ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Μονά - ζυγά δικά τους...

Αξίωσαν και απέσπασαν πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Κάτω από την ομπρέλα του κράτους και ο διατραπεζικός δανεισμός

Και τυπικά από την ερχόμενη βδομάδα ανοίγει το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ των κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Οι τελικές πινελιές μπήκαν χτες σε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, με το Προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Μετά και από τα νέα παζάρια, οι τραπεζίτες, όπως όλα δείχνουν, πέτυχαν την ικανοποίηση και άλλων αξιώσεων, αποσπώντας πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)...

Είναι απόλυτα φανερό πως οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ τίποτα το ουσιαστικό δεν έχουν να περιμένουν από την κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση της κυβέρνησης που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πλουτοκρατίας.

Οι τραπεζίτες αποθρασυμένοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική στο πλαίσιο και της ΕΕ, ορθά - κοφτά, ξεκαθάρισαν ότι τα θέλουν όλα δικά τους. Πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών Χ. Γκόρτσος σε δηλώσεις του σημείωσε τις ...«ανησυχίες» των τραπεζιτών «σχετικά με τη βιωσιμότητα» του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ. Ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών υποστήριξε πως δεν είναι πλήρεις άλλα υπό όρους οι κρατικές εγγυήσεις στα δάνεια που θα εκταμιεύσουν οι τράπεζες προς τους μικροεπαγγελματίες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως «συζητήσαμε και το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ και της καλύτερης λειτουργίας του», για να προσθέσει ότι αν χρειαστεί κάποια «βελτίωση» θα υπάρξουν «μικρές τεχνικές παρεμβάσεις».

Είναι απόλυτα φανερό πως οι τραπεζίτες δε θέλουν και δεν πρόκειται να αναλάβουν το παραμικρό ρίσκο. Ετσι, σε περίπτωση κατάπτωσης των δανείων, η λυπητερή, για μια ακόμη φορά, θα φορτωθεί ολόκληρη στον κρατικό κορβανά...

Ο υπουργός δήλωσε επίσης πως συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το «ταχύτερο δυνατό» και το τρίτο σκέλος του προγράμματος για την «ενίσχυση της ρευστότητας». Πρόκειται για το κομμάτι με ακόμη 15 δισ. ευρώ με τα οποία η κυβέρνηση θα τους εγγυηθεί και το διατραπεζικό δανεισμό. Με τον τρόπο αυτό, οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου έχουν τη δυνατότητα να αντλούν φτηνότερο χρήμα για να το μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια, με τη μορφή δανείων, στην πελατεία τους, νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Πρόσθετες παροχές στις τράπεζες (ακόμη 8 δισ. ευρώ) προβλέπονται για κρατικές εγγυήσεις (με την έκδοση κρατικών ομολόγων) που οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν για ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την άντληση φτηνού χρήματος.

Από την επόμενη βδομάδα ενεργοποιείται και το κομμάτι που αφορά στην «κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών» (5 δισ. ευρώ) δηλαδή τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΕΒΓΑΛ»
Αντιπαράθεση για την «προμήθεια»

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου και του πρώην Γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σ. Ζησιμόπουλου και Π. Αδαμόπουλου αντίστοιχα, μετατράπηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της εκβίασης της «ΜΕΒΓΑΛ».

Στη δίκη, όπου ο Π. Αδαμόπουλος, ο εκτελωνιστής Π. Αναγνωστόπουλος και ο έμπορος σιτηρών Κ. Κωνσταντινίδης κατηγορούνται πως ζήτησαν προμήθεια 2,4 εκατ. ευρώ για να «σβήσουν» πρόστιμο της Επιτροπής προς τη «ΜΕΒΓΑΛ», η έδρα εξέτασε τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σ. Ζησιμόπουλο. Στην ερώτηση αν είχε ενημερωθεί από τον Π. Αδαμόπουλο πως θα χρησιμοποιήσει άτομο εκτός Επιτροπής για την επικοινωνία με την εταιρεία, ο πρόεδρος το αρνήθηκε «εξοργίζοντας» τον πρώην γενικό διευθυντή. Ο τελευταίος πήρε το λόγο και είπε πως είχε ενημερώσει τον πρόεδρο πως θα χρησιμοποιούσε ανθρώπους που συνδέονταν με τον Σ. Τσιτουρίδη για να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, καθώς αυτή είναι μια πρακτική και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε υποθέσεις καρτέλ.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το δικηγόρο της «ΜΕΒΓΑΛ», στις 6 Σεπτέμβρη του 2006, όπου και του κατήγγειλε την «εκβίαση» μέχρι και την ημέρα που συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέοι σύμβουλοι και συνεργάτες

Νέους συμβούλους και συνεργάτες τοποθέτησε στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ο Κ. Μαρκόπουλος, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Ε. Αλεξανδράκης ανέλαβε Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου με αρμοδιότητα «την εποπτεία της διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αναπτυξιακές δράσεις και του προγράμματος ΣΔΙΤ».

Διορίστηκαν επίσης σύμβουλοι με αρμοδιότητες αερομεταφορών, πολιτισμού, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, τεχνολογίας προκειμένου «να επιτευχθεί η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία».

Αργά το θυμήθηκαν

Αργησε, αλλά το ...θυμήθηκε η ΓΣΕΒΕΕ ότι η λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων δημιουργεί «καταστροφικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των παραπλήσιων αγορών», με αφορμή το εμπορικό κέντρο που προωθείται στον Βοτανικό.

Βεβαίως, μια πιο έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή της, πριν κατακλυστούν η Αττική και πολλές πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας από ανάλογα κέντρα, θα ήταν καλύτερη για την αξιοπιστία της ΓΣΕΒΕΕ.

Και τώρα που έγινε η διαπίστωση, τι θα ακολουθήσει; Γιατί, για να μπει φραγμός σε παρόμοιου είδους εξελίξεις, χρειάζονται αγώνες. Και, μάλιστα, αγώνες που θα έχουν στόχο ολόκληρο το «πακέτο» της οικονομικής πολιτικής, που ξεκινά από την ΕΕ και τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς και αγγίζει τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλες τις δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου».

Γιατί, αν περιμένουν να ...φοβηθεί η κυβέρνηση με μια ανακοίνωση πέντε αράδων, με την οποία ζητείται η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εμπορική χωροταξία, η επόμενη παρέμβασή τους θα περιέχει μακροσκελείς καταλόγους από μικρές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σημασία έχει η παρέμβαση του κινήματος

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κλήθηκε χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη του ΔΣ της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, να σχολιάσει τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους τραπεζίτες και τις συστάσεις του για μεταφορά της ρευστότητας στους επιχειρηματίες και τους πολίτες. Υπογράμμισε:

«Νομίζω ότι η προτροπή που κάνει ο κ. Παπαθανασίου αφορά κυρίως την επιχορήγηση των επιχειρηματιών, διότι στους πολίτες τι να μεταφερθεί; Κι αν μεταφερθούν θα είναι ψίχουλα που δε θα δώσουν τίποτα. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ποια θα είναι η παρέμβαση του εργατικού, του λαϊκού κινήματος. Διότι μόνο αυτό μπορεί να ασκήσει ουσιαστική πίεση και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αποσπάσει ορισμένες παραχωρήσεις. Τώρα οι διαμάχες μεταξύ τραπεζικού κεφαλαίου, βιομηχανικού κεφαλαίου και κυβέρνησης, είναι διαμάχες στο ίδιο γήπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ