ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ
Συγχρονισμένη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαφείς τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη «βλέπει» και η πλευρά του ΔΝΤ με την έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook), που δημοσιοποίησε χτες με αφορμή την ετήσια σύνοδο που συγκαλείται αυτήν τη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

«Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, η αποδυνάμωση υπήρξε ευρείας βάσης, επηρεάζοντας τις ισχυρές οικονομίες (ΗΠΑ και ιδιαίτερα τη ζώνη του ευρώ)», ενώ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η επιβράδυνση ήταν εντονότερη στις οικονομίες που ταξινομούνται τόσο στην κατηγορία των «αναπτυσσόμενων» όσο και των «αναδυόμενων» αγορών. Η εν λόγω εξέλιξη σύμφωνα με το ΔΝΤ αντανακλά έναν συνδυασμό παραγόντων, με φόντο και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ εστιάζει στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας που συντείνει στην επιβράδυνση της παγκόσμιας «ανάπτυξης» στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2008 - 2009, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για περαιτέρω επιδείνωση.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του και για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στη γερμανική οικονομία και των «προβλημάτων» που εντοπίζονται στον κλάδο της αυτοκινητοβιο0μηχανίας.

Ο πήχης των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία υποχώρησε για το 2019 στο 3% (από 3,3% στις προβλέψεις του Απρίλη) και για το 2020 στο 3,4% (από 3,5%). Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά υποβάθμιση των προβλέψεων του Ταμείου αναφορικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα με γενικευμένο χαρακτήρα, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ, διαμορφώνονται ως εξής: Ευρωζώνη 1,2% και 1,4%, Γερμανία: 0,5% και 1,2%, Γαλλία: 1,2% και 1,3%, Ιταλία: 0% (απόλυτη στασιμότητα) και 0,5%, Ηνωμένο Βασίλειο: 1,2% και 1,4%, ΗΠΑ: 2,4% και 2,1%, Κίνα: 6,1% και 5,8%, Ιαπωνία: 0,9% και 0,5%, Ρωσία: 1,1% και 1,9%.

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει σήμερα στην Τουλούζη

Ο Μακρόν μίλησε για «ανησυχητική διεθνή συγκυρία» που δεν επιτρέπει στους Ευρωπαίους τη «διάσπαση» ή την «αδυναμία»

Από την υποδοχή Μέρκελ στο Παρίσι, την περασμένη Κυριακή

Copyright 2019 The Associated

Από την υποδοχή Μέρκελ στο Παρίσι, την περασμένη Κυριακή
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεδριάζει σήμερα στην Τουλούζη της Γαλλίας το λεγόμενο Γαλλογερμανικό υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 17 και 18 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες, με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε πολλά κρίσιμα μέτωπα του πλανήτη.

Την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Εκτός από τα «διεθνή ζητήματα», δηλαδή Συρία (δες σχετικό θέμα), Ιράν και Ουκρανία, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για θέματα που αφορούν την καλή προετοιμασία του Γαλλογερμανικού υπουργικού Συμβουλίου, με «έμφαση στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που φέρνει, σε θέματα εμπορίου, έρευνας, τεχνητής νοημοσύνης και κοινών αμυντικών σχεδίων που έχουμε μπροστά μας», όπως δήλωσε η καγκελάριος πριν από τη συνάντηση. Δηλαδή συζητήθηκαν όλοι οι βασικοί τομείς στους οποίους οξύνεται ο ανταγωνισμός της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό της. Το αυριανό κοινό υπουργικό συμβούλιο θα είναι το πρώτο μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Ααχεν για ενίσχυση του οικονομικού και πολιτικού συντονισμού Γαλλίας - Γερμανίας, τη συνεννόηση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας κ.ά.

Η Αγκ. Μέρκελ τόνισε πως οι συνομιλίες για όλα τα παραπάνω θα γίνουν «υπό το πρίσμα του Brexit», καθώς «με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έχουμε δυνητικά έναν ακόμη ανταγωνιστή, δίπλα στην Κίνα και τις ΗΠΑ» και επομένως η ΕΕ πρέπει να «εργαστεί πιο εντατικά».

Από τη μεριά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι «σε αυτή την ανησυχητική διεθνή συγκυρία», η Ευρώπη «δεν "αντέχει" την πολυτέλεια των μάταιων καβγάδων (...) των μικρών διαφωνιών» και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε τη διάσπαση ούτε την εθελοτυφλία ούτε την αδυναμία».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ίδιας ανησυχίας για το επίπεδο ευρωπαϊκής συνοχής και συνεργασίας (ώστε να αναμετρηθούν καλύτερα με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα), ο Μακρόν υποδέχτηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι τον σημερινό αλλά και την προτεινόμενη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εκφράζοντας ελπίδες ότι στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο «θα έχουμε συλλογικά την υπευθυνότητα να οικοδομήσουμε».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η «Volkswagen» αναβάλλει την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία

Παρακολουθώντας «προσεκτικά» τις εξελίξεις μετά την εισβολή στη Συρία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την τελική απόφαση για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία τις τρέχουσες εξελίξεις» με την επιχείρηση τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου, η δημιουργία εργοστασίου κοντά στη Σμύρνη βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού και των διαπραγματεύσεων και ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ληφθεί η τελική απόφαση για το εργοστάσιο. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η VW δημιούργησε θυγατρική στη δυτική επαρχία Μάνισα της Τουρκίας. Στο εργοστάσιο στη Σμύρνη σχεδιάζεται να κατασκευάζονται έως και 300.000 μοντέλα «VW Passat» και «Skoda Superb» ετησίως, κυρίως για την Ανατολική Ευρώπη. Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Η έναρξη της ανέγερσης των εγκαταστάσεων έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2020 και της παραγωγής το 2022.

Οι αντιφάσεις καθώς και η οικονομική και πολιτική αλληλεξάρτηση Γερμανίας - Τουρκίας καθρεφτίζονται και στην αμφιλεγόμενη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία, αναγνωρίζοντας ότι «η Τουρκία απειλείται από τρομοκράτες». «Ναι, η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή, αλλά αυτό που κάνει εκεί απειλεί προφανέστατα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με εκτοπισμό» και «απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την εύθραυστη περιοχή», δήλωσε προχτές ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Παρά τις ξεκάθαρες διαφορές μας με την Τουρκία σε αυτό το δύσκολο ζήτημα, είναι προς το συμφέρον μας να συνεχιστεί ο διάλογος», πρόσθεσε. Στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την προσδοκία οι ΗΠΑ «να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στην περιοχή», ενώ διευκρίνισε ότι δεν σχεδιάζεται αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Παζαρεύουν συμφωνία μέχρι την τελευταία στιγμή...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Παζάρια μέχρι την ύστατη ώρα συνέχιζαν χτες διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, δηλώνοντας, για πρώτη φορά, ότι υπάρχουν πιθανότητες για τη σύναψη μίας «βάσης συμφωνίας», ώστε να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit που θα μπορούσε να αποβεί σημαντικά επιζήμιο και για τις δύο πλευρές.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωναν σε δημοσιογράφους πως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να έχουν μέχρι σήμερα το απόγευμα έτοιμη μία «νομική φόρμα συμφωνίας», την οποία θα μπορούν να συζητήσουν την Πέμπτη, κατά την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών - μελών. Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, παραδέχτηκε ότι παρέμεναν αρκετά τα σημαντικά ζητήματα τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, λέγοντας: «Είναι καιρός να γίνουν οι καλές προθέσεις ένα νομικό κείμενο».

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ερωτηθείς για τα σχόλια που αποδίδονται στον Μισέλ Μπαρνιέ, ότι πρέπει να συμφωνηθεί ένα νομικό κείμενο, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Τζόνσον γνωρίζει τους χρονικούς περιορισμούς.

Από την άλλη μεριά, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ παρομοίασε τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τον «τετραγωνισμό του κύκλου». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι είναι πρόθυμη να εργαστεί μέχρι «την τελευταία στιγμή» για την εξασφάλιση μίας διατεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μιλώντας σε βιομήχανους, πρόσθεσε πως πλέον «είναι σαφές πως η Βρετανία θα εξελιχθεί σε ακόμη έναν ανταγωνιστή της Ευρώπης, στο κατώφλι της» και πως γι' αυτό θα πρέπει η ΕΕ «να γίνει ακόμη πιο σθεναρά ανταγωνιστική και να αναλάβει τη γεωπολιτική ευθύνη».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Συμφωνίες 1,4 δισ. δολαρίων υπογράφει ο Πούτιν

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Δεκτός με βασιλική υποδοχή έγινε χτες στο Αμπου Ντάμπι από τον πρίγκιπα - διάδοχο στο θρόνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμαντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχγιάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου υπέγραψε τουλάχιστον δέκα σημαντικές εμπορικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας για επενδύσεις συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στα ΗΑΕ από το 2007, ο Πούτιν δεν περιορίστηκε στην υπογραφή συμφωνιών διμερούς συνεργασίας αλλά συμμετείχε και σε διαβουλεύσεις που αφορούν τις εξελίξεις σε Υεμένη, Λιβύη, Περσικό Κόλπο και στη Συρία, όπου τα ΗΑΕ ξανάνοιξαν, πριν από μήνες, την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, επιλέγοντας να υποστηρίξουν ξανά τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Η εμφάνιση του Ρώσου Προέδρου σε μία χώρα με πάνω από 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η Μόσχα φαίνεται να αυξάνει συνεχώς τη γεωπολιτική επιρροή της ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Μια μέρα νωρίτερα ο Πούτιν είχε επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία, όπου υπογράφηκαν περίπου 20 σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια αξίας πολλών δισ. δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ