ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Μάχες και παζάρι διαρκείας

Συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στο Παρίσι

Ενοπλοι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού ενάντια στη συριακή κυβέρνηση, που οι ιμπεριαλιστές εμφανίζουν ως «καλούς ισλαμιστές»
Ενοπλοι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού ενάντια στη συριακή κυβέρνηση, που οι ιμπεριαλιστές εμφανίζουν ως «καλούς ισλαμιστές»
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Περιπλέκεται, μέρα τη μέρα, η σύνθετη κρίση στην τουρκο-συριακή μεθόριο, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Κομπανί της βόρειας Συρίας χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της επέμβασης από τη μεριά περιφερειακών και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, φάνηκε να ασκεί «έντονες πιέσεις» στην Τουρκία για άνοιγμα των συνόρων της προκειμένου να περάσει βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας. Ο ίδιος κάλεσε ταυτόχρονα όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες «να προσφέρουν σε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών». Δεν παρέλειψε, εντούτοις, να εκμεταλλευτεί την πολιορκία του Κομπανί από τους τζιχαντιστές, για να προωθήσει τα σχέδια ενίσχυσης της λεγόμενης «συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτήν αναγνωρίζει η κυβέρνησή του σαν «τη μόνη νόμιμη εκπρόσωπο για τη Συρία».

Από το Παρίσι, όπου συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσαν πως θα εντείνουν τη συνεργασία τους αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»). Ο Αμερικανός υπουργός, αναφερόμενος στην Τουρκία, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες» όσον αφορά τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Σε ό,τι δε αφορά την Ουκρανία, υπήρξε διαφωνία ως προς την εξέλιξη των ανατολικών περιοχών.

Συνάντηση στρατηγών στην Ουάσιγκτον

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση Ομπάμα στην Ουάσιγκτον υποδεχόταν αργά το βράδυ, τους επιτελάρχες των Ενόπλων Δυνάμεων τουλάχιστον 20 χωρών που συμμετέχουν στη λεγόμενη «συμμαχία» κατά του «ΙΚ», προσπαθώντας να συγκεκριμενοποιήσει τις δεσμεύσεις καθεμιάς, με γνώμονα βεβαίως τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι Γερμανίας, Σαουδικής Αραβίας, Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ισπανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιράκ, Ιταλίας, Ιορδανίας, Κουβέιτ, Λιβάνου, Νέας Ζηλανδίας, Ολλανδίας, Κατάρ, Βρετανίας και Τουρκίας«θα συζητήσουν τις κινήσεις του συνασπισμού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους». Στις συνομιλίες θα προεδρεύσουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) στρατηγός Λόιντ Οστιν.

Μεταξύ των 20 και πλέον ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων είναι και ο υπαρχηγός του τουρκικού στρατού, Ερντάλ Οζτούρκ. Με αντάλλαγμα τη βάση του Ιντσιρλίκ, ο Τούρκος εκπρόσωπος αναμένεται να ζητήσεις «συγκεκριμένες επιχειρήσεις», με στόχο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και τη δημιουργία χερσαίας και εναέριας «ζώνης ασφαλείας» επί του συριακού εδάφους, παρά τις αντιρρήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, επί τάπητος να τεθούν και επικρίσεις ή και αμφισβητήσεις πάνω στην έως τώρα στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του συνασπισμού, λόγω της «αναποτελεσματικότητας» των έως τώρα αεροπορικών επιδρομών όχι μόνον στο Κομπανί της Συρίας, αλλά και στη δυτική επαρχία Ανμπαρ του Ιράκ. Ταυτόχρονα, το «κουβάρι» μπλέκει περισσότερο, καθώς και το Ιράν δεν θα αποδεχτεί χερσαία επέμβαση στη Συρία. Επίσης, χτες, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ πως το Ιράν είναι «μέρος του προβλήματος στη Μέση Ανατολή» και ότι διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη.

«Συμβολική» η βοήθεια μεταξύ Κούρδων

Ανώτερος αξιωματούχος των Κούρδων του Ιράκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια στις συριακές κουρδικές δυνάμεις στο Κομπανί. Αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από αξιωματούχο των Κούρδων της Συρίας, αν και υποβάθμισε αυτή τη βοήθεια, λέγοντας πως ήταν συμβολική και πως δεν έχει φθάσει ακόμη γιατί η Τουρκία δεν έχει ανοίξει διαμετακομιστικό διάδρομο. Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα Ιμπραχίμ Κχαλίλ κοντά στην επαρχία Ντοχούκ (στα σύνορα με την Τουρκία) και ότι έχουν υποδεχτεί από την περασμένη Παρασκευή πάνω από 5.400 Σύρους Κούρδους πρόσφυγες. Ο αριθμός αναμένεται να φθάσει και τις 15.000 έως το τέλος της βδομάδας.

Επιπλέον, ο ηγέτης του αστικού κουρδικού συριακού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) Σάλεχ Μούσλιμ Μοχάμεντ μετέβη χτες στο ιρακινό Κουρδιστάν και ξεκίνησε επαφές με Κούρδους αξιωματούχους.

ΟΜΙΛΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συνδυασμός πολλών παραγόντων η σημερινή κατάσταση

Ομιλία με θέμα «τη μάχη απέναντι στο "Ισλαμικό Κράτος" και τις διεθνείς επιπτώσεις του ισλαμικού εξτρεμισμού» έκανε, χτες το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Ιρακινός πρέσβης στην Αθήνα, Μπουρχάν Τζαφ.

Ο Ιρακινός διπλωμάτης απέδωσε σε συνδυασμό παραγόντων τη σημερινή κρίση, ξεκινώντας από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, την ίδρυση του σύγχρονου ιρακινού κράτους μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, την 35ετή διακυβέρνηση του Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι την «απελευθέρωση» της χώρας το 2003 από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και τα «σημαντικά λάθη πολιτικής» που έγιναν, όπως είπε, και από την τότε κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους.

Δεν παρέλειψε τις εξελίξεις που προκάλεσε η δημιουργία του αυτόνομου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, ούτε την εκτενή αναφορά στη συγκρότηση του ιρακινού στρατού κυρίως από σιίτες.

Επισήμανε την αύξηση του αριθμού των τζιχαντιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Ιούνη, όταν ξεκίνησαν την επίθεση στο Ιράκ ήταν περίπου 3.000 και ότι σήμερα σε Συρία και Ιράκ οι τζιχαντιστές ξεπερνούν τους 40.000.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του PKK

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην ανατολική Τουρκία μετέδωσαν χτες τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ. Η εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού διέταξε αργά το βράδυ της 13ης Οκτώβρη βομβαρδισμούς στην επαρχία Χακάρι (κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα). Συγκεκριμένα, βομβαρδιστικά F-16 και F-4 απογειώθηκαν από Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια και έπληξαν στόχους του ΡΚΚ, το οποίο καταγγέλλει παραβίαση της εκεχειρίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το Μάρτη του 2013.

Η κλιμάκωση σημειώνεται σε μια περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να διατηρεί ως προτεραιότητά του τη διατήρηση και επιτυχή ολοκλήρωση των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» με τους Κούρδους. Βεβαίως, το δικό της «βάρος» στις εξελίξεις έχει και η αντιπαράθεση που μαίνεται στο εσωτερικό της ίδιας της τουρκικής αστικής τάξης, μεταξύ άλλων για τις διεθνείς συμμαχίες που περισσότερο ωφελούν την ντόπια πλουτοκρατία, την τακτική που καλύτερα θα διασφαλίσει «προνομιακή σχέση» με την κουρδική κοινότητα (που στο φόντο και της «καταπολέμησης των τζιχαντιστών» αναβαθμίζεται στη γύρω περιοχή).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Αναγνώριση με σκοπιμότητες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την έντονη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ακόμη και η συμβολική ψηφοφορία (274 ψήφους υπέρ, έναντι 12) που πραγματοποιήθηκε προχτές στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της «αναγνώρισης» του Παλαιστινιακού Κράτους, μια κίνηση που δείχνει την προσπάθεια της βρετανικής αστικής τάξης να παρέμβει στην περιοχή. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου υποστηρίζεται ότι η εξέλιξη είναι «ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τις προοπτικές της ειρήνης, επειδή διαμηνύει στην παλαιστινιακή ηγεσία ότι μπορεί να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές που και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, σχολιάζοντας τη συμβολική «απόφαση» της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων σημείωσε δηκτικά ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη «εν ευθέτω χρόνο», προχωρώντας σε μία απόφαση που θα είναι «επωφελής για την ειρήνη» και όχι μόνο «συμβολική».

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνέχισε χτες την περιοδεία του στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι τα όσα είδε «είναι μία απερίγραπτη καταστροφή». Συμμετείχε για συμβολικούς λόγους σε συνεδρίαση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας στην πόλη της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ανοικοδόμηση της περιοχής.

Χτες για μία ακόμη μέρα ο ευρύτερος χώρος του τεμένους Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ έγινε πεδίο επίθεσης της ισραηλινής αστυνομίας κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών με τουλάχιστον 17 τραυματίες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Περιφερειακή Συνάντηση Μέσης Ανατολής στην Τουρκία

Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται από χτες η Περιφερειακή Σύνοδος Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Η Σύνοδος που ολοκληρώνεται σήμερα γίνεται υπό το φως των αρνητικών εξελίξεων με την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της «συμμαχίας των προθύμων» σε Συρία και Ιράκ, θα συναντηθούν τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης από Παλαιστίνη, Λίβανο, Μπαχρέιν, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Ιράν και Ιράκ με την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας να φιλοξενεί τη σημαντική αυτή συνάντηση. Θα πάρουν, επίσης, μέρος ως παρατηρητές και εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ από Ελλάδα και του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης. Στο πλαίσιο της Συνάντησης θα οργανωθεί από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» με θέμα: «Για μια δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή» με τη συμμετοχή του Ακελ Τακάζ από την Παλαιστίνη (συντονιστής Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ), τον Αϊντεμίρ Γκιουλέρ από την Τουρκία και τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, Εκτελεστικό Γραμματέα του ΠΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ