Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Προϋπόθεση για την ΟΝΕ η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική

Ανοιχτοί εκβιασμοί για μονιμοποίηση της πολιτικής λιτότητας από τον εκπρόσωπο της "Μπούντεσμπαγκ"

Τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων στην Ελλάδα, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη... στήριξη της χώρας από τους "ισχυρούς" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαίτησε ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας "Μπούντεσμπαγκ", Τζ. Γκάντουμ, στα πλαίσια ομιλίας του στο συνέδριο "Money Show" το περασμένο Σάββατο. Η θέση του, θέση που και με άλλες ευκαιρίες έχει διατυπωθεί από διάφορους εκπροσώπους των Βρυξελλών, στην ουσία αποτελεί ωμό εκβιασμό και ταυτόχρονα στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού με κάθε τρόπο διακηρύσσει την αποφασιστικότητά της να επιβάλει συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στα πλαίσια εκπλήρωσης των κριτηρίων σύγκλισης.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας επιχείρησε να δώσει τη δική του εκδοχή στο θέμα του ενδεχόμενου της λεγόμενης αναπροσαρμογής, σε πιο ελαστική κατεύθυνση, των κριτηρίων του Μάαστριχτ, σημειώνοντας ότι "πρόκειται για μια Συνθήκη που επικυρώθηκε από 15 Κοινοβούλια και την οποία δεν μπορεί κανείς να θέσει σε αμφισβήτηση, επειδή από τη σημερινή οπτική γωνία δε μας ευχαριστεί πλήρως". Απαντώντας σε ερώτηση γιατον κίνδυνο εκδήλωσης κοινωνικών εκρήξεων, εξέφρασε την άποψη ότι η σύγκλιση θα επιφέρει κάποιες συνέπειες που θα εκδηλώνονταν όμως έτσι κι αλλιώς και άσχετα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Αναφερόμενος στην ακολουθούμενη στην Ελλάδα οικονομική πολιτική, απένειμε τα εύσχημα στους συναδέλφους του της Τράπεζας Ελλάδος για την "επιτυχημένη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική" και υποστήριξε ότι η σταθερότητα της δραχμής θα αποδειχτεί καθοριστικός παράγοντας, για την ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών των νομισμάτων των χωρών - μελών. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, άφησε στο κενό το θέμα της χρηματοδότησης του τεράστιου στη χώρα μας δημοσίου χρέους των κρατών που θα μείνουν εκτός Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), αφού, όπως επεσήμανε, η εισαγωγή του "Εύρω" θα σημάνει στροφή της χρηματοδότησης των κεντρικών τραπεζών, από την κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων με απορρόφηση κρατικών τίτλων, στη διάθεση πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Προβλήματα κατά το σχηματισμό της ΟΝΕ προέβλεψε επίσης και για τα χρηματιστήρια των χωρών - μελών, δηλαδή τις αγορές κεφαλαίου, για τις οποίες προέβλεψε ότι - αντίθετα με τις αγορές χρήματος που θα ενοποιηθούν κάτω από την "ομπρέλα" του "Εύρω" - θα σημειωθεί συγκέντρωση του τζίρου στις λίγες και ισχυρές (Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι κλπ. ). Σύμφωνα τέλος με τον Γερμανό τραπεζίτη, στα πλαίσια της Ενιαίας Αγοράς θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τραπεζών, με κύριους άξονες τα γνωστά μοντέλα συγχωνεύσεων και εξαγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ