ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Στο μέλλον παραπέμπεται το καθεστώς του αυτόνομου θύλακα

Ενώ η Ρωσία θα μείνει ουσιαστικά επ' αόριστον στην περιοχή

Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς

Copyright 2020 The Associated

Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Οσο εξελίσσεται η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας», συνεχίζεται και η αντιπαράθεση διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για το Νότιο Καύκασο, ενώ και με την επ' αόριστον παρουσία περίπου 2.000 στρατιωτικών η Ρωσία πατάει πιο γερά στην περιοχή.

Για το επίμαχο ζήτημα του καθεστώτος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ: «Το καθεστώς του Καραμπάχ δεν έχει διευθετηθεί. Συμφωνήσαμε ότι διατηρείται το status quo που υπάρχει σήμερα. Είναι κάτι που επίκειται να επιλυθεί στο μέλλον, από τους μελλοντικούς ηγέτες, τους συμμετέχοντες μελλοντικά σ' αυτήν τη διαδικασία, μετά τη δημιουργία συνθηκών φυσιολογικής ζωής και αποκατάστασης των σχέσεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν».

Απέφυγε να απαντήσει άμεσα στο ζήτημα «της αναγνώρισης ή μη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους», ωστόσο προειδοποίησε: «Πρέπει να ειπωθεί ευθέως: Μετά την εγκληματική ενέργεια της πρώην γεωργιανής ηγεσίας, εννοώ τα χτυπήματα στους ειρηνευτές μας στη Νότια Οσετία, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Αναγνωρίσαμε ως δίκαιη την έκφραση βούλησης από τους κατοίκους της Κριμαίας, την προσπάθειά τους να επανενωθούν με τη Ρωσία. Κάποιοι μπορεί να συμφωνούν ή όχι, αλλά το κάναμε προς το συμφέρον των ανθρώπων, προς το συμφέρον της Ρωσίας και μπορούμε να το πούμε ανοιχτά».

Εδώ να σημειωθεί πως η αυτοανακηρυχθείσα «αυτόνομη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ» δεν αναγνωριζόταν από τη διεθνή κοινότητα ούτε από την Αρμενία.

Χτες, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ανέφερε πως «δύο από τους γείτονές μας - Ρωσία και Τουρκία - θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για την ασφάλεια των Αζέρων και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Να εξαλείψει τις «ασάφειες» γύρω από την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησε από τη Ρωσία ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, και αναφέρθηκε σε χτεσινή συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ των εκπροσώπων της ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία): «Πρέπει να εξαλείψουμε τις ασάφειες για τους πρόσφυγες, την οριοθέτηση της κατάπαυσης του πυρός, την παρουσία της Τουρκίας, την επιστροφή των ξένων μαχητών, την έναρξη διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ως προς το ρόλο της Τουρκίας ο Βλ. Πούτιν σημείωσε στη συνέντευξή του: «Το έχει πει ευθέως και επανειλημμένα το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η τουρκική πλευρά, η Τουρκία υποστήριζε μονομερώς το Αζερμπαϊτζάν». Πρόσθεσε πως «αυτές είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης», ενώ το Αζερμπαϊτζάν «είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και έχει δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους του».

Στο μεταξύ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, απαντώντας στις πιέσεις για παραίτηση της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε ένα «σχέδιο δράσης» έξι μηνών προκειμένου να διασφαλίσει «τη δημοκρατική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό την ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των ανθρώπων στα εδάφη που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό αρμενικό έλεγχο. Επίσης, σκοπεύει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για το νομικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να πραγματοποιήσει μια μεταρρύθμιση του στρατού, να τροποποιήσει την εκλογική νομοθεσία και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομία.

ΗΠΑ
Απόφαση Τραμπ για μείωση στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η απόφαση του Αμερικανού προσωρινού υπουργού Αμυνας Κρίστοφερ Μίλερ, κατόπιν εντολής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για μείωση των Αμερικανών στρατιωτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ώστε να είναι από 2.500 σε κάθε χώρα έως τις 15 Γενάρη.

Στο Αφγανιστάν η διαφορά θα είναι της τάξης των 2.000 στρατιωτών από τους 4.500 που είναι έως τώρα. Η εξέλιξη επικρίθηκε σφόδρα από στελέχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, με το «επιχείρημα» ότι θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη των Αφγανών Ταλιμπάν και να υπαναχωρήσουν από τη συμφωνία «ειρήνης» που έκλεισαν με τις ΗΠΑ και την αφγανική κυβέρνηση τον περασμένο Φλεβάρη. Η συμφωνία αυτή μεταξύ άλλων προέβλεπε μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων (που βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το 2001) έως τον ερχόμενο Μάη με αντάλλαγμα «μείωση της βίας».

Στο Ιράκ προβλέπεται αποχώρηση περίπου 500 Αμερικανών στρατιωτών από τους περίπου 3.000 που είναι σήμερα στη χώρα.

Ο επικεφαλής της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε μεγάλης αλλαγής στην αμυντική ή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τους επόμενους δύο μήνες, περιλαμβανομένης μιας βιαστικής απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μακ Θόρνμπερι επέκρινε επίσης τη μείωση αμερικανικών στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς την εσφαλμένη.

Επίσης, ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, χαρακτήρισε τη βία «το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας» στο Αφγανιστάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τραμπ απέπεμψε τη Δευτέρα το βράδυ τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA), Κρις Κρεμπς, τον οποίο κατηγόρησε πως προσυπέγραψε μια «εξαιρετικά ανακριβή» τοποθέτηση για τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη, ότι αυτές ήταν «οι πιο ασφαλείς στην ιστορία» της χώρας, αντικρούοντας τις διαμαρτυρίες της εκστρατείας του περί «τεράστιας» νοθείας σε βάρος του.

Κίνηση για μείωση στις τιμές των φαρμάκων

Ο Πρόεδρος Τραμπ επανέφερε σχέδιο, που είχε εκπονηθεί εδώ και καιρό, για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, με τους συμβούλους του να του επισημαίνουν πως θα έχει απ' αυτό ένα επιπλέον όφελος: Θα πλήξει μια βιομηχανία για την οποία πιστεύει ότι επιβράδυνε την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, ώστε να είναι διαθέσιμο μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Αυτό τουλάχιστον σχολίαζε χτες αναλυτής στην ιστοσελίδα «Politico», υπενθυμίζοντας τα «πυρά» Τραμπ κατά της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer», επειδή δεν ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό πάνω από 90% παρά μόνο μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, ο Τραμπ φέρεται πως σχεδιάζει να συνδέσει τις πληρωμές της κυβέρνησης για φάρμακα με τις χαμηλότερες τιμές που καταβάλλονται ενδεχομένως για τα φάρμακα αυτά στο εξωτερικό.

ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινές επιδρομές με απειλές για πιθανή κλιμάκωση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τουλάχιστον οκτώ αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, και κοντά στα σύνορα με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν πραγματοποίησαν χτες λίγο μετά τις 3.00 π.μ. βομβαρδιστικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με αφορμή τον εντοπισμό τριών ναρκών στα κατεχόμενα εδάφη του Γκολάν το απόγευμα της Τρίτης.

Τέσσερις από τις ισραηλινές επιδρομές έγιναν κοντά στη Δαμασκό (σε αποθήκες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις) και άλλες τέσσερις κοντά στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Σύρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλου ενός. Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, κάνει διαφορετικό απολογισμό θυμάτων, υποστηρίζοντας πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί Ιρανοί.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι ισραηλινές επιθέσεις επιβεβαιώθηκαν από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, που προειδοποίησε με συνέχιση των επιθέσεων σε περίπτωση που επιχειρηθεί μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων «Αλ Κουντς» στη Συρία. Η επίθεση έγινε πριν από την άφιξη (αργότερα χτες βράδυ) στο Ισραήλ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και του ομολόγου του του Μπαχρέιν, οι οποίοι αναμένεται σήμερα να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του Ιράν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πάντως, ο στρατιωτικός σύμβουλος του σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στρατηγός Χοσεΐν Ντεγάν, δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει οργανωμένη παρουσία στη Συρία ή το Ιράκ, διαψεύδοντας πως κατά τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκαν Ιρανοί.

ΗΠΑ
Ιρανική «πρόσκληση» για επιστροφή στη συμφωνία του 2015

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κάλεσε χτες τον Τζο Μπάιντεν, εν αναμονή Πρόεδρο, να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την οποία αποχώρησαν μονομερώς, το 2018 επί Τραμπ, τονίζοντας ότι εάν είναι διατεθειμένος να «τηρήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ τότε κι εμείς μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών μας βάσει της συμφωνίας». Ο Ζαρίφ εξέφρασε, μάλιστα, την προθυμία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας 5+1 (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η ΕΕ) που υπέγραψε τη συμφωνία πριν από πέντε χρόνια. Σε συνέντευξή του στην κρατική εφημερίδα «Iran», ο Ζαρίφ πρότεινε μάλιστα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ «να άρει όλες τις κυρώσεις με τρία εκτελεστικά διατάγματα», διότι έτσι η κατάσταση θα βελτιωνόταν μέσα σε λίγους μήνες.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στην καταβολή αποζημίωσης από τις ΗΠΑ, αντίθετα με άλλους ηγέτες όπως ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, ο οποίος έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να αποζημιώσει την Τεχεράνη για την οικονομική βλάβη που υπέστη από τις απώλειες εσόδων από το εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Διπλωματικές πηγές και αναλυτές σε ΗΠΑ και Ιράν αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε μπορεί να συμβεί γρήγορα. Με την προοπτική επαναφοράς των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 διαφωνούν βασικοί εταίροι της Ουάσιγκτον όπως το Ισραήλ και οι περισσότερες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Τούρκι αλ Φαϊσάλ κάλεσε την Ουάσιγκτον «να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος που έκανε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Νωρίτερα, πάντως, έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υποστήριζε πως το Ιράν άρχισε να τροφοδοτεί τις συσκευές φυγοκέντρισης IR-2m του υπόγειου σταθμού της Νατάνζ με εξαφθοριούχο ουράνιο (UF6) κάτι που συνιστά παραβίαση της συμφωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ