Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Διαδηλώσεις για το έγκλημα στη Διδασκαλική Σχολή

Από τη σύγκρουση των δασκάλων με τις δυνάμεις καταστολής στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Γκερέρο
Από τη σύγκρουση των δασκάλων με τις δυνάμεις καταστολής στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Γκερέρο
Συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα το βράδυ οι διαμαρτυρίες φοιτητικών και εργατικών οργανώσεων (δασκάλων και καθηγητών) στην επαρχία Γκερέρο του Μεξικού στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, που κατήγγειλαν τις κρατικές αρχές για τη φονική επίθεση στις 26 Σεπτέμβρη, ενάντια σε φοιτητές της Αγροτικής Διδασκαλικής Σχολής «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα». Τότε από τη δράση της αστυνομίας (ομοσπονδιακής και τοπικής) και μαφιόζων ναρκεμπόρων σκοτώθηκαν 7 φοιτητές, τραυματίστηκαν 25 και αγνοούνται έως σήμερα άλλοι 43 που το πιθανότερο είναι ότι σφαγιάστηκαν. Αυτό το γεγονός γίνεται όλο και πιο πιθανό, καθώς έχουν ανακαλυφθεί 5 τουλάχιστον ομαδικοί τάφοι κοντά στην πόλη Ιγκουάλα, που γίνεται ταυτοποίηση, ενώ υπάρχουν ομολογίες κάποιων από τους 34 συλληφθέντες (οι 26 είναι δημοτικοί αστυνομικοί) ότι απήγαγαν και στη συνέχεια σκότωσαν τους αγωνιστές φοιτητές.

Οι διαδηλωτές τη Δευτέρα, προχώρησαν σε κατάληψη της έδρας της κυβέρνησης της επαρχίας Γκερέρο, στο Τσιλπαντσίνγκο (κάποιοι από αυτούς πυρπόλησαν και ένα τμήμα των εγκαταστάσεων). Στην τοπική κυβέρνηση είναι το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), αντιπολίτευση στο δεξιό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI) - με κυβερνήτη τον Ανχελ Αγκίρε Ριβέρο και δήμαρχο της Ιγκούαλα τον Χοσέ Λουίς Αμπάρκα - που προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να το παρουσιάσουν ως έγκλημα αποκλειστικά των μαφιόζων.

Φυσικά, αστικό κράτος και μαφιόζοι στο Γκερέρο και άλλες περιοχές του Μεξικού πολύ συχνά επιτίθενται σε αγωνιστές του λαϊκού κινήματος και τους κομμουνιστές, που αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου και παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ