Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Εισβολή Σαουδαράβων στο εμιράτο

ΜΑΝΑΜΑ.--

Περίπου χίλιοι Σαουδάραβες στρατιώτες, μαζί με δεκάδες τανκς και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και άλλοι πεντακόσιοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφθασαν, χτες, στο Μπαχρέιν μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ο βασιλιάς μπιν Κχαλίφα, για «να προστατεύσουν κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις». Η κίνηση, που ουσιαστικά είναι εισβολή, πυροδότησε περαιτέρω ένταση με τους χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν στους δρόμους, και συγκεκριμένα στην πλατεία Μαύρου Μαργαριταριού, οι οποίοι μίλησαν για «κατοχή της χώρας τους από ξένες δυνάμεις».

Η «έκκληση» του βασιλιά ήρθε, την Κυριακή, ενώ μαίνονταν στο κέντρο της Μανάμα οι σκληρότερες, ίσως, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής από την έναρξη των κινητοποιήσεων στα τέλη Γενάρη. Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες, από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές, χωρίς να είναι σαφής ο αριθμός.

Οι διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι σιίτες, όπως και η πλειοψηφία του πληθυσμού του εμιράτου που κυβερνάται από τα τέλη του 18ου αιώνα από τη σουνιτική οικογένεια αλ Κχαλίφα. Κύρια αιτήματα των διαμαρτυρομένων είναι η περιστολή των εξουσιών του βασιλιά, η ίδρυση ενός Κοινοβουλίου που θα έχει νομοθετική εξουσία και μιας κυβέρνησης, επίσης εκλεγμένης, με εκτελεστική εξουσία, ενώ θέλουν να σταματήσει η χορήγηση υπηκοότητας, κατά κύριο λόγο, σε σουνίτες από άλλες αραβικές χώρες.

Η αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη για διάλογο με τον πρίγκηπα διάδοχο Σαλμάν μπιν Χάμαντ αλ Κχαλίφα, που έχει αναλάβει τις επαφές αυτές, ζητώντας όμως εγγυήσεις πραγματικού διαλόγου. Η Ουάσιγκτον, η οποία είναι στενή σύμμαχος με τη Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο 5ος στόλος της, εμφανίζεται συγκρατημένη, καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου «να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία του λαού του Μπαχρέιν».

Απέφυγε, όμως, να σχολιάσει την εισβολή σαουδαραβικών δυνάμεων στο εμιράτο. Υπενθυμίζεται ότι το, κατά πλειοψηφία σιιτικό, Μπαχρέιν βρίσκεται απέναντι από τις μειονοτικές σιιτικές, πλην πετρελαιοπαραγωγές, επαρχίες της Σ. Αραβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-01-11 00:00:00.0)
Πεδίο μάχης το κέντρο της πρωτεύουσας (2011-03-17 00:00:00.0)
Εκκλήσεις ενότητας μεταξύ σουνιτών - σιιτών (2011-03-05 00:00:00.0)
Κίνησεις τακτικής (2011-02-22 00:00:00.0)
Ο στρατός βαράει στο ψαχνό (2011-02-19 00:00:00.0)
Αιματηρή επιχείρηση κατά των διαδηλωτών (2011-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ