Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πληθαίνουν, οψίμως, τα «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές

ΚΑΪΡΟ.--

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές ενάντια στις προτεινόμενες, από το ολιγομελές νομικό συμβούλιο, «μετατροπές» σε λίγα άρθρα του συντάγματος, οι οποίες τίθενται σε δημοψήφισμα στις 19 του μήνα. Εξαρχής, την αντίθεσή τους σε αυτές τις αλλαγές, χαρακτηρίζοντάς τες «σταγόνα στον ωκεανό» και ζητώντας νέο σύνταγμα, είχαν εκφράσει το ΚΚ Αιγύπτου και άλλες οργανώσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης νεολαίας του «κινήματος της 6ης Απριλίου» καθώς και η «Συμμαχία για την Αλλαγή», όπου συμμετέχουν οι περισσότερες Οργανώσεις πίσω από τις μεγάλες διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Η άποψη αυτή φαίνεται ότι άρχισε να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλο, όλοι όσοι προσπαθούν να διεκδικήσουν ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό που ο στρατός σε συνεργασία με την αστική τάξη της χώρας επιδιώκουν να διαμορφώσουν να εμφανίζονται, οψίμως, ενάντιοι στις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες, αρχικώς, τους είχαν αφήσει αδιάφορους. Πρώτος εκφράστηκε σχετικώς ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, ο οποίος είχε, εξαρχής, εκφράσει «διάθεση να θέσει προεδρική υποψηφιότητα». Αντιλαμβανόμενος τις λαϊκές διαθέσεις, ο Μπάρανταϊ, μόλις πριν μερικά 24ωρα, κατέστησε σαφές ότι δεν θα εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές επιμένοντας ότι είναι αναγκαία μια ριζική αλλαγή συντάγματος.

Ακολούθησε ο Αμρ Μούσα, επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και επισήμως υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος, επίσης εκ των υστέρων, μίλησε για «ανεπαρκείς αλλαγές». Τελευταία, και καταϊδρωμένα, ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν τα δύο κόμματα της «νόμιμης και επί Μουμπάρακ» αντιπολίτευσης, τα Tagammou και Wafd. Μόνο οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν εκφραστεί υπέρ της ψήφισης των αλλαγών στο δημοψήφισμα (άλλωστε ήταν και οι μόνοι που εκπροσωπήθηκαν στην επιτροπή που τις επεξεργάστηκε). Παρόλα αυτά, χτες, έσπευσαν επίσης να μιλήσουν για «επιπλέον αλλαγές» παραπέμποντάς τες, όμως, στο μέλλον.

Οι αλλαγές που προτείνονται απλώς περιορίζουν σε δύο τετράχρονες θητείες που μπορεί ένας Πρόεδρος να κάνει, και ελαχιστοποιεί μια σειρά από προϋποθέσεις που θέτονταν. Εντούτοις, δεν προβλέπεται τίποτε για αλλαγή των κριτηρίων νομιμότητας των πολιτικών κομμάτων, κάτι που επίσης το Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει παραπέμψει για μετά το δημοψήφισμα, προκαλώντας περαιτέρω λαϊκή δυσαρέσκεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητώντας τη συναίνεση για τις συνταγματικές αλλαγές που υπαγορεύει το κεφάλαιο (2019-02-14 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές (2018-10-16 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής από το στρατό (2011-03-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση (2010-03-05 00:00:00.0)
Προς Συνταγματική Συνέλευση (2006-03-08 00:00:00.0)
Η ώρα της κρίσης έφτασε (1999-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ