Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΗΣ ΥΠΕΞ
Να προχωρήσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Εάν δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ, δεν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο θέμα της εθνικής ασφάλειας. Και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε ποτέ να προχωρήσουμε μονομερώς στον αφοπλισμό», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ και ενώ το επόμενο διάστημα πιθανολογείται νέα επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του στην Πιονγιάνγκ.

Ο Ρι επέκρινε την επιλογή της Ουάσιγκτον για συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι «η συνέχιση των κυρώσεων αυξάνει τη δυσπιστία (της)» και προσθέτοντας: «Η πρόσφατη βελτίωση» στη Χερσόνησο «δείχνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα είναι ενδεχομένως αποφασιστικής σημασίας... Η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ πρέπει πρωτίστως να συνεχίσουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης». Επίσης, ανέφερε ότι μετά τη Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που έγινε τον Ιούνη, στη Σιγκαπούρη, «το αδιέξοδο προέρχεται από τις ΗΠΑ και τη στήριξή τους σε εξαναγκαστικά μέτρα που εξαλείφουν το ενδεχόμενο αποκατάστασης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Μεταξύ άλλων, ο Ρι ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να μετατρέψει την Κορεατική Χερσόνησο σε μια περιοχή όπου επικρατεί η ειρήνη, ελεύθερη από πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές» και αναδεικνύοντας την ετοιμότητα της Βόρειας Κορέας για ολόπλευρη συμμετοχή στο σύνθετο παζάρι, τόνισε πως «πρέπει να απελευθερωθούμε από τον τρόπο σκέψης του παρελθόντος»...

Να σημειωθεί ότι, σε ειδική συνεδρίαση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Χερσόνησο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο υπεραμύνθηκε της «σθεναρής και χωρίς αποτυχία» διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας, «μέχρι να επιτευχθεί η οριστική, πλήρης και εντελώς εξακριβωμένη αποπυρηνικοποίησή» της.

Τις διαφωνίες που υπάρχουν ανέδειξε η παρέμβαση του ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι, που είπε ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του ΣΑ για τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι χρειάζεται να προχωρούν παράλληλα η εφαρμογή των κυρώσεων αλλά και η αξιοποίηση μηχανισμών για την «πολιτική διευθέτηση», σχολιάζοντας ότι αυτά τα δύο πρέπει να προχωρούν παράλληλα, «όχι περιστασιακά και επιλεκτικά».

Από τη δική του μεριά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να συζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας «αν είναι σκόπιμο να αναθεωρηθούν ορισμένοι περιορισμοί ενάντια στη Βόρεια Κορέα, καθώς κατευθύνεται προς τη διάλυση του πυρηνικού της οπλοστασίου».

  • Οι εντεινόμενες κόντρες συμφερόντων ΗΠΑ - Κίνας φαίνεται πως ακυρώνουν τα σχέδια του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις να μεταβεί στο Πεκίνο, το επόμενο διάστημα, προκειμένου να συμμετάσχει στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ - Κίνας. Η εξέλιξη δεν ανακοινώθηκε επίσημα από το Πεντάγωνο, ωστόσο ανακοινώθηκε χτες σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ΑΡ από Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ