ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα "τρύπα" 300 δισ. δρχ. στο φετινό προϋπολογισμό

...Ξέφυγαν οι δαπάνες, υστερούν τα έσοδα. Μεγάλη καθυστέρηση και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Τουλάχιστον 300 δισ. δραχμές υπέρβαση θα εμφανίσει το έλλειμμα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού του 1996! Αυτό προκύπτει από το "Δελτίο δημοσιονομικής διαχείρισης και ειδικών δημοσιονομικών θεμάτων", που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το τετράμηνο Μάης - Αύγουστος 1996 και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες - ίσως και σήμερα. Στο Δελτίο επισημαίνεται μάλιστα ο κίνδυνος, η παραπάνω "τρύπα" να είναι ακόμη μεγαλύτερη, στην περίπτωση που δε συνεχιστεί η ίδια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για το υπόλοιπο διάστημα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Δελτίο σχετικά με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων προϋπολογισμού 1996: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έως σήμερα στοιχεία, εκτιμάται ότι μέχρι τέλους του έτους το έλλειμμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 9,3% έναντι πρόβλεψης 8,3%. Θα σημειώσει δηλαδή μία υπέρβαση της τάξης του 1%.Η υπέρβαση αυτή (300 δισ.) στο έλλειμμα (καθαρές δανειακές ανάγκες) θα προκύψει από τα εξής:

  • Υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ύψους 170 δισ. δρχ. περίπου.
  • Υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ύψους 50 δισ. δρχ. περίπου.
  • Υπέρβαση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ύψους 80 δισ. δρχ. περίπου.

Με δεδομένα τα παραπάνω, στο δελτίο υπογραμμίζεται ότι "οι εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό προϋποθέτουν τη συνέχιση της ίδιας αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατά το ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι και τη λήξη του οικονομικού έτους".

Η ανάγκη τήρησης ανάλογης δημοσιονομικής πειθαρχίας, επισημαίνεται και για το 1997. Οπως τονίζεται ειδικότερα: "Πάντως και στον προϋπολογισμό του 1997 θα ενσωματωθεί η προβλεπόμενη από το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης, δημοσιονομική προσαρμογή. Τούτο συνεπάγεται συγκράτηση σε χαμηλά επίπεδα των δαπανών και αύξηση των εσόδων με ρυθμούς ταχύτερους από την αύξηση του ΑΕΠ".

Αποκλίσεις και στο ΠΔΕ

Σημαντικές αποκλίσεις, όμως, αναμένεται να εμφανιστούν στο τέλος του χρόνου και στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δελτίου, στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος του 1996 τα έσοδα έφτασαν τα 49,6 δισ. δρχ. από τα οποία 38 δισ. δρχ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση και 11,6 δισ. δρχ. από ίδια έσοδα. Τα έσοδα του ΠΔΕ είχαν προβλεφτεί για το 1996 στα 600 δισ. δρχ., από τα οποία τα 575 δισ. δρχ. από την ΕΕ και 25 δισ. δρχ. από ίδια έσοδα! Δηλαδή, στο παραπάνω διάστημα εισέρευσε μόλις το 8,3% των προβλεπόμενων, για ολόκληρο το έτος, εσόδων για το ΠΔΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δελτίου, η εισροή κονδυλίων από την ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά το τελευταίο τετράμηνο.

Επίσης, στο οκτάμηνο του 1996 οι πληρωμές του ΠΔΕ έφτασαν στα 444,1 δισ. δρχ., ενώ το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του ΠΔΕ είχε καθοριστεί για το 1996 στα 1.200 δισ. δρχ. Δηλαδή απορροφήθηκε μόλις το 37% του συνολικού ποσού που προβλέπεται με το φετινό προϋπολογισμό να απορροφηθεί για ολόκληρο το έτος. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις του Δελτίου, αναμένεται μεγάλη απορρόφηση το τελευταίο τετράμηνο του 1996.

Στο δελτίο αναφέρεται επίσης ότι στο τέλος του Αυγούστου 1996 το συνολικό χρέος της Κεντρικής Διοίκησης έχει διαμορφωθεί σε 34,1 δισ. δρχ. (116,1% του ΑΕΠ).

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, στο Δελτίο υπάρχουν στοιχεία που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 1996. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης 13,4% έναντι προϋπολογισθέντος ρυθμού 14,6%
  • Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 11,9%, έναντι πρόβλεψης 7,8% για ολόκληρο το έτος.

Β. Μπ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Προϋπόθεση για την ΟΝΕ η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική

Ανοιχτοί εκβιασμοί για μονιμοποίηση της πολιτικής λιτότητας από τον εκπρόσωπο της "Μπούντεσμπαγκ"

Τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων στην Ελλάδα, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη... στήριξη της χώρας από τους "ισχυρούς" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαίτησε ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας "Μπούντεσμπαγκ", Τζ. Γκάντουμ, στα πλαίσια ομιλίας του στο συνέδριο "Money Show" το περασμένο Σάββατο. Η θέση του, θέση που και με άλλες ευκαιρίες έχει διατυπωθεί από διάφορους εκπροσώπους των Βρυξελλών, στην ουσία αποτελεί ωμό εκβιασμό και ταυτόχρονα στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού με κάθε τρόπο διακηρύσσει την αποφασιστικότητά της να επιβάλει συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στα πλαίσια εκπλήρωσης των κριτηρίων σύγκλισης.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας επιχείρησε να δώσει τη δική του εκδοχή στο θέμα του ενδεχόμενου της λεγόμενης αναπροσαρμογής, σε πιο ελαστική κατεύθυνση, των κριτηρίων του Μάαστριχτ, σημειώνοντας ότι "πρόκειται για μια Συνθήκη που επικυρώθηκε από 15 Κοινοβούλια και την οποία δεν μπορεί κανείς να θέσει σε αμφισβήτηση, επειδή από τη σημερινή οπτική γωνία δε μας ευχαριστεί πλήρως". Απαντώντας σε ερώτηση γιατον κίνδυνο εκδήλωσης κοινωνικών εκρήξεων, εξέφρασε την άποψη ότι η σύγκλιση θα επιφέρει κάποιες συνέπειες που θα εκδηλώνονταν όμως έτσι κι αλλιώς και άσχετα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Αναφερόμενος στην ακολουθούμενη στην Ελλάδα οικονομική πολιτική, απένειμε τα εύσχημα στους συναδέλφους του της Τράπεζας Ελλάδος για την "επιτυχημένη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική" και υποστήριξε ότι η σταθερότητα της δραχμής θα αποδειχτεί καθοριστικός παράγοντας, για την ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών των νομισμάτων των χωρών - μελών. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, άφησε στο κενό το θέμα της χρηματοδότησης του τεράστιου στη χώρα μας δημοσίου χρέους των κρατών που θα μείνουν εκτός Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), αφού, όπως επεσήμανε, η εισαγωγή του "Εύρω" θα σημάνει στροφή της χρηματοδότησης των κεντρικών τραπεζών, από την κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων με απορρόφηση κρατικών τίτλων, στη διάθεση πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Προβλήματα κατά το σχηματισμό της ΟΝΕ προέβλεψε επίσης και για τα χρηματιστήρια των χωρών - μελών, δηλαδή τις αγορές κεφαλαίου, για τις οποίες προέβλεψε ότι - αντίθετα με τις αγορές χρήματος που θα ενοποιηθούν κάτω από την "ομπρέλα" του "Εύρω" - θα σημειωθεί συγκέντρωση του τζίρου στις λίγες και ισχυρές (Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι κλπ. ). Σύμφωνα τέλος με τον Γερμανό τραπεζίτη, στα πλαίσια της Ενιαίας Αγοράς θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τραπεζών, με κύριους άξονες τα γνωστά μοντέλα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Επιταχύνεται η προδικασία

Τη γρήγορη διεκπεραίωση της προδικασίας όλων των υποθέσεων που αφορούν φοροδιαφυγή σε αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, ζητάει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ηλ. Σπυρόπουλος με έγγραφο που έστειλε στους εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας.

Ο Ηλ. Σπυρόπουλος επικαλείται στο έγγραφό του τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, στα οποία περιλαμβάνονται και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής που διαπίστωσαν οι τελωνειακές αρχές, ενώ σημειώνεται και ο κίνδυνος παραγραφής.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας ζητάει το σύντομο προσδιορισμό εκείνων των υποθέσεων για τις οποίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και κλήτευση των αναγκαίων μαρτύρων στο ακροατήριο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Εγγύηση του δημοσίου για δάνειο 40 εκατ. Ecu

To ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει με εγγύησή του την υποχρέωση να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ που θα απορρέουν από τη σύμβαση που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση δανείου ύψους 40 εκατ. Ecu. Η εγγύηση του δημοσίου δόθηκε κατόπιν έκδοσηςαπόφασης του υπουργού Οικονομικών που υπεγράφη στις 30 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 11 Νοεμβρίου 1996.

Το δάνειο αφορά μέρος της χρηματοδότησης του έργου του Φυσικού Αερίου, το συνολικό κόστος του οποίου έχει προϋπολογιστεί σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σε τιμές 1993. Δηλαδή, με βάση τη σημερινή ισοτιμία δραχμής - δολαρίου, το συνολικό κόστος του έργου ξεπερνά τα 450 δισ. δραχμές. Με βάση τον τότε σχεδιασμό, η δαπάνη του έργου προβλέπεται να καλυφθεί κατά 75% με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (επιχορήγηση και δάνεια) και κατά 25% με εθνικούς πόρους.

Τα αδιέξοδα της λιτότητας

Λιτότητα και νέοι φόροι δε θα λύσουν τα προβλήματα της οικονομίας. Τα νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν και νέους φόρους - παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ότι δε θα επιβληθούν τέτοιοι - "δε θα οδηγήσουν στη σύγκλιση. Ούτε και η αυστηρή λιτότητα, που αφαιρεί αγοραστική δύναμη από τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις και περιορίζει τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, θα οδηγήσουν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους". Μη νομίσετε ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις ανήκουν στο ΚΚΕ ή στο "Ρ". Πρόκειται για εκτιμήσεις και διαπιστώσεις του ακαδημαϊκού και πρώην πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα. Διατυπώθηκαν σε συνέντευξή του σε χτεσινή απογευματινή εφημερίδα, και μάλιστα παραμονές κατάθεσης του νέου κρατικού προϋπολογισμού, και συνοδεύονται από ανησυχίες ότι τα νέα φορολογικά και άλλα μέτρα θα πλήξουν τους φτωχούς και θα ευνοήσουν τους πλούσιους. Εφτασε μάλιστα στο σημείο, ο κ. Ζολώτας, να υποδείξει στην κυβέρνηση ότι η αναπτυξιακή της πολιτική απαιτεί τον "έλεγχο των μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιριών"...

Πολλές από τις παραπάνω διαπιστώσεις είναι σωστές. Οπως επίσης δικαιολογημένη είναι η ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της χώρας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για ποιο λόγο διατυπώθηκαν τώρα. Μπορούμε όμως να προδικάσουμε ότι οι επισημάνσεις του καθηγητή Ξ. Ζολώτα για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί αυτή η πολιτική, δεν πρόκειται να συγκινήσουν την κυβέρνηση του καθηγητή Κ. Σημίτη. Για όσους έχουν αντίθετη άποψη, "κοντός ψαλμός αλληλούια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ