Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΖΕΙ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Επιθυμούσαν να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επί 23 χρόνια πορεία μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ. Αλλά η πορεία έγινε.

Επιδίωξαν, εφόσον πραγματοποιηθεί, να είναι άμαζη. Ωστόσο, η πορεία ήταν η πιο μαζική, απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια.

Εκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να ευνουχίσουν, να καταστρέψουν, το εγερτήριο σάλπισμα του Νοέμβρη 1973. Ομως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό.

Προετοίμασαν ένα κλίμα αναμονής εμπρησμών, κανιβαλισμών, αίματος. Δίχως, φαίνεται, να λογαριάσουν τη λαϊκή περιφρούρηση, που απέτρεψε την επανάληψη των περσινών γεγονότων.

***

Τα παραπάνω, είναι συμπεράσματα που δεν επιδέχονται καμιά διάψευση, γιατί αποδείχνονται από τα όσα εξελίχθηκαν πριν και στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης.

1. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, φρόντισαν, ουσιαστικά, να απέχουν από τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα από την πορεία. Στο βαθμό - και όσοι από αυτούς - που πήραν μέρος, το έκαναν... συμβολικά και διά των πολυμελών αντιπροσωπειών τους. Ετσι, για μια ακόμη χρονιά, τον κύριο όγκο αποτέλεσαν οι συγκροτημένες δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και των μαζικών φορέων, όπου και εδώ η παρουσία των κομμουνιστών ήταν πολυπληθής. Στην πράξη, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ υπονόμευσαν συνειδητά την ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα και της κορυφαίας στιγμής των εκδηλώσεων.

2. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, ζήτησαν, δι' εκπροσώπων τους (ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ διά των προέδρων τους), οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, να προσαρμοστούν στα... σημερινά δεδομένα, δηλαδή να... εκσυγχρονιστούν! Πιο συγκεκριμένος ο ΣΥΝ, αλλά και η ΝΔ, υπογράμμισαν την ανάγκη, οι εκδηλώσεις να αφιερωθούν στην παιδεία!! Ταυτόχρονα, να μεταφερθούν και σε άλλους χώρους, όπως, σύμφωνα με τη ΝΔ, στο... Ζάππειο!

3. Ο μεγάλος όγκος, όσων περιφρουρούσαν το Πολυτεχνείο, ήταν κομμουνιστές και άλλοι εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρυτανείας, σωματείων και μαζικών φορέων, των φοιτητών. Χάρη στην αποφασιστική στάση τους αποτράπηκε η εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου αναρχικών, άλλων "αντιεξουσιαστών", καθώς και προβοκατόρων - "καθοδηγητών" από διάφορες υπηρεσίες, που αξιοποιούν νεανικές εκρήξεις, με σκοπό να χτυπήσουν, "εφ' ω διετάχθησαν".

4. Η συντριπτική πλειοψηφία των έντυπων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Δημοσιότητας (και όχι Ενημέρωσης), καλούσε το λαό να καθίσει στο σπίτι του (στον γνωστό πια καναπέ, με τις παντούφλες), αδημονούσε περιμένοντας την ώρα και τη στιγμή που θα γίνει το "μπαμ", πρόβαλε, κατά προκλητικό τρόπο, σαν παράδειγμα προς μίμηση, τους ριψάσπιδες των λαϊκών αγώνων, που τώρα κοιτάζουν τα του οίκου τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων, κατά καθόλου περίεργο τρόπο, μαχητές του 1973 βρήκε σε όλους τους πολιτικούς χώρους, εκτός από το χώρο του ΚΚΕ! Η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων περιορίστηκε στους τότε παρόντες και νυν απόντες, αλλά "ξέχασε" τους τότε παρόντες, που είναι και σήμερα παρόντες, δίχως να έχουν απεμπολήσει τα συνθήματα του Νοέμβρη '73.

5. Ιδιαίτερη προβολή έγινε σε κάτι "ομάδες πολιτών", που αρέσκονται, καυχησιάρικα, να παριστάνουν τους... αριστερής εμβέλειας, δίχως πολλοί από αυτούς να έχουν κρατήσει το παραμικρό ίχνος από καθετί που θυμίζει αντίσταση, πίστη στη λαϊκή πάλη, αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των αγώνων, πολιτική προοπτική έξω από τα πλαίσια της ολιγαρχίας. Κάτι "ναυάγια" της ταξικής πάλης, που δεν κρατούν τουλάχιστον μια πολιτικά αξιοπρεπή μονήρη στάση, αλλά με τον τρόπο τους τροφοδοτούν τον ωχαδερφισμό, τη μοιρολατρία, τον αποπροσανατολισμό. (Ορισμένοι από αυτούς ξανάκαναν λόγο για... ΚΝΑΤ, επαναφέροντας τους προβοκατόρικους χαρακτηρισμούς για τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ που υπερασπίστηκαν το Πολυτεχνείο).

***

Η σημερινή πολιτική συγκυρία και τα βασικά χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων μνήμης, οδηγούν σε ορισμένα κύρια συμπεράσματα.

1. Ο κάθε φορά πιο μαζικός και πάντα σταθερός στο περιεχόμενό του τιμητικός γιορτασμός του Πολυτεχνείου συνδέεται με την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος, με την ολόπλευρη ενδυνάμωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την οργανωμένη αντίσταση και πάλη του εργατικού κινήματος, με την ικανότητά του να προωθεί την κοινή δράση με τους αγωνιζόμενους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, με τη νέα γενιά.

2. Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αντίστασης. Κάθε χώρος δουλιάς, μόρφωσης, κατοικίας, πρέπει να κάνει το δικό του μικρό καθημερινό Πολυτεχνείο, στον αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη, στα ναρκωτικά όλων των ειδών, στην καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων, στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Καθημερινά, παντού, χιλιάδες μικρά Πολυτεχνεία! Οπως το Πολυτεχνείο, ήταν καρπός χιλιάδων "μικρών" καθημερινών πράξεων αντίστασης κατά της δικτατορίας όλο το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, έτσι θα είναι και το πιο "μεγάλο" Πολυτεχνείο, που πρέπει να προετοιμάσει ο λαός με την πάλη του.

3. Οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να περιφρουρούν κάθε αγώνα τους. Αποδείχτηκε προχτές για εκατομμυριοστή φορά. Από μεγαλύτερους και νεότερους. Ειδικά από τους δεύτερους, που ετοιμάζουν της γενιάς τους τα Πολυτεχνεία.

Μ. Μ.

Εκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να ευνουχίσουν, να καταστρέψουν το εγερτήριο σάλπισμα του Νοέμβρη 1973. Ομως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Προετοίμασαν ένα κλίμα αναμονής εμπρησμών, κανιβαλισμών, αίματος. Δίχως φαίνεται να λογαριάσουν τη λαϊκή περιφρούρηση, που απέτρεψε την επανάληψη των περσινών γεγονότων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ