Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ανοδος 2,74% και διεργασίες

Με μεγάλη άνοδο 2,74% του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου και τζίρο 5,5 δισ. δρχ. αντέδρασε χτες το Χρηματιστήριο στη φημολογούμενη επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και των χρηματιστών, στο θέμα της κάλυψης του ανοίγματος των 2,6 δισ. δρχ. της "Δέλτα". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε χτεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο των χρηματιστών Π. Κονταλέξη,διαβεβαίωσε ότι το Αποθετήριο θα τακτοποιήσει το θέμα των ακάλυπτων επιταγών ύψους 1,3 δισ. δρχ. της "Δέλτα", ενώ θα εξοφλήσει σε σύντομο διάστημα και τις χρηματιστηριακές εταιρίες, στις οποίες χρωστάει χρήματα από την εκκαθάριση των τίτλων. Από την πλευρά τους οι χρηματιστές θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το υπόλοιπο "φέσι" μέσω του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, τα κεφάλαια του οποίου αναμένεται να αυξηθούν με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ τα προβλήματα του Χρηματιστηρίου παραμένουν, με το Αποθετήριο να λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας, παρέχοντας πρόσφορο έδαφος στους αετονύχηδες να ετοιμάσουν νέα κόλπα, ενώ εκτός Σοφοκλέους βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των χρηματιστηριακών γραφείων από δυο ξένες εταιρίες και τις εποπτικές αρχές. Στα πλαίσια αυτά, και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου νόμου για την επάρκεια των κεφαλαίων για τις χρηματιστηριακές εταιρίες στα πρότυπα των τραπεζών, δεν αποκλείεται να έχουμε νέα κρούσματα αφερέγγυων χρηματιστών. Στην αγορά εξάλλου διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι πολλές χρηματιστηριακές, μη αντέχοντας τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, κάτι που φυσικά θα ωφελήσει τις μεγάλες του χώρου, ενώ επιπρόσθετα θα δημιουργήσει συνθήκες ολιγοπωλίου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, τέλος, επανήλθαν για διαπραγμάτευση οι μετοχές "Επιχειρήσεις Παρνασσός", "Μύλοι Αγ. Γεωργίου" και "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης", ενώ παρατάθηκε με απόφαση του προέδρου του Χρηματιστηρίου το "πάγωμα" διαπραγμάτευσης των κοινών και προνομιούχων μετοχών της εταιρίας "Μαγρίζος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ