Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.--

Η προγραμματισμένη συνάντηση του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα στο Παρίσι, επιχειρώντας να ξεπεραστεί το πρόσφατο διπλωματικό «επεισόδιο» ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή τις γαλλικές επικρίσεις στην απόφαση της Ιταλίας να μην δεχτεί στα λιμάνια της το πλοίο «Aquarius», με εκατοντάδες Αφρικανούς μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες. Το πλοίο πάντως, που ανακοινώθηκε ότι κατευθύνεται στην Ισπανία μετά από την πρόσκληση της κυβέρνησης Σάντσεθ, είναι ακόμα στη θάλασσα και δεν αποκλείεται λόγω κακών καιρικών συνθηκών να μείνει προσωρινά στα ανοιχτά της Σαρδηνίας.

Πάντως, το γραφείο του Κόντε ανακοίνωσε χτες ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Μακρόν, στο οποίο του τόνισε ότι «δεν είχε πρόθεση να προσβάλει την κυβέρνηση και τον ιταλικό λαό». Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό δήλωσε ότι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία φάνηκε ότι «θα ήταν χρήσιμο (οι δυο άνδρες) να έχουν μια πιο αναλυτική συνομιλία» και ότι «έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε με την Ιταλία. Είναι ένας μεγάλος εταίρος, μια μεγάλη γειτονική χώρα».

Θυμίζουμε ότι το ιταλικό ΥΠΕΞ κλήτευσε τον Γάλλο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για τους χαρακτηρισμούς «ανεύθυνη» και «κυνική» που η γαλλική ηγεσία (και ο ίδιος ο Μακρόν) απέδωσε στην ιταλική. Η στάση και των δύο πλευρών ήταν έκφραση ευρύτερου παζαριού, που και η νέα ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να οξύνει, με αιχμή το Μεταναστευτικό και ενώ δυναμώνει μια σύνθετη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του μεγαλύτερου από τους δύο εταίρους, του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων», Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει από τον Μακρόν μια «συγγνώμη» και ότι «αν μας την πει, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι». Και ο άλλος αντιπρόεδρος της αντιδραστικής «Λέγκας», Μ. Σαλβίνι, που είχε προτείνει την ακύρωση της επίσκεψης Κόντε στο Παρίσι, δήλωσε μετά από την επικοινωνία Μακρόν ότι «πρέπει να μείνουμε στο πνεύμα και όχι στο ...γράμμα» και έτσι εκτίμησε ότι η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Γεωργίας Τζιάν Μάρκο Σεντινάιο, μιλώντας στη «Λα Στάμπα», δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επικυρώσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά (CETA) «διότι προστατεύει ένα πολύ μικρό μέρος των προϊόντων μας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ