Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Εκλογές στις 9 Νοέμβρη, αλλά όχι δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας της Ισπανίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε χτες ότι στις 9 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία η οποία όμως δε σχετίζεται με το διάταγμα του ίδιου, που καλούσε σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία. Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει την αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που το χαρακτήρισε αντισυνταγματικό.

Ο συγκεκριμένος εθνικιστής πολιτικός που εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης της περιοχής αυτής της Ισπανίας, ωστόσο, δηλώνει ότι «ο εχθρός εξακολουθεί να είναι η Ισπανία», επίσης ότι «οι άνθρωποι θα μπορέσουν να καταθέσουν την ψήφο τους σε κάλπες και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο» και καταλήγει «δεν έχει τελειώσει (...) Το τέλος θα ήταν η διοργάνωση εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα».

Η όλη κίνηση για την απόσχιση από τη σημερινή δομή της Ισπανίας (αντίστοιχη με αυτήν που συνέβη και στη Σκοτία στις 18 Σεπτέμβρη) συνδέεται με συμφέροντα αστών σε μια περιοχή που έχει σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη και πλούτο. Οι αποσχιστικές αστικές και μικροαστικές δυνάμεις χειραγωγούν, στο όνομα της ιδιαιτερότητας της εθνότητας, της γλώσσας και των εθίμων σημαντικές λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες βλέπουν ως αιτία στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το γεγονός δηλαδή ότι τα μέσα παραγωγής βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών οι οποίοι ιδιοποιούνται το πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, αναγνωρίζοντας στους λαούς της Ισπανίας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, από την πρώτη στιγμή διακήρυξε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα συμφέροντα των αστών, αλλά να οργανώσουν την δική τους αυτοτελή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην προοπτική της δικής τους εξουσίας σε μια σοσιαλιστική Ισπανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούμενο η νέα σύνθεση της αστικής κυβέρνησης (2019-04-27 00:00:00.0)
Αποπέμφθηκε η τοπική καταλανική κυβέρνηση (2017-10-31 00:00:00.0)
Ενδοαστική κόντρα μέσω Καταλονίας (2017-09-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις για την «YPF - Repsol» (2012-04-21 00:00:00.0)
Ανεργία, «τρομοκρατία» και απαιτήσεις των αυτόνομων επαρχιών (2004-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ