Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Σοβαρή όξυνση των σχέσεων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Οι πληροφορίες από το φαράγγι Κοντόρ είναι όλο και πιο ανησυχητικές. Η γεωργιανή πλευρά οξύνει φανερά την κατάσταση. Η Τιφλίδα κατηγορεί τη Ρωσία για εγκατάσταση εκεί στρατιωτικού αγήματος, χωρίς τη συνεννόηση με τη Γεωργία. Τώρα τμήματα του γεωργιανού στρατού έχουν μπλοκάρει τους Ρώσους στρατιωτικούς και πήραν εντολή να πυροβολούν σε περίπτωση μη συντονισμένων ενεργειών. Επίσης, λόγω αυτών των γεγονότων, η γεωργιανή πλευρά διέκοψε τις συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας -πλαίσιο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίνο Μπουρτζανίτζε δήλωσε ότι αν το ρωσικό άγημα δεν αποχωρήσει από το φαράγγι Κοντόρ, η γεωργιανή πλευρά θα θεωρήσει αυτή την ενέργεια ως «επίθεση κατά του γεωργιανού κράτους και του γεωργιανού λαού».

Ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας Νταβίντ Τεβζάτζε μετέβη στην περιοχή, επικοινώνησε με τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης και απαίτησε την άμεση αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτικών, που αναπτύχθηκαν χτες Παρασκευή, 12 Απρίλη, στο έδαφος της Αμπχαζίας. «Στείλαμε τελεσίγραφο στους Ρώσους: αποχωρήστε ως το βράδυ από το φαράγγι Κοντόρ», τόνισε ο υπουργός. Λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης μετέβη στη συγκεκριμένη περιοχή και ο Πρόεδρος της χώρας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε. «Αν οι Ρώσοι δε μας δώσουν εξηγήσεις, θα πρέπει να αποχαιρετήσουν για πάντα την ειρηνευτική τους δύναμη», απείλησε λίγο πριν αναχωρήσει από την Τιφλίδα. Από τη μεριά της, η αμπχαζιανή πλευρά ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Γεωργίας δεν ενημέρωσε την αμπχαζιανή ηγεσία για τη μετάβασή του στο φαράγγι Κοντόρ και γι' αυτό μπορεί να βρίσκεται μόνο στο τμήμα του φαραγγιού που δεν ελέγχεται από την αμπχαζιανή πλευρά.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διέψευσε τα περί ρωσικού αγήματος και διευκρίνισε ότι στο φαράγγι Κοντόρ εγκαταστάθηκε τμήμα της στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης, με σκοπό «τη δημιουργία φυλακίου ελέγχου, με βάση τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ανάμεσα στη Γεωργία και την Αμπχαζία». Επισήμανε ότι η ενέργεια αυτή έγινε σε συνεννόηση με την αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, που υπέγραψαν οι δυο πλευρές στις 2 Απρίλη 2002, η ειρηνευτική δύναμη της ΚΑΚ στη ζώνη της γεωργιανής - αμπχαζιανής σύγκρουσης θα πρέπει να ανανεώσει εκεί την παρουσία της. Επομένως, με βάση αυτό το Πρωτόκολλο, το νέο φυλάκιο, όπου εγκαταστάθηκαν 78 στρατιωτικοί, δημιουργήθηκε στην κατοικημένη περιοχή Κβέμο - Αζάρα, στη συμβολή των ποταμιών Τσχάλτα και Κοντόρι. «Ο ντόπιος πληθυσμός δέχτηκε θετικά την εγκατάσταση του φυλακίου ελέγχου των ειρηνευτικών δυνάμεων, διότι καταλαβαίνουν ότι η παρουσία τους αποτελεί εγγύηση για την προσωπική του ασφάλεια», δήλωσε στο πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι» ο γραμματέας Τύπου των ειρηνευτικών δυνάμεων της ΚΑΚ Ιγκορ Κανασένκοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ