ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζεται νέος γύρος εκβιασμών του κυπριακού λαού

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, που συντονίζει το παζάρι για το νέο διχοτομικό σχέδιο και πάλι στην Κύπρο

Copyright 2017 The Associated

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, που συντονίζει το παζάρι για το νέο διχοτομικό σχέδιο και πάλι στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το έδαφος στο οποίο θα ξετυλιχθούν οι νέοι εκβιασμοί του κυπριακού λαού στρώνουν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο αντιλαϊκό αλισβερίσι, με ορίζοντα (προς το παρόν) τη συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, στις 28 Ιούνη.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε είχε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά την οποία το μόνο που σημείωσε είναι ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε για μερικές βδομάδες στη Γενεύη» και ότι «θα συζητηθούν όλα τα κεφάλαια», και τόνισε πως στόχος είναι να κλείσει κάθε εκκρεμότητα. Αναφορικά με το κοινό έγγραφο που προετοιμάζεται, είπε ότι θα είναι «στη βάση των τοποθετήσεων των δύο κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων».

Σήμερα, ο Αϊντε αναμένεται να συναντήσει και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και μέσα από τη χτεσινή τριμερή Σύνοδο Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου επιβεβαίωσε πόσο μπλεγμένο είναι το Κυπριακό με γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για το φυσικό πλούτο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, όπως έγινε και χτες από τη Θεσσαλονίκη, από την ελληνική αλλά και την κυπριακή ηγεσία (βλ. και σχετικό θέμα), πληθαίνουν οι «ελπίδες» για τη συνεργασία που μπορεί να επιδείξει η Τουρκία, με το σκεπτικό ότι έτσι θα ανοίξουν και προοπτικές για νέες συνεργασίες σε όλη την περιφέρεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό δηλαδή της καλλιέργειας αυταπατών για τις προθέσεις και τη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των εκπροσώπων των μονοπωλίων, αξιοποιούνται τις τελευταίες μέρες και νέες «πληροφορίες» - που φυσικά δύσκολα επαληθεύονται - για την πιθανότητα η Αγκυρα να διαπραγματευτεί μεγάλη μείωση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ανεξάρτητα από το αν αυτές αληθεύουν, η ουσία είναι πως το νέο σχέδιο διχοτόμησης του νησιού - μέσα από τη δημιουργία δύο «συνιστώντων κρατών» - βυθίζει το νησί ακόμα περισσότερο στους επικίνδυνους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν ευρύτερες ισορροπίες σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Πάντως, να σημειωθεί ότι στη χτεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, δημοσιογράφος ζήτησε από τον εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζάριτς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων στην Κύπρο κατά 80%. Εκείνος απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι τέτοια θέματα θα συζητηθούν στη Γενεύη.

«Διαζύγιο» ΑΚΕΛ - Μάικ Σπανού

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ανακοινώθηκε ότι τελικά το κόμμα δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του οικονομολόγου και στελέχους επιχειρήσεων Μάικ Σπανού για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε τον Μάικ Σπανό «έναν έντιμο και ικανό άνθρωπο, με τον οποίο κατ' αρχήν συμφωνήσαμε στο Κυπριακό και σε βασικά κοινωνικοοικονομικά θέματα». Εξήγησε ωστόσο ότι «επεκτείνοντας τη συζήτηση και επιχειρώντας να ολοκληρώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας μας, φάνηκε ότι υπήρχαν ζητήματα στα οποία οι προσεγγίσεις μας ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να καταλήξουμε στο αμοιβαία επιθυμητό αποτέλεσμα. Με εντιμότητα και ειλικρίνεια, όπως αρχίσαμε το διάλογο, αποφασίσαμε από κοινού να τον τερματίσουμε». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «οι δρόμοι μας δεν χωρίζουν. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί σε στέρεες βάσεις». Τώρα θα αναζητηθεί νέος υποψήφιος, θα γίνει συζήτηση στη βάση και έκτακτο Συνέδριο.

ΚΑΤΑΡ - ΗΠΑ
Συμφωνία για πώληση μαχητικών «F-15» και νέες, κοινές ναυτικές ασκήσεις...

ΝΤΟΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παράλληλα με την αντιπαράθεση με το Κατάρ (που κατηγορείται από ΗΠΑ και μοναρχίες του Κόλπου για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όταν όλοι μαζί θέριεψαν το «Ισλαμικό Κράτος») η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί και τις μπίζνες. Ετσι, χτες, οι υπουργοί Αμυνας αμφοτέρων των χωρών συμφώνησαν για την πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών «F-15» στο Κατάρ, αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα μονοπώλια «Μακντόνελ Ντάγκλας», «Μπόινγκ», «Σπέις & Σεκιούριτι» θα είναι τα άμεσα κερδισμένα. Επίσης χτες, δύο νέα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού («USS Chinook» και «Baranof») κατέπλευσαν στο λιμάνι Χάμαντ του Κατάρ προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινή ναυτική άσκηση με πλοία του καταριανού Πολεμικού Ναυτικού.

Οσον αφορά τη συμφωνία πώλησης των μαχητικών «F-15», οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, και Κατάρ, Χάλεντ αλ Ατίγια, τόνισαν «τη σημασία άμβλυνσης των εντάσεων» στην περιοχή του Κόλπου ώστε «όλοι οι εταίροι να μπορέσουν να επικεντρωθούν στα επόμενα βήματα προκειμένου να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους». Ο Μάτις πρόσθεσε πως η πώληση των μαχητικών θα προσφέρει στο Κατάρ τεχνολογία αιχμής και θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία στον τομέα ασφάλειας (...), σαν να μην έφθανε η τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Ουντέιντ (περίπου 10.000 στρατιωτικών) που φιλοξενεί το Κατάρ στο έδαφός του.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως το νέο πακέτο ανακοινώνεται επτά μήνες μετά την ανακοίνωση πώλησης άλλων 71 (!) μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-15QA» στο Κατάρ από την κυβέρνηση του τότε απερχόμενου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, αξίας 21,1 δισ. δολαρίων.

Διπλωματική κινητικότητα και κόντρες

Στη σκιά του φρέσκου στρατιωτικού πακέτου των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα σε Ουάσιγκτον, Αγκυρα, Κουβέιτ και Παρίσι με στόχο ένα συμβιβασμό, καθώς τα μονοπώλια αυτών των χωρών που δρουν στην περιοχή και εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στην εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Κατάρ, «North Field», στον Περσικό Κόλπο δείχνουν να μην επιθυμούν, επί του παρόντος, πιο τεταμένη κατάσταση από την ήδη υπάρχουσα, με φόντο βεβαίως και τον οξυμένο ανταγωνισμό περιφερειακών δυνάμεων όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μετέβη την Τετάρτη στο Κατάρ, επισκέφθηκε χτες το Κουβέιτ, ενώ σήμερα θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, επιδιώκοντας συνάντηση με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Σχολιάζοντας την περιοδεία Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία, που πρωτοστάτησε στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Κατάρ, «έχει τη δυνατότητα να λύσει την κρίση», ως «μεγάλος αδελφός και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, πραγματοποιώντας προχτές βράδυ επίσκεψη στο Μαρόκο, δήλωσε πως Παρίσι και Ραμπάτ «μοιράζονται κοινό ενδιαφέρον για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο». Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συνεχίσει και την επόμενη βδομάδα τις επαφές με ηγέτες χωρών της περιοχής, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πιέσεις Σίσι και κατά της Τουρκίας...

Χτες επίσης, η αραβική εφημερίδα «Al Arab» υποστήριξε πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, επικοινώνησε με ομολόγους του στην περιοχή του Κόλπου απαιτώντας να σφίξουν τον κλοιό πιέσεων όχι μόνο έναντι του Κατάρ αλλά και έναντι της Τουρκίας, που διατηρεί στρατιωτική βάση στο καταριανό έδαφος. Πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις και σε βάρος της Αγκυρας ώστε να αναγκαστεί να αλλάξει στάση σε ζητήματα πολιτικής που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

  • Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μιλώντας σε εκδήλωση στο Οσλο της Νορβηγίας για την «ειρήνη», αποκάλυψε πως την περίοδο που γινόταν η διαπραγμάτευση για την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (που τελικώς υπογράφτηκε τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη), ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ζητούσαν από τον τότε Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να έρθει σε ρήξη με το Ιράν και να το βομβαρδίσει. Ο Κέρι δεν κατονόμασε τους «συμμάχους» ενώ η τωρινή του παρέμβαση σχετίζεται με τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις.
YEMENH
Πύραυλος των Χούτι σε πλοίο των Αραβικών Εμιράτων

ΣΑΝΑΑ.--

Πυραυλική επίθεση σε (πιθανώς πολεμικό) πλοίο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έπλεε ανοιχτά των στρατηγικών στενών Μπαμπ αλ Μαντάμπ (που συνδέουν την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό), λίγες ώρες μετά τον απόπλου από το λιμάνι Μόκα της νοτιοδυτικής Υεμένης, πραγματοποίησαν Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Σιίτες Χούτι.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση στο σκάφος έγινε χτες το πρωί από αντικαθεστωτικούς Χούτι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μέλους του πληρώματος. Απέφυγαν να διευκρινίσουν αν το σκάφος ήταν πολεμικό, όπως υποστήριξαν νωρίτερα οι Χούτι, τονίζοντας ότι εκτόξευσαν τον πύραυλο το βράδυ της Τρίτης και όχι χτες.

Γεγονός είναι πάντως ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας από τους σημαντικούς συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας, που συμμετέχει δραστήρια στη ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιεί η τελευταία από το Μάρτη του 2015 στην Υεμένη, προς υποστήριξη της δοτής κυβέρνησης του Μανσούρ Χάντι και κατά του πρώην Προέδρου Αμπντουλάχ Σάλεχ και των δυνάμεων των Χούτι, που έχουν τη στήριξη του Ιράν.

Συνάντηση Μπασά - Τραμπ, λίγο πριν τις αλβανικές εκλογές

ΤΙΡΑΝΑ.--

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες αλβανικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη, είχε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ο ηγέτης του δεξιού αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπασά.

Ο Μπασά, σύμφωνα με το αλβανικό δίκτυο «Top Channel», συζήτησε με τον Αμερικανό ηγέτη «το όραμά του», λέγοντας ότι πήρε «τεράστια ενθάρρυνση» για το κίνημά του ώστε να δημιουργήσει, όπως είπε, «μία νέα δημοκρατία για τους πολίτες μας, με ισχυρή οικονομία και ασφαλές μέλλον».

Ο Μπασά πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του» στον Πρόεδρο Τραμπ και στις ΗΠΑ «για τη βοήθεια και την υποστήριξη που δίνουν στην Αλβανία».

Το ίδιο 24ωρο, ο Αλβανός απερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα δήλωσε πως αν στις εκλογές δεν εκλεγούν τουλάχιστον 71 βουλευτές από το κόμμα του, θα υποβάλει την παραίτησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ