Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Ακαρπη η περιοδεία «διάδοσής» του

Από το πολεμικό μουσείο στην Κίνα

Associated Press

Από το πολεμικό μουσείο στην Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ.-

Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη με κυριολεκτικά «άδειες» τις βαλίτσες, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό που σημάδεψε την περιοδεία της τρίτης και τελευταίας αντιπροσωπείας των ειδικών απεσταλμένων του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, για τη «διάδοση και εξάπλωση» του προγράμματος της «αντιπυραυλικής ασπίδας», του NMD. Το χάσμα που επικρατεί στις απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών των Ειρηνικού, δηλαδή μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο δε γεφυρώθηκε αλλά επιβεβαιώθηκε. Βέβαια, ούτε και οι υπόλοιπες αντιπροσωπείες που όργωσαν τον πλανήτη έχουν να καταδείξουν κάποια «κέρδη», καθώς «φίλοι», «σύμμαχοι» και εχθροί απλά διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους, μη εκφράζοντας ουσιαστικά τίποτα...

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι, αρμόδιο για θέματα Ειρηνικού και Ασίας, αναχώρησε χτες από την κινεζική πρωτεύουσα, χωρίς να έχει κατορθώσει να «κάμψει τις αντιστάσεις του πιο διαπρύσιου εχθρού» του αμερικανικού σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων», ενώ νέα όξυνση στις σινοαμερικανικές σχέσεις παρουσιάστηκε και από την ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στον πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσεν Σουϊμπιάν να έχει συνάντηση με τα μέλη του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια του περάσματός του από τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει την «άθλια παραβίαση της εμπιστοσύνης και των δεσμεύσεων» των διμερών σχέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως αναφέρει χτες στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», όργανο του ΚΚ της Κίνας και συμπληρώνει ότι το «να επιτρέψουν οι ΗΠΑ τη διαμονή και τις επίσημες συναντήσεις του Τσεν με Αμερικανούς αξιωματούχους αποτελεί απλά το τελευταίο παράδειγμα της ολοένα και αυξανόμενης λίστας των προκλήσεων (εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών) που έχουν στόχο την Κίνα».

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί απλά μόνο μια επιπρόσθετη διαφορά απόψεων, όσον αφορά στο καθεστώς της Ταϊβάν. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι οι ΗΠΑ με την έγκριση του νέου στρατιωτικού πακέτου, επί της ουσίας, προβλέπουν την ενσωμάτωση της Ταϊβάν στην ασιατική παραλλαγή του αμυντικού συστήματος, που επονομάζεται «Θέατρο Πυραυλικής Αμυνας» (TMD), για τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Σφοδρότατη αντίθεση

Συνεπώς, η διάσταση απόψεων του Πεκίνου για το αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα που διαπίστωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, και τις κομίζει πίσω στις ΗΠΑ μάλλον ήταν αναμενόμενες και εύλογες. Οπως παραδέχτηκε ο Κέλι, παρά τις προθέσεις των ΗΠΑ να «καθησυχάσουν» την Κίνα ότι το NMD δεν έχει στόχο την ίδια, δεν κατόρθωσε να πείσει τους Κινέζους ομολόγους κατά τη διάρκεια των επαφών τους. Σε δηλώσεις του, που διανεμήθηκαν στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι κατά τις προχτεσινές συνομιλίες προσπάθησε να πείσει την κινεζική ηγεσία πως το αμερικανικό αντιβαλλιστικό πρόγραμμα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα. Προσπαθώντας βέβαια να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις συμπλήρωσε ότι «ακόμη κι αν υπήρξαν διαστάσεις στις απόψεις μας, οι διαβουλεύσεις μας υπήρξαν εποικοδομητικές και αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης», αφού όπως τόνισε ο ίδιος κι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο.

Πάντως, η Κίνα καταδίκασε για άλλη μία φορά, πλήρως το αμερικανικό αντιβαλλιστικό πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σουν Γιουξί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το αμερικανικό σχέδιο «θα απειλήσει τη σταθερότητα και τις στρατηγικές ισορροπίες και θα οδηγήσει σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών». Ενώ ο Γιουξί συμπλήρωσε ότι αφού η Κίνα θεωρεί πως αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του αμερικανικού προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην ακύρωση της αποτρεπτικής της δύναμης, τότε δεν μπορεί να «καθίσει στωικά και να δει τα εθνικά της συμφέροντα να υποβαθμίζονται» χωρίς όμως να διευκρινίσει πως θα αντιδράσει η Κίνα. Πάντως, λίγο καιρό πριν, όταν το σχέδιο για την υλοποίηση του NMD έβλεπε το φως της δημοσιότητας, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να διαφανεί η πρόθεση αναβάθμισης και εξέλιξης του μικρού πυρηνικού οπλοστασίου, καθώς και του πυραυλικού της οπλοστασίου, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στις «νέες ανάγκες» που δημιουργεί το σύστημα NMD.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ