Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΗΠΑ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Επαφές Πομπέο σε Σεούλ και Πεκίνο

Ενώ η Μόσχα ζητά άρση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν ανταλλάγματα»

AFP or licensors

ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Παραμένουν οι διαφωνίες, ανησυχίες και επιφυλάξεις πολλών πλευρών για το «τι μέλλει γενέσθαι» μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, που έγινε στη Σιγκαπούρη την Τρίτη, ενισχύοντας με νέα ορμή τις διεργασίες και τους σχεδιασμούς σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Αυτό έδειξαν και οι επαφές που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στις πρωτεύουσες Νότιας Κορέας και Κίνας.

Από τη Σεούλ, ο Πομπέο δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πραγμάτωση της πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του από Νότια Κορέα αλλά και Ιαπωνία, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα και Τάρο Κόνο, αντίστοιχα. Θύμισε δηλώσεις του Τραμπ ότι η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και η προσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα «θα είναι μια (ολόκληρη) διαδικασία και όχι εύκολη. Το να παραμείνουμε στενά δεμένοι με (τους) συμμάχους (μας), τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, θα είναι κρίσιμο για την επιτυχία του αποτελέσματος».

Από την πλευρά της, η Κανγκ υποστήριξε ότι η συμμαχία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας παραμένει «ισχυρότερη από ποτέ» και ανέφερε ότι το θέμα των διμερών ασκήσεων «είναι θέμα της διμερούς συμμαχίας». Ενώ ο Κόνο είπε μεταξύ άλλων πως το Τόκιο κατανοεί «ότι οι ΗΠΑ διατηρούν την αφοσίωσή τους στην υπεράσπιση των συμμάχων τους». Πρόσθεσε ότι και η Ιαπωνία θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα, να «διευθετήσει» θέματα του «ατυχούς παρελθόντος».

Διάφορες γνώμες για τις κυρώσεις

Φτάνοντας στο Πεκίνο, ο Πομπέο συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, επικεντρώνοντας τη συζήτηση σε θέματα όπως οι όροι για την άρση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. «(Οι ΗΠΑ) έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι κυρώσεις (θα αρθούν) και η οικονομική βοήθεια θα φτάσει στη Βόρεια Κορέα μόνο μετά την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας». Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Γι ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η αποπυρηνικοποίηση δεν θα έρθει σε μια νύχτα, αλλά και ότι «ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δικαιολογημένες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια».

Στη συνάντηση το βράδυ, του Πομπέο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο τελευταίος εκτίμησε ως θετικές τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Β. Κορέας που πρέπει να συνεχιστούν και υπογράμμισε ότι «η Κίνα επιθυμεί να συνεχίσει να παίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο, για να προωθηθεί η πολιτική διευθέτηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική της ανάμειξης αλλά και της «αυτονομίας» που διεκδικεί και η Μόσχα στις εξελίξεις, είναι ότι προχτές ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της προοδευτικής άρσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας. «Πιστεύω ότι είναι απλά φυσικό να σκεφτούμε τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ενδεικτικά, προσθέτοντας ότι «καταγράφεται πρόοδος που θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Θα πρέπει να υπάρξουν ανταλλάγματα», διότι «η άλλη πλευρά θα πρέπει να ενθαρρύνεται να προχωρήσει».

Χτες, επίσης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, πρόεδρο της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας, που θα έφτανε στη χώρα ως επίσημος προσκεκλημένος σε αγώνες του Μουντιάλ.

Ακόμα, χτες ανώτατες στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν στο βορειοκορεατικό χωριό Πανμουτζόμ και αποφάσισαν να επανεκκινήσουν την επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο στο νότο και δυτικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβλήθηκε συνάντηση με Πομπέο (2018-11-08 00:00:00.0)
Να προχωρήσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ (2018-10-02 00:00:00.0)
«Μεγάλη πρόοδο» βλέπει ο Τραμπ (2018-07-14 00:00:00.0)
«Ιστορική συνάντηση» που συνδέεται με ευρύτερες ανακατατάξεις (2018-06-16 00:00:00.0)
Παζάρι για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων (2018-05-15 00:00:00.0)
Ενόχληση Κίνας για «στρατιωτικές απειλές» ΗΠΑ (2017-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ