Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συμπεράσματα από τις πρόσφατες εκλογές

Γράμμα του Προέδρου του «Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας»

Με αφορμή τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία, της περασμένης Κυριακής, όπου το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» αναδείχτηκε οριακά νικητής τους πρώτου γύρου με ποσοστό 42%, με μόνο μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερη από την κυβερνώσα ως τώρα «Ενωση Νεαρών Δημοκρατών», ο Πρόεδρος του «Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας», Γκιούλα Θούρμερ απέστειλε γράμμα, το οποίο εμφανίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του «Solidnet».

Στο γράμμα του, αφού αναφέρεται στους στόχους που είχε το Εργατικό Κόμμα για τις εκλογές, πληροφορεί ότι το κόμμα του «δεν κατάφερε να εκπληρώσει τον πρώτο του στόχο, δεν καταφέραμε να εκλέξουμε βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο. Λάβαμε 120.000 ψήφους δηλαδή το 2,21% Το 1998 το Εργατικό Κόμμα έλαβε 180.000 ψήφους, δηλαδή το 4%. Σε εκλογικούς νομούς έχουμε 8 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο, ενώ το 1998 είχαμε μόνο 4».

Αναφέροντας ως αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η εργατική τάξη δε θα εκπροσωπηθεί στο νέο Κοινοβούλιο, προσθέτει ότι επίσης αρνητικό είναι το γεγονός πως ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχει μειωθεί πρακτικά σε 2-3 κόμματα.

«Θεωρούμε σαν θετικό στοιχείο ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημιούργησαν τις πιο σημαντικές συνθήκες για την αλλαγή της κυβέρνησης και για την επιστροφή των αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Θεωρούμε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το Κόμμα για Ζωή και Δικαιοσύνη στην Ουγγαρία δεν κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο», γράφει.

«Οι περισσότεροι πολίτες ψήφισαν για να αλλάξει η κυβέρνηση και ενάντια στο δεξιό εξτρεμισμό, γι' αυτό και 60.000 ψηφοφόροι του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας ψήφισαν για το Σοσιαλιστικό Κόμμα», προσθέτει ο Γκιούλα Θούρμερ.

«Και τα δύο μεγάλα κόμματα εκμεταλλεύτηκαν την κοινή γνώμη και ο λαός πίστεψε πως μόνο τα μεγάλα κόμματα μπορούν να τους δώσουν μια καλύτερη ζωή. Μέχρι το τέλος της (σ.σ. εκλογικής) εκστρατείας το Σοσιαλιστικό Κόμμα άρχισε να χρησιμοποιεί τα ίδια αριστερά συνθήματα όπως το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας. Αυτή η τακτική κέρδισε πολλούς αριστερούς ψηφοφόρους για τους σοσιαλιστές».

Καταλήγοντας ο ίδιος αναφέρει ότι «το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας έχει επιβιώσει από τις εκλογές και εξασφάλισε τις πολιτικές συνθήκες για παραπέρα δουλιά. Το κόμμα έχει γίνει πιο δημοφιλές. Οι ηγέτες του έχουν γίνει γνωστοί στο λαό. Στο δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 21 Απρίλη, το Εργατικό Κόμμα της Ουγγαρίας σχεδιάζει να υποστηρίξει ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας για την πολιτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά κάτω απ' αυτές τις συνθήκες θα θέλαμε και εμείς να συνεισφέρουμε στην αλλαγή της κυβέρνησης. Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος επίσημα έχει ζητήσει την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ