Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Ηξεραν αλλά... αγνοούσαν τις λεπτομέρειες!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Οι υπηρεσίες Πληροφοριών Βρετανίας και ΗΠΑ γνώριζαν απ' τον περασμένο Ιούνη (στη διάρκεια συνάντησης κορυφής πρακτόρων) τις απειλές που πήγαζαν απ' τη δράση της αλ-Κάιντα και του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και πως επίκεινταν επιθέσεις κατά των ΗΠΑ». Το μόνον που... «αγνοούσαν» ήταν το πώς ακριβώς και από ποιους αυτές θα εξαπολύονταν. Αυτό είναι ένα απ' τα συμπεράσματα έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, που παρουσιάστηκε χτες στους εκπροσώπους του Τύπου.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει και ένα ακόμη συμπέρασμα της έκθεσης: η «αδυναμία» των υπηρεσιών Πληροφοριών Βρετανίας, ΗΠΑ και λοιπών συμμάχων να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις απειλές απ' το δίκτυο της αλ-Κάιντα και ιδιαίτερα τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφος των ΗΠΑ σχετίζεται... με την έλλειψη επαρκών κονδυλίων για μια πιο αποτελεσματική και αποτρεπτική δράση των -τουλάχιστον Βρετανών...-πρακτόρων! Αυτό μολονότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν λάβει, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη (εννοείται...) κονδύλια ύψους 54.000.000 στερλινών... Ετσι, επειδή τάχα η «αδυναμία των πρακτόρων σχετίζεται με τα «υπάρχοντα οικονομικά κενά» στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών αντικατασκοπίας και επειδή «οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο μέλλον αποτελούν έναν απαράδεκτο κίνδυνο για όλη τη Δύση», θα πρέπει --σύμφωνα με την έκθεση της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής-- να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα στήριξης των υπηρεσιών M16, M16, «GCHQ» (ραχοκοκαλιά του ΕΣΕΛΟΝ).

Σύμφωνα μάλιστα με την επιτροπή, οι βρετανικές υπηρεσίες χρειάζονται εκτός από επιπλέον κεφάλαια, «πολύγλωσσους -κατά προτίμηση αραβόφωνους- πράκτορες με ειδικές ικανότητες για τη διεκπεραίωση ασυμβίβαστων αποστολών εάν βεβαίως θέλουν να διεισδύσουν επιτυχώς στην αλ-Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ