Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΤΟΝΜΠΑΣ
Εγκρίθηκε η παραχώρηση ειδικού καθεστώτος

ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ.--

Στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος σε ορισμένα τμήματα των ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ προχώρησε χτες το ουκρανικό κοινοβούλιο, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τον πρώτο αντιπρόεδρο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πούργκιν ως «θετικό γεγονός που μένει να φανεί η αξία του και πού μπορεί να οδηγήσει». Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές στην ανατολική Ουκρανία στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ και περιελάμβανε και την εκεχειρία που εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Το σχέδιο ψήφισαν 277 στους 450 βουλευτές (απαιτούνταν 226) και τυπικά απαιτεί και την υπογραφή του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος πρόεδρος της ΛΔ του Ντονέτσκ Αλεξαντερ Ζαχρατσένκο, δήλωσε ότι όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τον ουκρανικό στρατό οι πολιτοφυλακές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις θέσεις μάχης που έχουν. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, ετοιμάζει βουλευτικές εκλογές για τις 26 Οκτώβρη, ενώ και στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) προετοιμάζονται γενικές εκλογές στις 2 Νοέμβρη. Το σίγουρο είναι ότι εν μέσω των επιδιώξεων διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης (και της φιλοδυτικής και της φιλορωσικής στα ανατολικά) βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα που στο έδαφος του καπιταλισμού βλέπουν τη ζωή τους τα συνθλίβεται καθημερινά. Αυτή η κατάσταση διαρκώς αναδεικνύει την ανάγκη οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα να υψώσουν τη δίκη τους σημαία διεκδικώντας τον πλούτο που τους ανήκει.

Κατά τα άλλα, χτες ο Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, όρισε και με έγκριση της Βουλής ως νέο υπουργό Αμυνας, τον Στέπαν Πόλτορακ, έως τώρα επικεφαλής της Εθνοφρουράς (όπου σημαντική δύναμη έχουν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα»). Ο προκάτοχός του Βαλέριι Γκελετέι, υπέβαλε την παραίτησή του προ ημερών, αφού κρίθηκε ανεπαρκής στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Ντονμπάς.

Επίσης, χτες διαφόρων ειδών φασίστες και εθνικιστές με μάσκες, ρόπαλα, αλυσίδες επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν το κοινοβούλιο στο Κίεβο, με βασική απαίτηση να αναγνωριστούν ως ήρωες πολέμου (και με τις ανάλογες απολαβές) τα αποβράσματα του Ουκρανικού Ανταρτικού Στρατού (UPA) Στέπαν Μπαντέρα που συνεργάστηκε και πολέμησε με τους ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό και την ΕΣΣΔ. Η σημερινή αντιδραστική κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει τυπικά στην αναγνώριση, αν και ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός είναι κοινή γραμμή. Πάντως, χτες, από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 17 αστυνομικοί και συνελήφθησαν 50 φασίστες που το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας παρουσιάζει ως «άγνωστους ταραχοποιούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ