Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε κλίμα πολιτικών απαγορεύσεων

Μέσα σε κλίμα πολιτικών απαγορεύσεων και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων το κυβερνητικό κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» καταλαμβάνει τις 375 από τις 547 έδρες (το 68,5%), στις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13/3 στη Ρωσία σε 12 από τις 89 περιφέρειες της χώρας.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με 70 έδρες και ποσοστό 12,8%, το κόμμα της «Δίκαιης Ρωσίας» με 48 έδρες και 8,8% και το Φιλελεύθερο-δημοκρατικό κόμμα του Ζιρινόφσκι με 33 έδρες και 6%. Το κόμμα «Πατριώτες της Ρωσίας» εξέλεξε μόνο σε δύο περιφέρειες, συνολικά 9 έδρες, ποσοστό 1,6%, ενώ εκλέχτηκαν και 11 ανεξάρτητοι.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Σ. Ομπουχοφ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τους εκλεγμένους στις 12 περιφέρειες, που έχουν διαφορετικό αριθμό εκλογέων. Σ' ό,τι αφορά στο ποσοστό επί των ψηφισάντων, το ΚΚΡΟ σημειώνει σημαντική αύξηση, αφού στις προηγούμενες εκλογές είχε σ' αυτές τις περιφέρειες ποσοστό 13,5% και τώρα αυτό μπορεί να προσεγγίσει το 20%. Σε δύο περιοχές, τα ποσοστά του ΚΚΡΟ ξεπέρασαν το 30%. Ετσι στην περιοχή του Κουρσκ συγκέντρωσε το 31,9% και του Νίζνι Νόβγκοροντ το 30,6%.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημείωσε ότι αυτές οι εκλογές ήταν προετοιμασία του κόμματος για τις προσεχείς βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. «Το ΚΚΡΟ παρουσίασε το πρόγραμμά του, που προβλέπει την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, με την εθνικοποίηση των ενεργειακών πόρων, καθώς και με τη μείωση των εξόδων της κάθε οικογένειας, που το ύψος των λογαριασμών που πληρώνει για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας δε θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του εισοδήματός της».

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ κατήγγειλε τις «βρώμικες εκλογικές τεχνολογίες» του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας».

Να σημειωθεί πως οι ρωσικές αρχές έχουν αποκλείσει από κάθε εκλογική διαδικασία το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ).


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ