ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ασφυκτικές γαλλο-βρετανικές πιέσεις

Εντονες διεργασίες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», που αποκλείει, όμως, «την ξένη στρατιωτική επέμβαση»

Από τις μάχες στην Ρας Λανούφ, πετρελαϊκό κόμβο που φαίνεται να κερδίζουν οι καθεστωτικές δυνάμεις
Από τις μάχες στην Ρας Λανούφ, πετρελαϊκό κόμβο που φαίνεται να κερδίζουν οι καθεστωτικές δυνάμεις
Από τις μάχες στην Ρας Λανούφ, πετρελαϊκό κόμβο που φαίνεται να κερδίζουν οι καθεστωτικές δυνάμειςTΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πιέζουν ασφυκτικά Γαλλία και Βρετανία σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα, αρχής γενομένης από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8, που διεξάγεται στη γαλλική πρωτεύουσα, για «άμεση ανάληψη δράσης» κατά του καθεστώτος Καντάφι, προωθώντας κυρίως την πρόταση για επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Επιμένοντας σε ό,τι είχαν αναφέρει και στην επιστολή που απυήθηναν προς την ΕΕ, την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Κάμερον, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας - Βρετανίας, Αλέν Ζιπέ και Ουίλιαμ Χέιγκ, αντιστοίχως, επαναλάμβαναν ότι «ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως μόλις παραστεί ανάγκη».

Ο Χέιγκ, αν και η Βρετανία δεν έχει αναγνωρίσει ως «μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το Εθνικό Συμβούλιο» όπως η Γαλλία, υποστήριξε ότι «αν οι δυνάμεις του Καντάφι ανακαταλάβουν τον έλεγχο των περιοχών που τώρα ελέγχει η αντιπολίτευση, ο πληθυσμός εκεί θα ζήσει έναν εφιάλτη». Αφησε να εννοηθεί ότι τουλάχιστον Παρίσι και Λονδίνο θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να «τροποποιηθεί» η απόφαση απαγόρευσης πώλησης όπλων στη Λιβύη, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών.

Και οι δύο αυτές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως και όλες οι υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων τους προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα μέγιστα την τοποθέτηση, το Σάββατο, του Αραβικού Συνδέσμου υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μέσα από διατύπωση σχετικού αιτήματός του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, όμως, στη συγκεκριμένη του απόφαση, ο Αραβικός Σύνδεσμος, συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση αραβικών σιβυλλικών αποφάσεων που είναι «ανοιχτές» σε όλες τις ερμηνείες κατά το δοκούν, καταδικάζει την οποιαδήποτε προοπτική ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη, γεγονός που επεσήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι «η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να είναι ξένη στρατιωτική παρέμβαση», για να καταλήξει ότι «υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση».

Εντούτοις, η προοπτική της ζώνης φαίνεται να «δουλεύεται» σταδιακά ολοένα περισσότερο. Χτες, άρχισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαβουλεύσεις ενόψει της υιοθέτησης ενός νέου ψηφίσματος για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ρωσία, που μαζί με την Κίνα έχει διαφωνήσει με την προοπτική στρατιωτικής επέμβασης, ζήτησε διευκρινίσεις για το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ασκήσει βέτο αν υπάρξει σχέδιο απόφασης για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, επειδή «δεν είχε ταχθεί σαφώς ενάντια σε μια τέτοια προοπτική»!

Θολό το τοπίο των μαχών

Ενώ τα διπλωματικά «παζάρια» συνεχίζονται με ολοένα εντονότερο ρυθμό, οι πόλεις εντός Λιβύης αλλάζουν διαρκώς χέρια και ουδείς έχει σαφή εικόνα τι γίνεται, ποιες είναι εκατέρωθεν οι απώλειες και ποια είναι η κατάσταση του άμαχου πληθυσμού. Οι τελευταίες πληροφορίες, ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν παντοιοτρόπως τη Μιζουράτα και τη Ζαουάρα, δυτικά της Τρίπολης, και τη Ατζνταμπίγια, στα ανατολικά. Στη Μιζουράτα φέρονται να έχουν διακόψει παροχές νερού και τη δυνατότητα εισόδου βυτίων νερού ενώ και στις τρεις πόλεις αναφέρθηκαν αρκετές ανθρώπινες απώλειες.

Στα ανατολικά, στόχος επιθέσεων από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, έγινε την Κυριακή και η Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι επανήλθαν χθες, κυρίως στις κατοικημένες περιοχές με τις δυνάμεις Καντάφι να ελέγχουν κυρίως τη βιομηχανική ζώνη. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι συνέλαβαν αρκετά μέλη της επίλεκτης ταξιαρχίας Κχαμίς του Καντάφι.

ΕΕΔΥΕ
Σε επαγρύπνηση το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σχετικά με τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Η ΕΕΔΥΕ με αφορμή τις αποφάσεις που έλαβε στις 10 και 11 Μάρτη 2011 στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου, καλεί το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε επαγρύπνηση ενόψει σοβαρών εξελίξεων στην περιοχή.

Οι ΝΑΤΟικοί υπουργοί, αποβάλλοντας τα προσχήματα περί δήθεν "ανθρωπιστικών" παρεμβάσεων, αποφάσισαν την παραπέρα κινητοποίηση της πολεμικής μηχανής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, για θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης, γι' αυτό και ανέθεσαν στον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) να πάρει πρωτοβουλίες "για την ενίσχυση της ναυτικής επιτήρησης στη Μεσόγειο", όπου ήδη κοντά στη Λιβύη πλέουν πάνω από 30 ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απαιτήσει: Να κλείσει αμέσως το πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, η βάση της Σούδας. Να επιστρέψουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία από τη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης. Να ανακληθούν τα ελληνικά πληρώματα που στελεχώνουν τα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ τύπου "ΑΒΑΚΣ", που ήδη έχουν ξεκινήσει πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, όπως και να σταματήσει να παρέχεται το αεροδρόμιο του Ακτίου για αυτά τα αεροσκάφη. Να σταματήσει να δίνεται οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ είτε είναι λιμάνια είτε αεροδρόμια είτε ο ελληνικός θαλάσσιος και εναέριος χώρος.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τους εργαζόμενους όλο τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση και δράση για την αποτροπή αυτών των σχεδίων.

Σημαντικός σταθμός αυτής της κινητοποίησης, που αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, είναι η Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, στα Χανιά, στις 19 και 20 Μάρτη, την οποία διοργανώνουν από κοινού η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση παγκρήτιας λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης στη βάση της Σούδας την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων».

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Εισβολή Σαουδαράβων στο εμιράτο

ΜΑΝΑΜΑ.--

Περίπου χίλιοι Σαουδάραβες στρατιώτες, μαζί με δεκάδες τανκς και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και άλλοι πεντακόσιοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφθασαν, χτες, στο Μπαχρέιν μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ο βασιλιάς μπιν Κχαλίφα, για «να προστατεύσουν κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις». Η κίνηση, που ουσιαστικά είναι εισβολή, πυροδότησε περαιτέρω ένταση με τους χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν στους δρόμους, και συγκεκριμένα στην πλατεία Μαύρου Μαργαριταριού, οι οποίοι μίλησαν για «κατοχή της χώρας τους από ξένες δυνάμεις».

Η «έκκληση» του βασιλιά ήρθε, την Κυριακή, ενώ μαίνονταν στο κέντρο της Μανάμα οι σκληρότερες, ίσως, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής από την έναρξη των κινητοποιήσεων στα τέλη Γενάρη. Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες, από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές, χωρίς να είναι σαφής ο αριθμός.

Οι διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι σιίτες, όπως και η πλειοψηφία του πληθυσμού του εμιράτου που κυβερνάται από τα τέλη του 18ου αιώνα από τη σουνιτική οικογένεια αλ Κχαλίφα. Κύρια αιτήματα των διαμαρτυρομένων είναι η περιστολή των εξουσιών του βασιλιά, η ίδρυση ενός Κοινοβουλίου που θα έχει νομοθετική εξουσία και μιας κυβέρνησης, επίσης εκλεγμένης, με εκτελεστική εξουσία, ενώ θέλουν να σταματήσει η χορήγηση υπηκοότητας, κατά κύριο λόγο, σε σουνίτες από άλλες αραβικές χώρες.

Η αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη για διάλογο με τον πρίγκηπα διάδοχο Σαλμάν μπιν Χάμαντ αλ Κχαλίφα, που έχει αναλάβει τις επαφές αυτές, ζητώντας όμως εγγυήσεις πραγματικού διαλόγου. Η Ουάσιγκτον, η οποία είναι στενή σύμμαχος με τη Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο 5ος στόλος της, εμφανίζεται συγκρατημένη, καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου «να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία του λαού του Μπαχρέιν».

Απέφυγε, όμως, να σχολιάσει την εισβολή σαουδαραβικών δυνάμεων στο εμιράτο. Υπενθυμίζεται ότι το, κατά πλειοψηφία σιιτικό, Μπαχρέιν βρίσκεται απέναντι από τις μειονοτικές σιιτικές, πλην πετρελαιοπαραγωγές, επαρχίες της Σ. Αραβίας.

Το Κέντρο Ινδικών Συνδικάτων εντάσσεται στην ΠΣΟ

Στις 12 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργου Μαυρίκου με την Γραμματεία του Κέντρου των Ινδικών Συνδικάτων (CITU). Οπως σημειώνει σε δήλωσή του ο Γ. Μαυρίκος: «Με ενθουσιασμό και συντροφικό κλίμα η ηγεσία του Κέντρου παρουσίασε την Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 8-11 Γενάρη στην πόλη Νασίκ, της επαρχίας Μαχαράστρα όπου αποφασίστηκε η είσοδος του Κέντρου στην ΠΣΟ.

Η ΠΣΟ θεωρεί αυτή την εξέλιξη ένα σημαντικό βήμα γιατί μια γερή, ταξικά προσανατολισμένη συνδικαλιστική οργάνωση με πάνω από 5 εκατομμύρια μέλη εισέρχεται στην "οικογένεια" της ΠΣΟ και επίσημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η CITU είχε συνδεθεί με την ΠΣΟ στη δράση εδώ και πολύ καιρό με διάφορους τρόπους.

Με την είσοδό της, η ΠΣΟ ισχυροποιείται και θα εκφραστεί με δράση σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Δεν πρόκειται για να τυπικό βήμα. Εχει ιδιαίτερη αξία και σημασία στην πολιτική, ιδεολογική και κοινωνική ζωή του συνδικαλιστικού κινήματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Και καταλήγει ο ΓΓ της ΠΣΟ: «Ολοι μας, κάθε οργάνωση μέλος της ΠΣΟ από όλο τον κόσμο και μπροστά στην προετοιμασία του 16ου Συνεδρίου της ΠΣΟ που ξεκινάει στις 6 Απρίλη στην Αθήνα, ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και αγωνιστικό συνέδριο, καλωσορίζουμε αυτό το βήμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ