αν ο Αριέλ Σαρόν επιθυμούσε εξαρχής να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία και κάθε ελπίδα ειρήνευσης, τώρα μπορεί να είναι βέβαιος ότι το κατάφερε: μόλις ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές πόλεις δε θα υπάρχει τίποτε που να θυμίζει διοίκηση. Δε θα υπάρχει κανείς για να συνομιλήσει ο Σαρόν, παρά μόνο το απόλυτο χάος». Και μετά τι; «Το όνειρο του Σαρόν: η ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών» συμπέραινε η βρετανική «Ομπζέρβερ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ