Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες εισβολές και διπλωματικά διφορούμενα
  • Σε πέντε διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός
  • Αποδέχεται, απορρίπτοντας τα βασικά σημεία, την έκθεση Μίτσελ η ισραηλινή ηγεσία

Νεαροί διαδηλωτές με τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά όπλα

Associated Press

Νεαροί διαδηλωτές με τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά όπλα
ΓΑΖΑ - ΝΕΤΖΑΡΙΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Πριν καν καταλαγιάσει ο αχός από τις ογκώδεις παλαιστινιακές διαδηλώσεις για την ημέρα της Αλ Νάκμπα, και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν οι κηδείες των θυμάτων των προχτεσινών συγκρούσεων, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πέντε διαδοχικές εισβολές στα αυτόνομα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας. Επιμένοντας στο διπλωματικό κρυφτό, η ισραηλινή ηγεσία αποδεχόταν επισήμως το πόρισμα της Επιτροπής Μίτσελ, αλλά απέρριπτε τα δύο βασικά σημεία του, προκαλώντας την παλαιστινιακή οργή.

Ενας 14χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά ενώ πήγαινε στο σχολείο του, περνώντας έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε το περιστατικό όπως απέφυγε να πράξει εκτενώς και για τις πέντε εισβολές σε διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας που έγιναν, χθες, από ισραηλινά τεθωρακισμένα και εκσκαφείς με τη γνωστή δικαιολογία της καταστροφής θέσεων «τρομοκρατικών επιθέσεων».

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ολοσχερώς την κεντρική γαλακτοκομική μονάδα της Παλαιστινιακής Αρχής ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κατέλαβε το τοπικό κτίριο του παλαιστινιακού υπουργείου Οικισμού, έξω από τον εποικισμό Γκους Κατίφ. Τέλος, αργά χτες βράδυ ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν με τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους την έδρα της παλαιστινιακής ασφάλειας στο προσφυγικό στρατόπεδο «Τζαμάγια» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας...

Ισραηλινά διπλά μηνύματα


Associated Press

Ενώ εντείνεται η παλαιστινιακή οργή, αλλά και η διεθνής καταδίκη για τη δολοφονία των πέντε Παλαιστινίων εθνοφρουρών, λίγο έξω από τη Ραμάλα, τη Δευτέρα, πληροφορίες φέρουν την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία να αναγνωρίζει το ενδεχόμενο λάθους. Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, φέρεται να παραδέχτηκε ότι πιθανότατα οι Ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν λανθασμένες πληροφορίες για το στόχο. Ο Σιμόν Πέρες, μάλιστα, έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του για το περιστατικό. Εντούτοις, όλα αυτά απέχουν μακράν από την επίσημη παραδοχή λάθους που ζητούν οι Παλαιστίνιοι, αφού, όπως υπογράμμιζε ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Φαϊσάλ Χουσεϊνί, «θα πρέπει οι ένοχοι να δικαστούν».

Διφορούμενη είναι η στάση που τηρεί η ισραηλινή ηγεσία και σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής υπό τον Αμερικανό πρώην Γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ. Οπως έγινε γνωστό, η ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε επισήμως στην Ουάσιγκτον, με επιστολή, στην οποία χαρακτηρίζει «αρχικώς θετική και εποικοδομητική» την έκθεση, την οποία αποδέχεται ως «βάση για περαιτέρω συζήτηση». Εντούτοις, καθίσταται σαφές ότι απορρίπτει τα δύο σημεία - κλειδιά του πορίσματος: το αίτημα για άμεσο τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας και την αναγνώριση της χρήσης «υπερβολικής βίας» απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή πλευρά έχει ανακοινώσει ότι αποδέχεται τα συμπεράσματα της έκθεσης, παρά το γεγονός ότι επιρρίπτουν και σε αυτήν ευθύνες, με την προϋπόθεση να τεθούν σε εφαρμογή ως έχουν. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρότεινε τη σύγκληση μιας νέας διεθνούς συνόδου να εξετάσει την έκθεση, αφού «η σύσταση της επιτροπής είχε αποφασιστεί στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ». Επίσης, ο υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης του περιεχομένου του πορίσματος, αλλά άμεσης αποδοχής του». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, επιπλέον, υπογράμμιζε ότι «κύριας σημασίας είναι ο τρόπος που οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν να χειριστούν τα αποτελέσματα του πορίσματος».

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, είναι πολύ πιθανή η πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στους Γιάσερ Αραφάτ και Κόλιν Πάουελ, την επόμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Παλαιστινίου ηγέτη στο Παρίσι. Στην Ευρώπη, όμως, αναμένεται να μεταβεί και ο Αριέλ Σαρόν, στις αρχές Ιουνίου.

Ανεβάζει τόνους η ΕΕ

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ και είναι σαφές ότι εποικισμοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και κάθε σχετική δραστηριότητα θα πρέπει να τερματιστεί» δήλωνε, χθες, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η προεδρεύουσα της ΕΕ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση Σαρόν την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας και υιοθετώντας τόσο την έκθεση Μίτσελ, όσο και τις ιορδανο-αιγυπτιακές προτάσεις. Η Λιντ, πάντως, τόνισε ότι δεν εκτιμά ως θετική παρέμβαση της ΕΕ την παύση των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ, και αρκέστηκε στη διερεύνηση της τύχης των προϊόντων που προέρχονται από τους εποικισμούς. Ο Επίτροπος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, πάντως, Κρις Πάτεν, έσπευσε να ισοσκελίσει την κατάσταση αναγνωρίζοντας ότι και η Παλαιστινιακή Αρχή φέρει σοβαρό μέρος της ευθύνης για τη βία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ