ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΗΠΑ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Επαφές Πομπέο σε Σεούλ και Πεκίνο

Ενώ η Μόσχα ζητά άρση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν ανταλλάγματα»

AFP or licensors

ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Παραμένουν οι διαφωνίες, ανησυχίες και επιφυλάξεις πολλών πλευρών για το «τι μέλλει γενέσθαι» μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, που έγινε στη Σιγκαπούρη την Τρίτη, ενισχύοντας με νέα ορμή τις διεργασίες και τους σχεδιασμούς σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Αυτό έδειξαν και οι επαφές που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στις πρωτεύουσες Νότιας Κορέας και Κίνας.

Από τη Σεούλ, ο Πομπέο δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πραγμάτωση της πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του από Νότια Κορέα αλλά και Ιαπωνία, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα και Τάρο Κόνο, αντίστοιχα. Θύμισε δηλώσεις του Τραμπ ότι η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και η προσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα «θα είναι μια (ολόκληρη) διαδικασία και όχι εύκολη. Το να παραμείνουμε στενά δεμένοι με (τους) συμμάχους (μας), τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, θα είναι κρίσιμο για την επιτυχία του αποτελέσματος».

Από την πλευρά της, η Κανγκ υποστήριξε ότι η συμμαχία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας παραμένει «ισχυρότερη από ποτέ» και ανέφερε ότι το θέμα των διμερών ασκήσεων «είναι θέμα της διμερούς συμμαχίας». Ενώ ο Κόνο είπε μεταξύ άλλων πως το Τόκιο κατανοεί «ότι οι ΗΠΑ διατηρούν την αφοσίωσή τους στην υπεράσπιση των συμμάχων τους». Πρόσθεσε ότι και η Ιαπωνία θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα, να «διευθετήσει» θέματα του «ατυχούς παρελθόντος».

Διάφορες γνώμες για τις κυρώσεις

Φτάνοντας στο Πεκίνο, ο Πομπέο συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, επικεντρώνοντας τη συζήτηση σε θέματα όπως οι όροι για την άρση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. «(Οι ΗΠΑ) έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι κυρώσεις (θα αρθούν) και η οικονομική βοήθεια θα φτάσει στη Βόρεια Κορέα μόνο μετά την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας». Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Γι ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η αποπυρηνικοποίηση δεν θα έρθει σε μια νύχτα, αλλά και ότι «ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δικαιολογημένες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια».

Στη συνάντηση το βράδυ, του Πομπέο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο τελευταίος εκτίμησε ως θετικές τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Β. Κορέας που πρέπει να συνεχιστούν και υπογράμμισε ότι «η Κίνα επιθυμεί να συνεχίσει να παίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο, για να προωθηθεί η πολιτική διευθέτηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική της ανάμειξης αλλά και της «αυτονομίας» που διεκδικεί και η Μόσχα στις εξελίξεις, είναι ότι προχτές ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της προοδευτικής άρσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας. «Πιστεύω ότι είναι απλά φυσικό να σκεφτούμε τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ενδεικτικά, προσθέτοντας ότι «καταγράφεται πρόοδος που θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Θα πρέπει να υπάρξουν ανταλλάγματα», διότι «η άλλη πλευρά θα πρέπει να ενθαρρύνεται να προχωρήσει».

Χτες, επίσης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, πρόεδρο της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας, που θα έφτανε στη χώρα ως επίσημος προσκεκλημένος σε αγώνες του Μουντιάλ.

Ακόμα, χτες ανώτατες στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν στο βορειοκορεατικό χωριό Πανμουτζόμ και αποφάσισαν να επανεκκινήσουν την επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο στο νότο και δυτικά.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καταδίκη της κτηνωδίας των κατοχικών αρχών στον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με 120 ψήφους υπέρ, 8 κατά (με πρώτες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ) και 45 αποχές (ανάμεσά τους η Γερμανία και η Κύπρος), η πλειοψηφία των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκριναν αργά το βράδυ της Τετάρτης απόφαση που καταδικάζει τη βία των ισραηλινών στρατευμάτων κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες.

Αίσθηση αλλά όχι κατάπληξη προκάλεσε η (όπως αποδείχθηκε) άδοξη προσπάθεια της Αμερικανίδας πρέσβειρας Νίκι Χέιλι να προωθήσει παράλληλα σχέδιο για καταδίκη της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», την οποία κατηγόρησε ως υπεύθυνη για τη στάση των ισραηλινών αρχών...

Την πρωτοβουλία για την προώθηση του σχεδίου απόφασης στη Γενική Συνέλευση (οι αποφάσεις της οποίας δεν έχουν καμία νομική, δεσμευτική σημασία) ανέλαβαν η Αλγερία, η Τουρκία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Στην απόφαση καταδικάζεται η χρήση «υπερβολικής, δυσανάλογης και αδιάκριτης βίας» από το Ισραήλ σε αμάχους κυρίως της Γάζας.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ζητά επίσης από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προτείνει «τρόπους και μέσα για την εξασφάλιση της ασφάλειας, προστασίας και ευημερίας των άμαχων Παλαιστινίων που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή» και συστάσεις για έναν «διεθνή μηχανισμό προστασίας».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ο ενθουσιασμός με τον οποίον χαιρέτισε χτες το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την απόφαση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής να εγκρίνει συμφωνία για την αγορά ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «Heron TP» (αξίας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων) της κρατικής εταιρείας «Israel Aerospace Industries». Ο Νετανιάχου χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας ως «ένδειξη ισχυρών διμερών δεσμών στον τομέα ασφαλείας».

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι

Χτες εξέπνευσαν δύο Παλαιστίνιοι που νοσηλεύονταν μετά τον τραυματισμό τους στην πρόσφατη σφαγή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Ο πρώτος ήταν ο Αχμεντ αλ-Ασι, 21 χρόνων, που είχε χτυπηθεί στο κεφάλι στις 8 Ιούνη, σε διαδηλώσεις κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Και ο δεύτερος ο Χαϊκάμ Αμπού Σάμπλα, 24 χρόνων, που είχε χτυπηθεί στο πρόσωπο από δακρυγόνο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση ενόπλων σε προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΡ

Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ που περιόδευαν χτες, ενόψει των εκλογών, στην πόλη Σουρούτς (νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα) δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως η «Σαμπάχ» και το «Αναντολού» μετέδωσαν ότι οι ένοπλοι ήταν μέλη του φιλοκυβερνητικού κόμματος HDP, επικαλούμενες ανώνυμες «πηγές».

Στους τραυματίες περιλαμβανόταν ο βουλευτής του ΑΚΡ Ιμπραχίμ Χαλίλ Γιλντίζ, του οποίου ο αδελφός ήταν ένας από τους νεκρούς.

Στην περιοχή είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο και η επιρροή του HDP είναι σημαντική ενώ κατά καιρούς έχουν καταγραφεί μια σειρά από «τρομοκρατικές ενέργειες» που αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο διαφόρων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων. Το καλοκαίρι του 2015 στη Σουρούτς σκοτώθηκαν πάνω από 30 άτομα, μετά από έκρηξη βόμβας σε πολιτιστικό κέντρο, όπου ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση οργανώσεων που συνδέονταν με το HDP. Τότε η κυβέρνηση του ΑΚΡ είχε χρησιμοποιήσει αυτό το μακελειό για να κλιμακώσει τις «αντιτρομοκρατικές» της επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου στην Τουρκία βίντεο που δείχνει τον Ερντογάν να λέει σε συγκέντρωση του ΑΚΡ: «Απέναντι στο HDP το κόμμα μας πρέπει να διεξάγει (προεκλογική) δουλειά εντελώς διαφορετική. Δεν μπορώ να πω τέτοιες λέξεις (δημόσια). Τα λέω αυτά με σας, εδώ. Γιατί; Γιατί αν το HDP πέσει κάτω από το όριο (10%, για να μπει στη Βουλή) θα σήμαινε ότι εμείς θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση». Αναφέρει ακόμα ότι τα στελέχη του ΑΚΡ πρέπει να «μαρκάρουν στενά» το HDP «για να μην επαναληφθεί η εμπειρία της 7ης Ιούνη» (του 2015, όταν το ΑΚΡ έχασε την αυτοδυναμία στη Βουλή και το HDP πήρε 13%).

Πάντως, τα μηνύματα που στέλνουν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις είναι ποικίλα. Ερευνα της εταιρείας «Gezici» (έγινε 2 - 3 Ιούνη) εμφάνιζε τον Ερντογάν να συγκεντρώνει 47,1%, τον Ιντζέ (CHP) 27,8%, την Αξενέρ 14,1% και τον Ντεμιρτάς 10%. Ωστόσο, άλλη έρευνα (1 - 6 Ιούνη), που έκανε η εταιρεία ΜΑΚ δίνει αντίστοιχα στους ίδιους υποψηφίους 51,5%, 24,4%, 12,5% και 8,8%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ερντογάν δήλωσε χτες ότι η Αγκυρα έχει καταθέσει στη Μόσχα πρόταση για να προχωρήσουν στην από κοινού παραγωγή της επόμενης γενιάς σύγχρονων αντιπυραυλικών συστημάτων, των «S-500» (μετεξέλιξη των «S-400»).

ΣΥΡΙΑ
Ο Τραμπ ξαναχρηματοδοτεί τα «Λευκά Κράνη»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χτες το «ξεπάγωμα» 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Λευκά Κράνη», δήθεν ανθρωπιστική οργάνωση, που αποτελεί εργαλείο το οποίο έστησαν ξένες μυστικές υπηρεσίες της Δύσης και των πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου μετά την επέμβαση στη Συρία και στην αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις της Ρωσίας και των συμμάχων που επίσης επεμβαίνουν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση για την επανέναρξη της χρηματοδότησης έγινε περίπου ένα διήμερο αφότου ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ι. Κονασένκοφ, προειδοποίησε για σχέδια στησίματος νέας προβοκάτσιας με χημικά κατά αμάχων από Αμερικανούς κομάντος και αντικαθεστωτικούς μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στην πετρελαιοφόρο επαρχία Ντέιρ Εζόρ της Συρίας.

Νωρίτερα, Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν πως στη διάρκεια συνάντησης με Αμερικανούς ομολόγους τους στη Γερμανία κατέληξαν σε «συμφωνία» σε σχέση με τη στρατηγική πόλη Μάνμπιτζ που διοικείται κυρίως από Κούρδους και την οποία θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της η Αγκυρα. Σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε στη Στουτγάρδη στις 12 και 13 Ιούνη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού. Ανακοινώθηκε επίσης πως το σχέδιο απόφασης για το Μάνμπιτζ μένει ακόμη να συζητηθεί ξανά από ανώτερους αξιωματούχους αμφοτέρων των χωρών δίχως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Alam» κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πως μπλοκάρουν τις προσπάθειες για ομαλοποίηση της κατάστασης στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τέλος, χτες ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκιμπράν Μπάσιλ προειδοποίησε πως θα αυξήσει την πίεση στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εάν δεν αλλάξει τακτική και πολιτικές που έως σήμερα αποθαρρύνουν, όπως τόνισε, τους Σύρους πρόσφυγες (περίπου 1 εκατ.) να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ