ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εν αναμονή νέων χτυπημάτων;

Μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχε προκήρυξη της οργάνωσης, που ν'αναλαμβάνει την ευθύνη για το χτύπημα στο "Μέγκα"

Αυτή τη φορά οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς. Αυτό βεβαιώνει ο τρόπος με τον οποίο έγινε η προχτεσινή επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του "Μέγκα Τσάνελ". Την ώρα που εκδηλώθηκε η επίθεση δεκάδες εργαζόμενοι ήταν στα γραφεία τους και σαν από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα.

Η τοποθέτηση των δύο μηχανισμών εκτόξευσης πρέπει να έγινε μια περίπου ώρα πριν τις 20.50, ώρα που πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση και η έκρηξη των ρουκετών. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε η Ασφάλεια από τα δυο ρολόγια που βρέθηκαν δίπλα από τους αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες. Από αυτά είχαν αφαιρεθεί οι ωροδείκτες και είχαν ρυθμιστεί κατάλληλα οι λεπτοδείκτες. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η απαραίτητη χρονική ευχέρεια στο δράστη να προετοιμάσει το χτύπημα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Η πρακτική αυτή, που δε συνηθίζεται από τρομοκρατικές οργανώσεις με τα χαρακτηριστικά της "17 Ν", σηματοδοτεί μία συνέχεια στην αλλαγή στάσης της οργάνωσης, αλλαγή που ξεκίνησε το 1992 με την επίθεση κατά του Ι. Παλαιοκρασσά και το θάνατο ενός αθώου, του Θ. Αξαρλιάν, που περνούσε τυχαία από το σημείο που έσκασε η ρουκέτα. Η προβοκατόρικη αυτή επανεμφάνιση της "17 Ν", εφτά μήνες μετά τη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου, μ' ένα "τυφλό" χτύπημα, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες. Μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχε προκήρυξη της οργάνωσης που ν' αναλαμβάνει την ευθύνη της ενέργειας, πράγμα που δείχνει ότι ο κύκλος των χτυπημάτων δεν έχει κλείσει. Ωστόσο αργά προχτές το βράδυ, άγνωστος τηλεφώνησε στον "Φλας" και ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της οργάνωσης - "φάντασμα".

Οι τρομοκράτες μπήκαν στο χώρο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της "Κόπλαμ" μετά τη δύση του ήλιου, όταν το εργοστάσιο δε λειτουργούσε. Χρησιμοποιώντας κινητή σκάλα ανέβηκαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, στην ταράτσα μονώροφης αποθήκης της εταιρίας που βρίσκεται σ' απόσταση 150 περίπου μέτρων από την πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων του καναλιού στην Παιανία. Η πρώτη ρουκέτα που εκτοξεύθηκε χτύπησε την αίθουσα της μηχανοργάνωσης στον πρώτο όροφο. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπάλληλος Α. Κολούας είχε φύγει από εκεί. Το βλήμα διαπέρασε τον τοίχο και χτύπησε έναν μεσότοιχο στο εσωτερικό, όπου είναι το γραφείο του αθλητικού ρεπορτάζ. Η δεύτερη ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε ταυτόχρονα με την πρώτη, χτύπησε σε τσιμεντένιο δοκάρι. Ο κώνος της έλιωσε και τα κομμάτια της σκορπίστηκαν.

Χτες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σ' αυτή πήραν μέρος ο υφυπουργός Σ. Βαλυράκης, ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Μ. Χουρδάκης, ο διοικητής της Ασφάλειας Ν. Κεραμιδάς και ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ι. Παπαδάκης, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα και να παρθούν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας σε ανάλογους στόχους.

ΟΣΥΠΑ
Ελεύθεροι οι δύο συνδικαλιστές

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι πρόεδροι της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλος και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων ΥΠΑ Σωτ. Ζαργαβατσάκης,που κατηγορούνται για "ηθική αυτουργία σε βαθμό κακουργήματος".

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης τον περασμένο Δεκέμβρη, οι συνδικαλιστές "προέτρεψαν τον ηλεκτρολόγο Νεόφ. Αργυρίου να αναβοσβήνει τα φώτα στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων επιβατών". Υπενθυμίζεται ότι ο Νεόφ. Αργυρίου παρέμεινε επί 48 μέρες στις φυλακές Κορυδαλλού και αποφυλακίστηκε στις 9 Φλεβάρη, με χρηματική εγγύηση 500.000 δρχ. και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο περιοριστικός όρος της εγγυοδοσίας 500.000 δρχ. τέθηκε και στους δύο συνδικαλιστές.

Εξω από το ανακριτικό γραφείο, και σε όλη τη διάρκεια της απολογίας των συνδικαλιστών, βρίσκονταν σε ένδειξη συμπαράστασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, δεκάδες εργαζόμενοι, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο Μ. Κωστόπουλος,με δήλωσή του, τόνισε: "Οι ανακριτικές αρχές άφησαν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους συνδικαλιστές της ΟΣΥΠΑ. Δηλαδή τους τιμωρούν... Εκτιμάμε ότι η απόφαση αυτή είναι άδικη και από πολιτική άποψη εκβιαστική. Πιστεύουμε ότι και οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ωριμάζει μέσα τους η δική τους άποψη να πουν τον πολιτικό και συνδικαλιστικό τους λόγο, που δε θα είναι με... όρους".

Η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει "την πολιτική των διώξεων και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, που με προκλητικό τρόπο συνεχίζονται, με ευθύνη και πρωτοβουλία της διοίκησης της ΥΠΑ και της κυβέρνησης". Τονίζει ότι οι διώξεις των συνδικαλιστών έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για διάσπαση της ΥΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΣΥΠΑ Γ. Ρώτας υπογραμμίζει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είναι καθαρά πολιτικές, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις της ΟΣΥΠΑ για την εκχώρηση του αεροδρομίου Σπάτων στους ιδιώτες, αλλά και για τη διάλυση της ΥΠΑ. "Η υπόθεση των Σπάτων - επισημαίνει ο Γ. Ρώτας - συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και μ' αυτή την έννοια είναι απόλυτη ανάγκη η αγωνιστική συσπείρωση ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος". Καταλήγοντας ο γγ της ΟΣΥΠΑ υπογραμμίζει: "Οφείλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικαλιστικών φορέων, που παραβρέθηκαν στα δικαστήρια και ιδιαίτερα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ο οποίος συμπαραστάθηκε ενεργά καθ' όλη τη διάρκεια, τη στιγμή που συνάδελφοί του άλλων κομμάτων, και μάλιστα πρώην συνδικαλιστές, δεν παρουσιάστηκαν, αν και είχαν προσκληθεί".

ΚΥΔΕΠ
Στο δρόμο 50 ακόμα εργαζόμενοι

Η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει στο δημόσιο τόσο αυτούς που απολύθηκαν όσο και αυτούς που θα ακολουθήσουν με το τέλος της εκκαθάρισης

Αλλοι 51 εργαζόμενοι στην υπό εκκαθάριση ΚΥΔΕΠ βρίσκονται από προχτές άνεργοι στο δρόμο, χωρίς προοπτική να βρουν δουλιά. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, που έκλεισε την ΚΥΔΕΠ, ανέλαβε τη δέσμευση να προσλάβει στο δημόσιο και άλλους οργανισμούς του Δημοσίου μόνο τους 400 εργαζόμενους που απολύθηκαν, πριν δύο χρόνια, με το κλείσιμο της Κοινοπραξίας. Για τους υπόλοιπους 200 και πλέον εργαζόμενους που δεν απολύθηκαν τότε και παρέμειναν προσωρινά για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, η κυβέρνηση αρνείται την υποχρέωση της πρόσληψής τους. Ετσι, εντελώς ξεκρέμαστοι βρίσκονται 110 εργαζόμενοι που απολύθηκαν τον περασμένο Ιούλη, 5 που απολύθηκαν στο τέλος του χρόνου και οι 51 εργαζόμενοι που απολύθηκαν προχτές. Σύντομα στο δρόμο θα βρεθούν και οι 50 τελευταίοι εργαζόμενοι, μόλις τελειώσει η διαδικασία της εκκαθάρισης της ΚΥΔΕΠ.

Η τακτική της κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την πρόσληψη μόνο ενός μέρους των εργαζομένων της ΚΥΔΕΠ, που λόγω εκκαθάρισης έχασαν ή θα χάσουν σε λίγο τη δουλιά τους - όπως υπογραμμίζουν απολυμένοι - είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να έχει καμιά λογική. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα ο υπουργός Γεωργίας, που ανέλαβαν τις ευθύνες για το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ, πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους για την εξασφάλιση της εργασίας σ' όλους τους εργαζόμενους της Κοινοπραξίας, ανεξάρτητα αν απολύθηκαν από την αρχή ή παρέμειναν προσωρινά για το έργο της εκκαθάρισης της ΚΥΔΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για την αποκατάσταση όλων των απολυμένων έχει φέρει επανειλημμένα στη Βουλή το ΚΚΕ, αλλά ο υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε μόνο για ένα μέρος απ' αυτούς.

Η έβδομη επίθεση κατά ΜΜΕ

Η προχτεσινή επίθεση είναι το έβδομο χτύπημα με στόχο ΜΜΕ. Το 1983 άγνωστος δολοφόνησε μέσα στο γραφείο του τον εκδότη της "Βραδυνής" Τζώρτζη Αθανασιάδη. Το 1984 άγνωστοι πυροβόλησαν κατά του κτιρίου του "Ριζοσπάστη" στον Περισσό. Οι σφαίρες τότε είχαν πέσει στη φωτοσύνθεση και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. Την επόμενη χρονιά η "17 Ν" δολοφόνησε τον εκδότη της "Απογευματινής" Νίκο Μομφεράτο και τον οδηγό του Π. Ρουσσέτη. Επίσης το 1985 άγνωστοι είχαν βάλει βόμβες στην ΕΡΤ και στη "Μεσημβρινή". Το 1988 μάλιστα ο "ΕΛΑ" είχε στείλει δυο επιστολές - βόμβες στον τότε διευθυντή του "Ελεύθερου Τύπου" Δημήτρη Ρίζο και στον δημοσιογράφο Κυριάκο Διακογιάννη.

Αντιρατσιστική καμπάνια

Αντιρατσιστική καμπάνια με αφορμή τη ρατσιστική έξαρση στη χώρα μας, αλλά και το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νομιμοποίηση των ξένων εργαζόμενων στην Ελλάδα, ξεκίνησε το Δίκτυο Κινήσεων για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τη νομική και ηθική στήριξη των αλλοδαπών μεταναστών και των 2.500 Αλβανών φυλακισμένων στην Ελλάδα - την τύχη των οποίων αγνοούν οι οικογένειές τους - και προπάντων την επεξεργασία προτάσεων για αλλαγή του νομοσχεδίου.

Σε συνέντευξη Τύπου χτες σημειώθηκε από τους προσκεκλημένους η ανάγκη επανεξέτασης του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τους μετανάστες, αφού - όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου - θα λειτουργήσει κυρίως ως μηχανισμός καταγραφής των αλλοδαπών εργαζόμενων και η σύνδεση της άδειας παραμονής με την εξαρτώμενη εργασία από έναν εργοδότη θα δημιουργεί συνθήκες ομηρίας και χειραγώγησης. Οσον αφορά στο επικείμενο νομοσχέδιο, τονίστηκε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί η πενταετής άδεια παραμονής, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, η τριετής τουλάχιστον μεταβατική περίοδο για τη νομιμοποίηση όλων των εργαζομένων και να κατοχυρωθούν όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματα περίθαλψης, εκπαίδευσης κλπ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η ρατσιστική έξαρση συνδέεται με το ότι στη χώρα μας το πάνω χέρι έχουν εθνικιστικές, δεξιές δυνάμεις. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δημόσιο διάλογο για το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ορισμένα θετικά σημεία, αλλά και πολλές παγίδες".

ΟΣΕ
Δάνεια 36,1 δισ. από Ιαπωνία

Δυο δάνεια, ύψους 36,1 δισ. δραχμών, πήρε ο ΟΣΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, από ιαπωνική τράπεζα.

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ, η αποπληρωμή του ενός δανείου θα γίνει σε 10 χρόνια, με επιτόκιο 6,10% και του άλλου σε 20 χρόνια και επιτόκιο 7,35%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ