Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΟΗΕ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κι αυτοί κοιτούν τα παιδιά που πεθαίνουν

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Αφήσαμε μια κόλαση κι ήρθαμε σε μιαν άλλη». Σαΐντ Ουλά, Αφγανός πρόσφυγας στο Πακιστάν.

Τουλάχιστον 10 παιδιά πέθαναν τις τελευταίες μέρες από θερμοπληξία ή αφυδάτωση στο στρατόπεδο προσφύγων από το Αφγανιστάν Τζελασάι, στην πλευρά της μεθορίου που ανήκει στο Πακιστάν. Η θερμοκρασία στην περιοχή φθάνει και ακόμη τους 50 βαθμούς Κελσίου, επιδεινώνοντας την τραγική κατάσταση των προσφύγων από τον εμφύλιο και την ξηρασία, μεταδίδει ο ρεπόρτερ Τζόναθαν Χάρλεϊ για το «Australian Broadcasting Corporation». Στο Τζελασάι έχουν φθάσει τις τελευταίες βδομάδες περίπου 80.000 νέοι πρόσφυγες.

Απορρίπτοντας τις - χλιαρές - πιέσεις του ΟΗΕ, η κυβέρνηση του Πακιστάν αρνήθηκε να καταχωρήσει ως πρόσφυγες τους νεοαφιχθέντες Αφγανούς στο έδαφός του, απειλώντας εκ νέου ότι θα τους επαναπατρίσει: ήδη, λένε οι κυβερνώντες στο Ισλαμαμπάντ, φιλοξενεί 2 εκατομμύρια και πλέον και «δεν αντέχει» άλλους.

Ο ΟΗΕ ζητεί χρήματα από δωρητές για να βοηθήσει τους πρόσφυγες τόσο στο Πακιστάν όσο και στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, ωστόσο δεν έχει συγκεντρώσει ούτε τα μισά. Η προσπάθειά του να πείσει τους αντιμαχόμενους να αρχίσουν «διάλογο» έμεινε στη μέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ