Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συνδυασμός πολλών παραγόντων η σημερινή κατάσταση

Ομιλία με θέμα «τη μάχη απέναντι στο "Ισλαμικό Κράτος" και τις διεθνείς επιπτώσεις του ισλαμικού εξτρεμισμού» έκανε, χτες το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Ιρακινός πρέσβης στην Αθήνα, Μπουρχάν Τζαφ.

Ο Ιρακινός διπλωμάτης απέδωσε σε συνδυασμό παραγόντων τη σημερινή κρίση, ξεκινώντας από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, την ίδρυση του σύγχρονου ιρακινού κράτους μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, την 35ετή διακυβέρνηση του Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι την «απελευθέρωση» της χώρας το 2003 από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και τα «σημαντικά λάθη πολιτικής» που έγιναν, όπως είπε, και από την τότε κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους.

Δεν παρέλειψε τις εξελίξεις που προκάλεσε η δημιουργία του αυτόνομου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, ούτε την εκτενή αναφορά στη συγκρότηση του ιρακινού στρατού κυρίως από σιίτες.

Επισήμανε την αύξηση του αριθμού των τζιχαντιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Ιούνη, όταν ξεκίνησαν την επίθεση στο Ιράκ ήταν περίπου 3.000 και ότι σήμερα σε Συρία και Ιράκ οι τζιχαντιστές ξεπερνούν τους 40.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ